vader2 Posted August 29, 2018 Report Share Posted August 29, 2018 WitamNa wstępie chciałbym wszystkich powitać i pozdrowić, gdyż jestem nowym forumowiczem i to mój pierwszy post.Chciałbym także, tutaj publicznie podziękować Kol.DZIADEK za bezinteresowną, koleżeńska pomoc w nabyciu przeze mnie termometru maksymalnego (90-130 st) do konserw. Po wielu perypetiach i telefonach a także mejlach, udało mi się taki termometr kupić. Jest to ostatnia już niestety sztuka , jaką można półoficjalnie już kupić, ponieważ jak wszystkim wiadomo termometry rtęciowe zostały zakazane do obrotu i sprzedaży przez Unię Europejską, dowiedziałem się również , że zastępczych termometrów o takich parametrach i gabarytach na razie nie będzie.Czyli amatorzy domowych konserw sterylizowanych w szybkowarach lub pasteryzowanych w piekarnikach, mogą sobie co najwyżej palec tam włożyć i tak zmierzyć temperaturę w tych słoikach, czy puszkach , przecież Unia wie lepiej co dla nas jest dobre.Jeszcze raz dziękuję Koledze DZIADEK, jest nie tylko świetnym fachowcem, ale też człowiekiem uczynnym i koleżeńskim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 29, 2018 Report Share Posted August 29, 2018 (edited) Tu możesz jeszcze parę termometrów dokupićhttps://www.olx.pl/oferta/termometry-laboratoryjne-rteciowe-CID628-IDrAXwZ.html#adb08c46b1Ale nie wiem dlaczego musi być rtęciowy??https://sklep.emd.net.pl/termometry-bezrteciowe-uzytkowe-wypelnienie-eko-c-191_354.html Edited August 29, 2018 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted August 29, 2018 Report Share Posted August 29, 2018 Ale nie wiem dlaczego musi być rtęciowy?? Myślę że chodzi o taki termometr coby go umieścić w puszce sterylizowanej lub słoiku i po wystudzeniu odczytać jaka była temperatura w środku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted August 29, 2018 Report Share Posted August 29, 2018 http://www.sorbex.pl...snych,d482.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 29, 2018 Report Share Posted August 29, 2018 (edited) Myślę że chodzi o taki termometr coby go umieścić w puszce sterylizowanej lub słoiku i po wystudzeniu odczytać jaka była temperatura w środku . http://www.sorbex.pl...snych,d482.html Dzięki za wyjaśnienie.Ja używam do nadzoru procesu podwojony termometr bezprzewodowyMierzy w szpikulcu i w tej czarnej rękojeści. (czyli np. w mięsie / puszce i wodę / powietrze na zewnątrz)To czerwone to stacja dokująca i ładowarka.Odczyt online dla obydwóch parametrów temperaturowych wraz z wykresem czasowym i alarmami temperaturowymi na ekranie telefonu lub tablet. Edited August 29, 2018 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vader2 Posted August 29, 2018 Author Report Share Posted August 29, 2018 Tak, chodzi o termometr , który zmieści się w konserwie( 6-8cm), a także zapamięta maksymalną temperaturę, dokładnie tak jak stare lekarskie termometry rtęciowe, które trzeba było po użyciu zbić, wstrząsnąć,te bezrtęciowe , nie dość , że za długie, to nie zatrzymają się na maksymalnej temperaturze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 29, 2018 Report Share Posted August 29, 2018 (edited) Tak, chodzi o termometr , który zmieści się w konserwie( 6-8cm), a także zapamięta maksymalną temperaturę No OKJest jeszcze taki mniejszy. Jeżeli nie jest potrzebny pomiar online, i starczy tylko potem odczyt https://www.merserwis.pl/oferta/srhvacr/rejestratory/rejestratory-kompaktowe/kimo-kt-20-t-miniaturowy-rejestrator-temperatury-3-opis.html#dane-technicznehttp://www.swistawki.pl/ibutton.html http://www.merazet.pl/produkt/solo_pack_22t_rejestrator_temperatury_do_125_stc.php#.W4bW3ST7SMQ Edited August 29, 2018 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.