wiesiorek Posted September 2, 2018 Report Share Posted September 2, 2018 WitamPostanowiłem sobie założyć alarm w domu,potrzebne elementy układanki już od maja mam po montowane wykonane okablowanie , pozostało tylko wszystkie elementy układanki podłączyć do centralki i uruchomić instalację.Kuzyn , z który miałem to z robić od maja nie może znaleźć czasu , a nie będę mu już więcej przypominał.Może jest ktoś , co doradził by mi jak i co podłączyć do centralki , są co prawda instrukcje instalatora , ale dla mnie to trochę czarna magia , a nie chcę czegoś przy okazji spierdzielić.Dysponuję fotografiami w jaki sposób jest podłączony przewód w czujce i syrenie , bo sam podłączałem według wskazań kuzyna . Jeżeli byłby ktoś zainteresowany jakąś pomocą proszę o kontakt na numer 6 zero1435054 lub pv. PozdrawiamWiesiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted September 2, 2018 Report Share Posted September 2, 2018 są co prawda instrukcje instalatoraWięc w czym problem? ale dla mnie to trochę czarna magiaJeżeli nie możesz zrozumieć prostego schematu to jak Ci wytłumaczyć ? Sory , że tak piszę ale - trudno jest wytłumaczyć komuś zasadę działania żarówki jak nie wie co to prąd . Mam za daleko do Ciebie - znajdź kogoś na miejscu - nie trzeba być magikiem , żeby czujki do centralki wpiąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesiorek Posted September 2, 2018 Author Report Share Posted September 2, 2018 Dzięki za odpowiedź . Jakoś sobie może poradzę w końcu wiem co to prąd i jak działa żarówka Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 2, 2018 Report Share Posted September 2, 2018 Jakoś sobie może poradzę A jak nie to zrób skany lub fotki schematu Link to comment Share on other sites More sharing options...
tompi Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Napisz może co to za centrala i jakie czujki - będzie łatwiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Jak masz gdzieś w okolicy ochronę, to zapytaj chłopaków o namiary do jakiegoś instalatora współpracującego z nimi. Może się dogadasz i za 50-100zł wpadnie do Ciebie na godzinkę i Ci to wszystko zepnie.Lub pewnie jak się uprzesz i poczytasz kilka razy ze zrozumieniem, to sam to po podłączasz w końcu to nie jest schemat stacji kosmicznej.Jak ściągniesz instalatora, to masz dodatkowy plus że zwróci Ci uwagę na ewentualne błędy w rozstawie czujek itp.Jak już masz mieć alarm, to jeszcze dobrze by było aby on był sprawny bo widzisz jak to z rodzinką bywa. Wejdzie Ci ktoś w miejscu bez zabezpieczenia a od kuzyna usłyszysz:... przecież Ci mówiłem że tam musi być czujka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesiorek Posted September 3, 2018 Author Report Share Posted September 3, 2018 Drążę temat dalej , spróbuję sam , na wezwanie pomocy zawsze jest czas.Części składowe mojego alarmu to:Centrala alarmowa Satel C-A5 plus manipulator CA-5 KLCD-SCZUJNIK BOSCH Blue Line Gen2 BPR2-WP12 sz3BasicGSM 2 TERMINAL GSM (NADAJNIK GSM firmy Ropam)Do tego syrena zewnętrzna i wewnętrzna, oraz kontaktrony w oknach szt3Sposób podłączenia czujki poniżej na fotce Podłączenie syreny zewnętrznej Podłączenie syreny wewnętrznej Podłączenie czujki Link to comment Share on other sites More sharing options...
tompi Posted September 4, 2018 Report Share Posted September 4, 2018 No i ładnie, co jest teraz nie jasne ?Proponuję kontakt tel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteorolog Posted January 2, 2019 Report Share Posted January 2, 2019 Witam. Zajmuję sie systemami alarmowymi, więc jak masz jakieś wątpliwości pomogę. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesiorek Posted January 3, 2019 Author Report Share Posted January 3, 2019 Witam.Temat do zamknięcia ,alarm już działa , ale dzięki wszystkim za pomoc . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts