Jump to content

"Zlotowe wspomnienia"


paweljack

Recommended Posts

 

 

Tu jest filmik z magazynu rolniczego

Warto zapamiętać to, co JacekC powiedział. Tak należy jeść wołowinę.  ;)  Zaprezentowana przez panów, zmasakrowana dużą ilością cukru, papryki i temperaturą nadaje się bardziej na niezdrowy, amerykański rynek. Myślałem, że ktoś a zwłaszcza EAnna to poruszy. Ale na pewno było smaczne.  :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

dużą ilością cukru

Paweł, mi to się rzuciło w oczy ale nie czułem się na siłach aby cokolwiek podważać (mimo wszystko brak fachowej wiedzy :blush: )

Pamiętam że niejednokrotnie jak ktoś pisał, że tam dziadek czy ojciec do peklowania daje cukier to reakcje były natychmiastowe (tak jak solenie na jajko)

Poza tym "czarne" u nas zawsze było be.

Czasami czegoś nie kumam ale zostawiam to dla siebie.

Edited by wróbel75
Link to comment
Share on other sites

Wołowina była przyrzadzona prawidłowo i bardzo dobrze. Słodka, cukrowa powłoczka na zewnątrz była brązowa, bardzo elastyczna i miękka. Taki był właśnie cel użycia cukru jako powłoki karmelizującej przy kilkudziesięciogodzinnym pieczeniu wołowiny w niskiej temperaturze. Klasyka.

Link to comment
Share on other sites

Warto zapamiętać to, co JacekC powiedział. Tak należy jeść wołowinę. Zaprezentowana przez panów, zmasakrowana dużą ilością cukru, papryki i temperaturą nadaje się bardziej na niezdrowy, amerykański rynek. Myślałem, że ktoś a zwłaszcza EAnna to poruszy. Ale na pewno było smaczne.

 

Czyżby za dużo literatury, że nikt na to nie wpadł, ze '' wungiel'' jadł .  :D  :D  :D

Poza tym fajnie ocieniać jeśli nie było się uczestnikiem zlotu.  :facepalm:

[Dodano: 18 wrz 2018 - 17:52]

 

 

Wołowina była przyrzadzona prawidłowo i bardzo dobrze. Słodka, cukrowa powłoczka na zewnątrz była brązowa, bardzo elastyczna i miękka. Taki był właśnie cel użycia cukru jako powłoki karmelizującej przy kilkudziesięciogodzinnym pieczeniu wołowiny w niskiej temperaturze. Klasyka.

 

Dokładnie tak było , wołowina rozpływała się w ustach . :)

Edited by @halusia@
Link to comment
Share on other sites

 

 

Poza tym fajnie ocieniać jeśli nie było się uczestnikiem zlotu. :facepalm:

halusia, z całym szacunkiem ale taka wypowiedź jest delikatnie mówiąc niegrzeczna (naprawdę tylko dlatego że Cię szanuję napisałem tak delikatnie :)  )

Uważasz że jeśli nie było się z Wami to nie mamy prawa się odzywać? A tak to odebrałem. :(

Nikt nie negował smaku bo pewnie był obłędny (tak myślę i pewnie spróbuję odtworzyć) tylko o sam fakt sposobu przyrządzania.

Mi osobiście się rzucił ten cukier bo pamiętam jak pisali nowi adepci że dziadek dodawał do peklowania cukier i byli za to rugani. (nie pamiętam niestety dlaczego ten cukier był "zły" :facepalm: )

Link to comment
Share on other sites

Mi osobiście się rzucił ten cukier bo pamiętam jak pisali nowi adepci że dziadek dodawał do peklowania cukier i byli za to rugani.

  Nagrałem Film na którym nasz kolega robił wszystkie czynności - Mieliśmy  później długą rozmowę nt działania cukru i  kwasu mlekowego  - ( z jednej cząsteczki glukozy - powstają 2 cząsteczki kwasy mlekowego) i z dodatkiem soli transportują smaki przypraw . Oczywiście była dyskusja  nt. szybkiego namnażania bakterii i glukozy jako pożywki - ALE  pamiętaj - to jest szybki proces suchej  marynaty kilkugodzinnej   na mięsie lezakowanym ( dojrzałym ) i zaraz po tym proces grillowania wielogodzinnego w temperaturze gdzie bakterie szybko giną - i jeszcze dogrzewanie w niższych temperaturach połączone z wędzeniem . To jest inny proces inna technologia . Mięso jest przeznaczane do szybkiej konsumpcji nie do tzw poleżenia czy dojrzewania. Do dojrzewających jako pożywkę nie dodaje się glukozy ? . Sam miałem wątpliwą okazję kosztować kaszanki, pasztety i inne teoretycznie zdrowe nasze wyroby ( tak Nasze  :yes: ) z dodatkiem niestety cukru. To że nikt się nie przyznaje :no:  to jeszcze nie świadczy ,że nie dodaje - a smak podnosi..... ;)  :facepalm:

Czy Halusia była niegrzeczna :no: ? raczej szczera i wiedziała w jakim celu cukier został dodany. Oczywiście po degustacji tych niezdrowych wyrobów Braci z BBQ ( szalenie mili ludzie - o ogromnej wiedzy nt przerobu mięsa i nie tylko) nikt nie miał już wątpliwości. Jak zostałem zaproszony na ich pierwszy zlot - byłem mile zaskoczony. Nasze wyroby też były u nich na stołach - np. szynka Waro58  :yes:  :thumbsup:

Edited by Muski
Link to comment
Share on other sites

 

 

Oczywiście była dyskusja nt. szybkiego namnażania bakterii i glukozy jako pożywki - ALE pamiętaj - to jest szybki proces suchej marynaty kilkugodzinnej na mięsie lezakowanym ( dojrzałym ) i zaraz po tym proces grillowania wielogodzinnego w temperaturze gdzie bakterie szybko giną - i jeszcze dogrzewanie w niższych temperaturach połączone z wędzeniem . To jest inny proces inna technologia . Mięso jest przeznaczane do szybkiej konsumpcji nie do tzw poleżenia czy dojrzewania. Do dojrzewających jako pożywkę nie dodaje się glukozy ?

No i to do mnie przemawia. Teraz zrozumiałem różnicę nawet nie będąc na zlocie  ;) Dzięki.

Na Halusię się nie gniewam bo ją lubię, tylko napisałem swoje odczucie po tym zdaniu. :)

Link to comment
Share on other sites

A jestem zniesmaczony. Byłeś byłaś na imprezie lub nie i dlaczego krytukujesz to be. Trzeba było stanąć i upiec i pokazać jak. Ocenianie komentowanie jak było a ja bym zrobił lepiej jest co najmniej niegrzeczne. To jest powód gdzie nie zapraszam gości na moją dacze,staram się wydaje kasę poświęcam czas i oczekuję czego tylko dziękuję a co otrzymuje?. Jedźcie na Orlen na hoddogi będzie lepiej i drożej. Jeszcze rozumiem merytoryczną dyskusje może lepiej tak może tak. Jak to wygląda gość chodzi stara się poświęca czas dzieli się wiedzą i co otrzymuje!! Ja wiem lepiej. Na pewno ma chęć przyjechać następnym razem.
To jest jeden z nurtów tego forum który mnie do niego zniechęca i publikowania na nim.
Ja byłebym szczęśliwy że ktoś koło mnie chodzi, dba o mnie, podaję mi, a jak mi nie pasuje to nie jem i nie komentuje bo to obraża gospodarza. A już jak nie byłem uczestnikiem, jak biesiadnikom smakowało to co mi do tego

Edited by Bee Gees
Link to comment
Share on other sites

Muski masz rację tylko z wiekiem staje się mniej wyrozumiały. Uważam że kindersztuba obowiązuje wszystkich.i tu powinien w takich sytuacjach Sibi zdecydowanie zareagować. Nie jadłem wołowiny a już mi smakuje i nigdy... Jeśli my nie będziemy pilnować poziomu forum to kto??? Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

A już jak nie byłem uczestnikiem, jak biesiadnikom smakowało to co mi do tego

To, że to tematyczne forum dyskusyjne, mamy się tu uczyć prawidłowego, zdrowego,dobrego żywienia. W jednym temacie ktoś zostaje zganiony za cukier w keczupie czy kiełbasie a w innym miejscu jada się "skarmelizowaną" :D wołowinę.

A po drugie polecam Tobie i innym czytanie ze zrozumieniem, (o pisaniu nie wspomnę). Zobacz wypowiedź Jacka C, potem przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. Zwłaszcza ostatnie zdanie. 

To przykład tego co napisałem przed chwilą.

Ocenianie komentowanie jak było a ja bym zrobił lepiej jest co najmniej niegrzeczne.

Link to comment
Share on other sites

Paweł no cóż :

- forum tematyczne. To prawda więc załóż wątek i napisz jak Twoim zdaniem robić wołowinę z grilla za i przeciw wszyscy skorzystamy

- pisanie w czyimś wątku zwłaszcza imprezowym to tak dla mnie słabo. Ludzia smakowało na imprezie była między innymi elita forum i pojechać że be? że niezgodnie...

-tak ostatnio odnoszę wrażenie a chyba mi nie odmówisz prawa do własnej oceny ze na forum ostatnio wszystko kontestujesz, to źle, tamto bym zrobił lepiej.

-to mój ostatni wpis w temacie. Nie ma między nami chemii albo jest ujemna, a forum dla mnie to frajda więc dalsza polemika traci sens. Znasz moje zdanie a ja Twoje.

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

 

załóż wątek i napisz jak Twoim zdaniem robić wołowinę z grilla za i przeciw wszyscy skorzystamy

Nie ma potrzeby powielać a od za i przeciw są lekarze. ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14313-sznycle-steki-i-inne-dania-mi%C4%99sne/

Po co te złośliwości i wtykanie kija w mrowisko, trzeba było przyjechać spróbować i wtedy można oceniać.. czy jest dobre czy za dużo cukrów.. a może za wilgotne.. ????????????

Link to comment
Share on other sites

 

 

A jestem zniesmaczony. Byłeś byłaś na imprezie lub nie i dlaczego krytukujesz to be.

Maćku, a odwróćmy to trochę. Gdybym nie był na zlocie ale napisał że wołowina wygląda suuuper to nie czepiał byś się że tam nie byłem a oceniam, prawda?

 

 

pisanie w czyimś wątku zwłaszcza imprezowym to tak dla mnie słabo

Ale chyba wszyscy piszą we wszystkich wątkach. To co, Ci co tam nie byli ale pod zdjęciami/filmikami piszą że fajnie się bawiliście to też Twoim zdaniem słabo wypadli?

 

 

Ludzia smakowało na imprezie była między innymi elita forum i pojechać że be? że niezgodnie...

Zauważyłem że coraz częściej robią się tu "elity" a nie SiB-y

 

 

-tak ostatnio odnoszę wrażenie a chyba mi nie odmówisz prawa do własnej oceny ze na forum ostatnio wszystko kontestujesz, to źle, tamto bym zrobił lepiej.

Nikt Ci tego nie odmówi tak jak próbujesz to robić właśnie Ty.

 

 

trzeba było przyjechać spróbować i wtedy można oceniać..

Krystian, większość tego forum opiera się na ocenie tego co widzi się na zdjęciach lub czyta a nie na smaku.

Dodatkowo jak się ciągle czytało że to jest be, że tamto niezgodne z procesem a za chwilę ludzie to zachwalają, to rodzą się pytania, prawda?

Maxell i Muski opisali moje wątpliwości w prosty, przejrzysty sposób i rozwiali moje wszystkie obawy. Bez pisania bzdurnych "nie było Cię to siedź cicho"

Po to chyba jest to forum a nie tylko ślepo przytakiwać "elitom" ;)

 

I na koniec jedno oświadczenie, żeby nie było że jestem wrogiem cukru.

Do kawy sypię cztery łyżeczki cukru :laugh:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...