paweljack Posted September 17, 2018 Report Share Posted September 17, 2018 Tu jest filmik z magazynu rolniczego Warto zapamiętać to, co JacekC powiedział. Tak należy jeść wołowinę. Zaprezentowana przez panów, zmasakrowana dużą ilością cukru, papryki i temperaturą nadaje się bardziej na niezdrowy, amerykański rynek. Myślałem, że ktoś a zwłaszcza EAnna to poruszy. Ale na pewno było smaczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 17, 2018 Report Share Posted September 17, 2018 (edited) dużą ilością cukruPaweł, mi to się rzuciło w oczy ale nie czułem się na siłach aby cokolwiek podważać (mimo wszystko brak fachowej wiedzy )Pamiętam że niejednokrotnie jak ktoś pisał, że tam dziadek czy ojciec do peklowania daje cukier to reakcje były natychmiastowe (tak jak solenie na jajko)Poza tym "czarne" u nas zawsze było be.Czasami czegoś nie kumam ale zostawiam to dla siebie. Edited September 17, 2018 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 17, 2018 Report Share Posted September 17, 2018 Nieprawdopodobne jaja .....ech trzeba czekać do następnego zlotu super foty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 Wołowina była przyrzadzona prawidłowo i bardzo dobrze. Słodka, cukrowa powłoczka na zewnątrz była brązowa, bardzo elastyczna i miękka. Taki był właśnie cel użycia cukru jako powłoki karmelizującej przy kilkudziesięciogodzinnym pieczeniu wołowiny w niskiej temperaturze. Klasyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 Tak potwierdzam wołowina była mięciutka i pyszna, ale te żebra wołowe to już była poezja w smaku.. ???????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 (edited) Warto zapamiętać to, co JacekC powiedział. Tak należy jeść wołowinę. Zaprezentowana przez panów, zmasakrowana dużą ilością cukru, papryki i temperaturą nadaje się bardziej na niezdrowy, amerykański rynek. Myślałem, że ktoś a zwłaszcza EAnna to poruszy. Ale na pewno było smaczne. Czyżby za dużo literatury, że nikt na to nie wpadł, ze '' wungiel'' jadł . Poza tym fajnie ocieniać jeśli nie było się uczestnikiem zlotu. [Dodano: 18 wrz 2018 - 17:52] Wołowina była przyrzadzona prawidłowo i bardzo dobrze. Słodka, cukrowa powłoczka na zewnątrz była brązowa, bardzo elastyczna i miękka. Taki był właśnie cel użycia cukru jako powłoki karmelizującej przy kilkudziesięciogodzinnym pieczeniu wołowiny w niskiej temperaturze. Klasyka. Dokładnie tak było , wołowina rozpływała się w ustach . Edited September 18, 2018 by @halusia@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 ale te żebra wołowe to już była poezja w smaku.. Potwierdzam. Były ...... :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Poza tym fajnie ocieniać jeśli nie było się uczestnikiem zlotu. halusia, z całym szacunkiem ale taka wypowiedź jest delikatnie mówiąc niegrzeczna (naprawdę tylko dlatego że Cię szanuję napisałem tak delikatnie )Uważasz że jeśli nie było się z Wami to nie mamy prawa się odzywać? A tak to odebrałem. Nikt nie negował smaku bo pewnie był obłędny (tak myślę i pewnie spróbuję odtworzyć) tylko o sam fakt sposobu przyrządzania.Mi osobiście się rzucił ten cukier bo pamiętam jak pisali nowi adepci że dziadek dodawał do peklowania cukier i byli za to rugani. (nie pamiętam niestety dlaczego ten cukier był "zły" ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 (edited) Mi osobiście się rzucił ten cukier bo pamiętam jak pisali nowi adepci że dziadek dodawał do peklowania cukier i byli za to rugani. Nagrałem Film na którym nasz kolega robił wszystkie czynności - Mieliśmy później długą rozmowę nt działania cukru i kwasu mlekowego - ( z jednej cząsteczki glukozy - powstają 2 cząsteczki kwasy mlekowego) i z dodatkiem soli transportują smaki przypraw . Oczywiście była dyskusja nt. szybkiego namnażania bakterii i glukozy jako pożywki - ALE pamiętaj - to jest szybki proces suchej marynaty kilkugodzinnej na mięsie lezakowanym ( dojrzałym ) i zaraz po tym proces grillowania wielogodzinnego w temperaturze gdzie bakterie szybko giną - i jeszcze dogrzewanie w niższych temperaturach połączone z wędzeniem . To jest inny proces inna technologia . Mięso jest przeznaczane do szybkiej konsumpcji nie do tzw poleżenia czy dojrzewania. Do dojrzewających jako pożywkę nie dodaje się glukozy ? . Sam miałem wątpliwą okazję kosztować kaszanki, pasztety i inne teoretycznie zdrowe nasze wyroby ( tak Nasze ) z dodatkiem niestety cukru. To że nikt się nie przyznaje to jeszcze nie świadczy ,że nie dodaje - a smak podnosi..... Czy Halusia była niegrzeczna ? raczej szczera i wiedziała w jakim celu cukier został dodany. Oczywiście po degustacji tych niezdrowych wyrobów Braci z BBQ ( szalenie mili ludzie - o ogromnej wiedzy nt przerobu mięsa i nie tylko) nikt nie miał już wątpliwości. Jak zostałem zaproszony na ich pierwszy zlot - byłem mile zaskoczony. Nasze wyroby też były u nich na stołach - np. szynka Waro58 Edited September 20, 2018 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Oczywiście była dyskusja nt. szybkiego namnażania bakterii i glukozy jako pożywki - ALE pamiętaj - to jest szybki proces suchej marynaty kilkugodzinnej na mięsie lezakowanym ( dojrzałym ) i zaraz po tym proces grillowania wielogodzinnego w temperaturze gdzie bakterie szybko giną - i jeszcze dogrzewanie w niższych temperaturach połączone z wędzeniem . To jest inny proces inna technologia . Mięso jest przeznaczane do szybkiej konsumpcji nie do tzw poleżenia czy dojrzewania. Do dojrzewających jako pożywkę nie dodaje się glukozy ? No i to do mnie przemawia. Teraz zrozumiałem różnicę nawet nie będąc na zlocie Dzięki.Na Halusię się nie gniewam bo ją lubię, tylko napisałem swoje odczucie po tym zdaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 (edited) A jestem zniesmaczony. Byłeś byłaś na imprezie lub nie i dlaczego krytukujesz to be. Trzeba było stanąć i upiec i pokazać jak. Ocenianie komentowanie jak było a ja bym zrobił lepiej jest co najmniej niegrzeczne. To jest powód gdzie nie zapraszam gości na moją dacze,staram się wydaje kasę poświęcam czas i oczekuję czego tylko dziękuję a co otrzymuje?. Jedźcie na Orlen na hoddogi będzie lepiej i drożej. Jeszcze rozumiem merytoryczną dyskusje może lepiej tak może tak. Jak to wygląda gość chodzi stara się poświęca czas dzieli się wiedzą i co otrzymuje!! Ja wiem lepiej. Na pewno ma chęć przyjechać następnym razem.To jest jeden z nurtów tego forum który mnie do niego zniechęca i publikowania na nim.Ja byłebym szczęśliwy że ktoś koło mnie chodzi, dba o mnie, podaję mi, a jak mi nie pasuje to nie jem i nie komentuje bo to obraża gospodarza. A już jak nie byłem uczestnikiem, jak biesiadnikom smakowało to co mi do tego Edited September 20, 2018 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Ja wiem lepiej Maciek to jest wielotysięczna grupa ludzi a ilu użytkowników - tyle charakterów - tylu lekarzy i nauczycieli - i co najmniej 30% wiedzących lepiej . Uśmiechnij się jutro też wstanie dzień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 (edited) Muski masz rację tylko z wiekiem staje się mniej wyrozumiały. Uważam że kindersztuba obowiązuje wszystkich.i tu powinien w takich sytuacjach Sibi zdecydowanie zareagować. Nie jadłem wołowiny a już mi smakuje i nigdy... Jeśli my nie będziemy pilnować poziomu forum to kto??? Edited September 20, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 tylu lekarzy i nauczycieli A kolejarze??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 A kolejarze??? Wojtku - Ci których znam ( mój dziadek i ojciec też byli kolejarzami) to normalnie Debeściaki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 (edited) Tak kolejarze ????.wozili mnie ważą i oby wozili. Edited September 20, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 A już jak nie byłem uczestnikiem, jak biesiadnikom smakowało to co mi do tegoTo, że to tematyczne forum dyskusyjne, mamy się tu uczyć prawidłowego, zdrowego,dobrego żywienia. W jednym temacie ktoś zostaje zganiony za cukier w keczupie czy kiełbasie a w innym miejscu jada się "skarmelizowaną" wołowinę.A po drugie polecam Tobie i innym czytanie ze zrozumieniem, (o pisaniu nie wspomnę). Zobacz wypowiedź Jacka C, potem przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. Zwłaszcza ostatnie zdanie. To przykład tego co napisałem przed chwilą.Ocenianie komentowanie jak było a ja bym zrobił lepiej jest co najmniej niegrzeczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 Wg mnie bardziej prawidłowo będzie Zlotowe "wspomnienia". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 (edited) Paweł no cóż :- forum tematyczne. To prawda więc załóż wątek i napisz jak Twoim zdaniem robić wołowinę z grilla za i przeciw wszyscy skorzystamy - pisanie w czyimś wątku zwłaszcza imprezowym to tak dla mnie słabo. Ludzia smakowało na imprezie była między innymi elita forum i pojechać że be? że niezgodnie... -tak ostatnio odnoszę wrażenie a chyba mi nie odmówisz prawa do własnej oceny ze na forum ostatnio wszystko kontestujesz, to źle, tamto bym zrobił lepiej. -to mój ostatni wpis w temacie. Nie ma między nami chemii albo jest ujemna, a forum dla mnie to frajda więc dalsza polemika traci sens. Znasz moje zdanie a ja Twoje. Edited September 20, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 a chyba mi nie odmówisz prawa do własnej oceny ze na forum Nie odmawiam i oczekuję tego samego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Wojtku - Ci których znam ( mój dziadek i ojciec też byli kolejarzami) to normalnie Debeściaki Waldziu :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 załóż wątek i napisz jak Twoim zdaniem robić wołowinę z grilla za i przeciw wszyscy skorzystamy Nie ma potrzeby powielać a od za i przeciw są lekarze. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14313-sznycle-steki-i-inne-dania-mi%C4%99sne/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 załóż wątek i napisz jak Twoim zdaniem robić wołowinę z grilla za i przeciw wszyscy skorzystamyNie ma potrzeby powielać a od za i przeciw są lekarze. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14313-sznycle-steki-i-inne-dania-mi%C4%99sne/Po co te złośliwości i wtykanie kija w mrowisko, trzeba było przyjechać spróbować i wtedy można oceniać.. czy jest dobre czy za dużo cukrów.. a może za wilgotne.. ???????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 A jestem zniesmaczony. Byłeś byłaś na imprezie lub nie i dlaczego krytukujesz to be. Maćku, a odwróćmy to trochę. Gdybym nie był na zlocie ale napisał że wołowina wygląda suuuper to nie czepiał byś się że tam nie byłem a oceniam, prawda? pisanie w czyimś wątku zwłaszcza imprezowym to tak dla mnie słabo Ale chyba wszyscy piszą we wszystkich wątkach. To co, Ci co tam nie byli ale pod zdjęciami/filmikami piszą że fajnie się bawiliście to też Twoim zdaniem słabo wypadli? Ludzia smakowało na imprezie była między innymi elita forum i pojechać że be? że niezgodnie... Zauważyłem że coraz częściej robią się tu "elity" a nie SiB-y -tak ostatnio odnoszę wrażenie a chyba mi nie odmówisz prawa do własnej oceny ze na forum ostatnio wszystko kontestujesz, to źle, tamto bym zrobił lepiej. Nikt Ci tego nie odmówi tak jak próbujesz to robić właśnie Ty. trzeba było przyjechać spróbować i wtedy można oceniać.. Krystian, większość tego forum opiera się na ocenie tego co widzi się na zdjęciach lub czyta a nie na smaku.Dodatkowo jak się ciągle czytało że to jest be, że tamto niezgodne z procesem a za chwilę ludzie to zachwalają, to rodzą się pytania, prawda?Maxell i Muski opisali moje wątpliwości w prosty, przejrzysty sposób i rozwiali moje wszystkie obawy. Bez pisania bzdurnych "nie było Cię to siedź cicho"Po to chyba jest to forum a nie tylko ślepo przytakiwać "elitom" I na koniec jedno oświadczenie, żeby nie było że jestem wrogiem cukru.Do kawy sypię cztery łyżeczki cukru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 No cóż, różna jest wrażliwość i rozróżnianie niuansów obyczajowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts