JaGra Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 (edited) Przyszedł czas na wygody bo niestety z wiekiem jakoś tak dziwnie kręgosłup sztywnieje (niestety część dolna nie koniecznie), mięsień piwny rośnie. Trzeba w końcu ułatwiać sobie pracę w ogrodzie. Postanowiliśmy z LP zrobić podniesione grządki tzn. Ona postanowiła, a ja mam wykonać. Zakupiłem solidny materiał kantówki 5x20x410 impregnowane zanurzeniowo. Kantówka z pod piły więc musiałem ją oszlifować. Użyłem szlifierki pasowej,ale wytrzymała tylko 12 sztuk i się ze..... znaczy zepsuła (zakup z Lidla) przesiadłem się więc na szlifierkę kątową Bosch z przed 20 lat i skończyłem robotę. Najgorsze było noszenie belek z pod bramy do ogrodu bo są bardzo ciężkie, a LP nie może dźwigać. Przygotowałem sobie cichobieżny zestaw narzędziowy, który spisał się znakomicie.Wkładanie na piłę kątową też nie należało do najlżejszych, ale udało się. Trochę potu wylane, może będą roślinki lepiej rosły Ponieważ lubię dobrą robotę (i przy okazji się narobić) to postanowiłem dodatkowo zaimpregnować pocięte już kantówki 2x zewnątrz i 3 razy wewnątrz Sadolinem.Potem oczywiście suszenie każdej warstwy.Po wysuszeniu składanie i skręcanie na wkręty do drewna 8x100 No i pierwsza grządka gotowa wymiar 400x75. Uff jeszcze 3 szt. Cdn. może jutro. Edited September 21, 2018 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Ładnie i estetycznie. (mogłeś na tartaku poprosić , to by Ci przepuścili grubościówką - heblarką za niewielkie pieniądze - miał byś duuuużo mniej roboty) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Piękna robota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 To Cię czeka przerzucenie wywrotki ziemi jakieś 7 m3. Mięsień piwny na pewno zmarnieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Tak sobie myślę że ta robota to całkiem fajna tylko tych narzędzi to chyba trochę mało Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 21, 2018 Author Report Share Posted September 21, 2018 (mogłeś na tartaku poprosić , to by Ci przepuścili grubościówką - heblarką za niewielkie pieniądze - miał byś duuuużo mniej roboty) Niestety nie mam w pobliżu tartaku. Drewno kupowałem na składzie a tam nie mają takich maszyn. To Cię czeka przerzucenie wywrotki ziemi jakieś 7 m3 Zakupiłem już 100 worków ziemi pod warzywa. 50 już zasypane. Zostało jeszcze 50. Najgorsze, że muszę to wozić z pod bramy a to ok. 50 metrów. tych narzędzi to chyba trochę mało Jeszcze była piła ukośnica i piła stołowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Dobry pomysl i piekna robota , ja tez mam zamiar tak zrobic na jednym kawalku warzywnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Solidna, przyjemna i pożyteczna robota... JaGraDidaskalia sprzętowe...jest się czym pobawić.... ...a postawione...umiejętnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 21, 2018 Report Share Posted September 21, 2018 Jagra, chylę czoła za dopracowanie szczegółów. Piękna robota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 22, 2018 Author Report Share Posted September 22, 2018 (edited) No i do pracy rodacy. Czas na następne grządki bo w sumie ma być 4. Zabieram się za drugą. W międzyczasie przywieźli zamówione 100 worków ziemi do warzyw tej w niebieskich workach i dokupiłem jeszcze kilkanaście worków ziemi Bio. Trzeba to teraz po przewozić z pod bramy do ogródka jakieś 45 metrów. Uff ciężka robota Przyszedł czas wyłożyć folią kubełkową 1 szą grządkę i na zasypanie ziemią. Bardzo dziękuję moderatorowi za przestawienie zdjęć cdn. Edited September 22, 2018 by JaGra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted September 22, 2018 Report Share Posted September 22, 2018 Pięknie, widzę nawet siatkę przeciw gryzoniom. Mam jedno pytanie. Dlaczego folia, a nie agrowłóknina?. Nie boisz się bagna w deszczowe lata?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted September 22, 2018 Report Share Posted September 22, 2018 Kontakt drewna z glebą i wodą źle na nie działa dlatego dobrze jest odizolować skrzynię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 23, 2018 Author Report Share Posted September 23, 2018 Dlaczego folia, a nie agrowłóknina?. Nie boisz się bagna w deszczowe lata?. Folia kubełkowa doskonale odizolowuje drewno od ziemi, agrowłóknina jest na dnie grządki. Kantówki stoją na kostce betonowej i tłuczniu granitowym. Starałem się jak najbardziej odizolować drewno od ziemi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 23, 2018 Report Share Posted September 23, 2018 agrowłóknina jest na dnie grządki. Dawałem dodatkowo siatkę p kretom wywinięta ze 20 cm do góry i przystrzelona spinkami - bo w takiej grządce potrafią nieżle narozrabiać a z agrowłókniną sobie nieżle radzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 23, 2018 Report Share Posted September 23, 2018 Siatka tak ale po co izolować dżdżownice od upraw? Chyba że będą wykopane i dodane oddzielnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted September 23, 2018 Report Share Posted September 23, 2018 E... tam, to nie jest podniesiona grządka! jak sąsiad pozwoli, to zamieszczę zdjęcie jego podniesionej grządki! Jego grządka jest na wysokości około 1,5m i jego żona ma w niej warzywa. Podchodzi i nie musi się schylać by do zupy dodać pietruszkę. Konstrukcja stoi na "palach" i bardzo fajnie wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 25, 2018 Author Report Share Posted September 25, 2018 (edited) Jego grządka jest na wysokości około 1,5m i jego żona ma w niej warzywa. To jego żona ma chyba ze 2 metry wysokości Moja by musiała z drabiną do ogrodu chodzić.[Dodano: 25 wrz 2018 - 07:25]Dalsza część relacji z budowy.Pierwsze 3 grządki prawie skończone. Materiał na 4 grządkę już przygotowany. 2 komora prawie gotowa. c.d.n. Edited September 25, 2018 by JaGra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted September 25, 2018 Report Share Posted September 25, 2018 Pierwsza klasa, jakiej szerokości masz ścieżki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 25, 2018 Author Report Share Posted September 25, 2018 Ścieżki są szerokie na ok. 50 cm. Tak chciała moja LP.i tak ma. [Dodano: 25 wrz 2018 - 18:39]Dzisiaj przyszła paczka z sadzonkami truskawek i od razu żona wsadziła. Ja skończyłem 4 komorę. Zostało tylko zasypanie ziemią. Jutro wstawię zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted September 25, 2018 Report Share Posted September 25, 2018 BArdzo ladnie wykonane. Moje grzadki sa rowniesz skrzyniowate. Na wysokosc trzech desek. Wystarczajaco wysokie. swobodnie mozna sie do nich dostac i siegnac wszedzie. Co najwazniejsze, ze ma tego wiosennego kopania ogrodu. U mnie rosnie cos w nich nawet zima, ale staram sie co jakis czas jedenj grzadce dac odpoczaci wtedy wykopuje dziury i daje do nich to co zawsze daje na kompost. Do wiosny dzdzownice wykonaja dobra pracei mam kompost bez przenoszenia. Na wiosne jeszce odrobine nawozu . Jagra bardzo dobrze ,ze tak zrobiles . Zona na pewno juz teraz jest zadowolona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 26, 2018 Author Report Share Posted September 26, 2018 (edited) Zona na pewno juz teraz jest zadowolona Już jest zadowolona i powiedziała, że mi to wynagrodzi. Ciąg dalszy relacji. Truskawki już posadzone. W niedziele dalszy ciąg. Edited September 26, 2018 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Klasa. Możesz zdradzić jakie odmiany truskawek?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Jarek, a nie lepiej byłoby użyć folii. Ewuś nie musiała by tyle pielić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 27, 2018 Author Report Share Posted September 27, 2018 Ewuś nie chce foli. Będzie ściółkowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 27, 2018 Author Report Share Posted September 27, 2018 Możesz zdradzić jakie odmiany truskawek? Posadziliśmy DUKAT, GIGANT, HANOYE i jeszcze jakieś późne bez nazwy. Każdej odmiany po 10 sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts