Pafik Posted October 29, 2018 Report Share Posted October 29, 2018 Cześć, chciałem poprosić o porady w przebudowie wędzarni.Kilka miesięcy temu zamówiłem grilo wędzarnie u Pana, który sie na tym zna i buduje od lat. Niestety okazało się, że nie do końca się zna, ale w momencie kupowania niestety nie miałem żadnego pojęcia o wędzeniu a do zakupu skłonił mnie wygląd. Całość wyłożona jest szamotem.W środku rura kwasówka fi 150 długość 70cm Poniżej kilka zdjęć i opis jakie modyfikacje chciałbym przeprowadzić. Doradźcie, może uda się trochę poprawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcco.life Posted October 29, 2018 Report Share Posted October 29, 2018 No Ladna.... w czym problem...? Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pafik Posted October 29, 2018 Author Report Share Posted October 29, 2018 (edited) Trochę słabo widać opis na zdjęciach po ich zmniejszeniu. Generalnie chodzi o zbyt małe palenisko dodatkowo wyłożone szamotem, czego nie powinno być. Chcę usunąć szamot z paleniska przez co powiększy się komora spalania. Dodatkowo między schowkiem a komorą wędzenia jest taka 13cm zwężka z szamotu co powoduje nierównomierne wędzenie. Tam gdzie jest "dziura" temperatura jest wyższa niż przy ściankach komory wędzenia zdj nr 3. Edited October 29, 2018 by Pafik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted October 29, 2018 Report Share Posted October 29, 2018 Tam gdzie jest "dziura" temperatura jest wyższa niż przy ściankach komory wędzenia zdj nr 3.Nad tą "dziurą" postaw deflektor i wyrówna Ci się temp. w komorze. Wywal szamot z paleniska , wywal ruszt z paleniska. Trochę pomoże. Następnie przez zimę zapoznaj się z tematami na forum odnośnie budowy wędzarni i na wiosnę postaw wędzarnię przez duże W a ten obiekt zostaw do ozdoby , bo ładnie wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pafik Posted October 29, 2018 Author Report Share Posted October 29, 2018 Prace trwają, szamotu nie ma.Jeszcze jedno pytanko. Pomyślałem, żeby komorę spalania zrobić z blachy 3-4mm. Taki sześcian o wymiarach szer 36 długość 36 wysokość 40cm. Czy zostawić jaką dużą dziurę, boję się tylko, że może beton popękać od zmian temperatur. Jak wstawię sześcian z blachy to pomiędzy sześcianem a betonem będzie kilku a nawet kilkunasto centymetrowa przerwa przez co beton (czyli konstrukcja tej psełdo wędzarni) sie nie będzie nagrzewał aż tak bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted October 29, 2018 Report Share Posted October 29, 2018 No Ladna.... w czym problem...? Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu TapatalkaMarcco a nie widać w czym problem? We wszystkim... Szczerze? Dla mnie to ona jest do rozebrania. Może sie cos podrasuje i poprawi ale pomimo to wszystkiego sie nie poprawi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted October 29, 2018 Report Share Posted October 29, 2018 Komory bym nie pomniejszał , wstawisz "karton na buty" i cała koncepcja powiększenia paleniska idzie w las. Palenisko ma być duże. Nie palimy w nim jak w piecu hutniczym - najlepszy dym jest z drewna , które się tli a nie hajcuje . Widać , że masz zapał , ale uprzedzę : po przeróbkach jakoś uwędzisz , ale raczej latem . Masz zimną komorę wędzarni i żeby rekompensować straty ciepła będziesz musiał więcej palić w palenisku i koncepcja żarzącego się drewna zaczyna robić się kulawa. Trochę poprawisz , będzie trochę lepiej , ale czy ma być trochę lepiej , czy ma być dobrze? Szkoda , że nie zajrzałeś TU wcześniej - najwyżej dałbyś wykonawcy własny projekt i by zrobił jak byś chciał. No ale jak w przysłowiu - Mądry Polak.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pafik Posted October 29, 2018 Author Report Share Posted October 29, 2018 Wiem, że to tylko półśrodki i super nie będzie. Zerknij jeszcze za zdjęcie poniżej. Tam gdzie zaznaczyłem zamontuje generator dymu, jak palenisko nie wytworzy dostatecznej ilości dymu to dodymię generatorem.Np takim: chyba jest ok?https://allegro.pl/forest-legend-generator-zimny-dym-zestaw-gratisy-i7294186492.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted October 29, 2018 Report Share Posted October 29, 2018 Wiem, że to tylko półśrodki i super nie będzie. Zerknij jeszcze za zdjęcie poniżej. Tam gdzie zaznaczyłem zamontuje generator dymu, jak palenisko nie wytworzy dostatecznej ilości dymu to dodymię generatorem.Np takim: chyba jest ok?https://allegro.pl/forest-legend-generator-zimny-dym-zestaw-gratisy-i7294186492.htmlNie zawieli to da... Naklepiesz jedno do drugiego a wnętrze i tak pozostanie.. Wiem że szkoda bo już stoi że czysto i że wydane pieniądze. Ale ja tu nie widzę szans na tą budowle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychuzab Posted October 29, 2018 Report Share Posted October 29, 2018 Można przerobić na kominek albo lodówkę a wędzarnię wybudować obok. A tak serio to ładnie wygląda. I ładna siatka. Może jednak da się jakoś pomóc koledze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartoW Posted October 29, 2018 Report Share Posted October 29, 2018 Też prawie zamówiłem u tego gościa tą wędzarnie ale zrezygnowałem po obczytaniu forum Ludziska kupują ponoć te pomniczki i wcinają okopcone mięcho......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grabi Posted October 30, 2018 Report Share Posted October 30, 2018 A z ciekawości ile takie coś kosztuje?Jeśli już wyskoczyłeś z dymogeneratorem to może generator + grzałka pod komorą. Taki pomysł tylko - niech się doświadczeni wypowiedzą bo ja dg nie mam i nie używałem nigdy. Ale na chłopski rozum jakby jakąś deską ocieplić komorę i poniżej dać dg+grzałka to chyba dałoby radę.Jeśli chcesz palić drewnem to podaj wymiary komory i paleniska po skuciu tego szamotu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pafik Posted October 30, 2018 Author Report Share Posted October 30, 2018 Plan wymyśliłem taki: 1. Przed wędzeniem ogrzewamy wędzarnie dwoma paleniskami aby nie trwało to 3godziny. Jedno rozpalam normalnie w komorze spalania drugie w schowku bezpośrednio pod komorą wędzenia. Myślę, że po ok godzinie palenia szamot nabierze porządnie temperatury i przez te 3h raczej nie wystygnie. Wtedy palenisko pod komorą wędzenia usówamy i zostaje tylko to właściwe i bez problemu podtrzyma temp przez te 2-3h. Generator już zamówiony. Efekty myślę w przyszłym tygodniu przedstawię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted October 30, 2018 Report Share Posted October 30, 2018 Wędzarnia jak wędzarnia, można wędzić nawet w pudle po starym telewizorze, ja tylko mam nadzieje że nie będzie Ciebie pod tą wiatą, podczas silnego wiatru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2018 Report Share Posted October 30, 2018 Czutam, czytam i nic nie rozumiem.Jak chcesz palić w dwóch paleniskach w jednym czasie? DG dołożony do paleniska...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pafik Posted October 30, 2018 Author Report Share Posted October 30, 2018 (edited) Palic chcę w 2 paleniskach tylko do momentu ogrzewania komory wędzenia, żeby szybciej i lepej nagrzać szamot. Po na grzaniu wędzarni i już przy właściwym wędzeniu będę palił już tylko delikatnie jednym paleniskiem. Gd będzie zamontowany jak zaznaczyłem na jednym ze zdjęć i odpalony dopiero przy właściwym wędzeniu. Na razie tak kombinuje, zobaczymy jak wyjdzie. Edited October 30, 2018 by Pafik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2018 Report Share Posted October 30, 2018 (edited) Jedno palenisko będzie uniemożliwiało palenie w drugim.DG przy palenisku nie jest ci do niczego potrzebny. Czy dobrze rozumiem, że przebiłeś otwór do schowka pod wędzarnią i tam chcesz palić?[Dodano: 30 paź 2018 - 11:13]Prace trwają, szamotu nie ma.Jeszcze jedno pytanko. Pomyślałem, żeby komorę spalania zrobić z blachy 3-4mm. Taki sześcian o wymiarach szer 36 długość 36 wysokość 40cm. Czy zostawić jaką dużą dziurę, boję się tylko, że może beton popękać od zmian temperatur. Jak wstawię sześcian z blachy to pomiędzy sześcianem a betonem będzie kilku a nawet kilkunasto centymetrowa przerwa przez co beton (czyli konstrukcja tej psełdo wędzarni) sie nie będzie nagrzewał aż tak bardzo.Czego to są zdjęcia? Edited October 30, 2018 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pafik Posted October 30, 2018 Author Report Share Posted October 30, 2018 Wszystko wyjaśnie wieczorem zamieszczając bardziej czytelne zdjęcia z opisem, bo może rzeczywiście jest to wszystko mało czytelne. Dodam tylko, że do schowka zdj nr4 jest doprowadzona rura od paleniska. Dym, ciepło przechodzi przez schowek i otworem zdj nr3 idzie do komory wędzena. Uchylając drzwiczki od schowka mogę łatwo kontrolować temperaturę. Rura z paleniska nie idzie bezpośrednio do komory wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2018 Report Share Posted October 30, 2018 No i teraz jest jasność.Na ciepło możesz palić w schowku, tak go nazwę, ale trzeba go dostosować.Jaki tam jest materiał użyty?Drzwiczki też trzeba nowe, metalowe.Nad wylotem dymu, w komorze dorobić deflektor.Przydałby się tam jeszcze szyber, ale i bez niego uwedzisz. Na zimno możesz palić w oddalonym palenisku. Nie widzę sensu użycia DG. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pafik Posted November 4, 2018 Author Report Share Posted November 4, 2018 Większość przeróbek wykonana. Przy obecnej temperaturze na zewnątrz nie ma żadnego problemu z utrzymaniem 50-60 stopni przy wędzeniu.Jest to moje pierwsze wędzenie zgodnie ze sztuką. Myślę, że nie wyszło źle. Raczej nie zastosuje jednej z rad, że wędzarnia nadaje się do rozebrania. Na pierwszych 2 zdjęciach osuszanie. Na kolejnych już wędzenie. Dymu było trochę więcej niż na 4 zdjęciu. Piszcie co poprawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted November 4, 2018 Report Share Posted November 4, 2018 Kup sobie nowy termometr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pafik Posted November 4, 2018 Author Report Share Posted November 4, 2018 A zapomniałem napisać, jeden termometr jest przy drzwiczkach a ten w środku był wsadzony w celu weryfikacji temperatury. W środku temperatura jest o ok 10 stopni wyższa niż przy drzwiczkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted November 4, 2018 Report Share Posted November 4, 2018 Mialem na mysli ze przy tem. wedzenia 60°C wedzonki wygladaja troche inaczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 4, 2018 Report Share Posted November 4, 2018 Liznęło płomieniem (temperaturą) , bo nie deflektora. Na miejscu kolegi , to na na dno komory włożyłbym blachę (1,5mm - 2 mm) i oparł na tym wystającym murku (rancie) W środku otwór fi200 i postawił nad otworem deflektor - rozproszy to temperaturę i dym. Tak jak jest teraz to zawsze środkiem dostanie wyższą temp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts