Jump to content

Wędzarnia Pafika


Recommended Posts

Cześć, chciałem poprosić o porady w przebudowie wędzarni.

Kilka miesięcy temu zamówiłem grilo wędzarnie u Pana, który sie na tym zna i buduje od lat. Niestety okazało się, że nie do końca się zna, ale w momencie kupowania niestety nie miałem żadnego pojęcia o wędzeniu a do zakupu skłonił mnie wygląd.

 

Całość  wyłożona jest szamotem.

W środku rura kwasówka fi 150 długość 70cm

 

Poniżej kilka zdjęć i opis jakie modyfikacje chciałbym przeprowadzić.

 

Doradźcie, może uda się trochę poprawić.

 

 

 

 

 

 

post-93633-0-30162400-1540806846_thumb.jpg

post-93633-0-76628800-1540806990_thumb.jpg

post-93633-0-32208700-1540806991_thumb.jpg

post-93633-0-54155300-1540807021_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Trochę słabo widać opis na zdjęciach po ich zmniejszeniu. Generalnie chodzi o zbyt małe palenisko dodatkowo wyłożone szamotem, czego nie powinno być. Chcę usunąć szamot z paleniska przez co powiększy się komora spalania. Dodatkowo między schowkiem a komorą wędzenia jest taka 13cm zwężka z szamotu co powoduje nierównomierne wędzenie. Tam gdzie jest "dziura" temperatura jest wyższa niż przy ściankach komory wędzenia zdj nr 3.

Edited by Pafik
Link to comment
Share on other sites

 

Tam gdzie jest "dziura" temperatura jest wyższa niż przy ściankach komory wędzenia zdj nr 3.

Nad tą "dziurą" postaw deflektor i wyrówna Ci się temp. w komorze.  Wywal szamot z paleniska , wywal ruszt z paleniska.  Trochę pomoże. Następnie przez zimę  zapoznaj się z  tematami na forum odnośnie budowy wędzarni i na wiosnę postaw wędzarnię przez duże W a ten obiekt zostaw do ozdoby , bo ładnie wygląda.

Link to comment
Share on other sites

Prace trwają, szamotu nie ma.

Jeszcze jedno pytanko. Pomyślałem, żeby komorę spalania zrobić z blachy 3-4mm. Taki sześcian o wymiarach szer 36 długość 36 wysokość 40cm. Czy zostawić jaką dużą dziurę, boję się tylko, że może beton popękać od zmian temperatur. Jak wstawię sześcian z blachy to pomiędzy sześcianem a betonem będzie kilku a nawet kilkunasto centymetrowa przerwa przez co beton (czyli konstrukcja tej psełdo wędzarni) sie nie będzie nagrzewał aż tak bardzo.

post-93633-0-52222000-1540830443_thumb.jpg

post-93633-0-67489000-1540830444_thumb.jpg

post-93633-0-84919600-1540830445_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Komory bym nie pomniejszał , wstawisz "karton na buty" i cała koncepcja powiększenia paleniska idzie w las. Palenisko ma być duże. Nie palimy w nim jak w piecu hutniczym - najlepszy dym jest z drewna , które się tli  a nie hajcuje . Widać  , że masz zapał , ale uprzedzę : po przeróbkach jakoś uwędzisz , ale raczej latem . Masz zimną komorę wędzarni  i żeby rekompensować straty ciepła  będziesz musiał więcej palić w palenisku i koncepcja żarzącego się drewna  zaczyna robić się kulawa.  Trochę poprawisz , będzie trochę lepiej , ale czy ma być trochę lepiej , czy ma być dobrze? Szkoda , że nie zajrzałeś TU wcześniej - najwyżej dałbyś wykonawcy własny projekt i by zrobił jak byś chciał. No ale jak w przysłowiu - Mądry Polak....

Link to comment
Share on other sites

Wiem, że to tylko półśrodki i super nie będzie. Zerknij jeszcze za zdjęcie poniżej. Tam gdzie zaznaczyłem zamontuje generator dymu, jak palenisko nie wytworzy dostatecznej ilości dymu to dodymię generatorem.

Np takim: chyba jest ok?

https://allegro.pl/forest-legend-generator-zimny-dym-zestaw-gratisy-i7294186492.html

 

 

 

 

post-93633-0-66181500-1540838936_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wiem, że to tylko półśrodki i super nie będzie. Zerknij jeszcze za zdjęcie poniżej. Tam gdzie zaznaczyłem zamontuje generator dymu, jak palenisko nie wytworzy dostatecznej ilości dymu to dodymię generatorem.

Np takim: chyba jest ok?

https://allegro.pl/forest-legend-generator-zimny-dym-zestaw-gratisy-i7294186492.html

Nie zawieli to da...  Naklepiesz jedno do drugiego a wnętrze i tak pozostanie.. Wiem że szkoda bo już stoi że czysto i że wydane pieniądze. Ale ja tu nie widzę szans na tą budowle.  

Link to comment
Share on other sites

A z ciekawości ile takie coś kosztuje?

Jeśli już wyskoczyłeś z dymogeneratorem to może generator + grzałka pod komorą. Taki pomysł tylko - niech się doświadczeni wypowiedzą bo ja dg nie mam i nie używałem nigdy. Ale na chłopski rozum jakby jakąś deską ocieplić komorę i poniżej dać dg+grzałka to chyba dałoby radę.

Jeśli chcesz palić drewnem to podaj wymiary komory i paleniska po skuciu tego szamotu.

Link to comment
Share on other sites

Plan wymyśliłem taki:

1. Przed wędzeniem ogrzewamy wędzarnie dwoma paleniskami aby nie trwało to 3godziny. Jedno rozpalam normalnie w komorze spalania drugie w schowku bezpośrednio pod komorą wędzenia. Myślę, że po ok godzinie palenia szamot nabierze porządnie temperatury i przez te 3h raczej nie wystygnie. Wtedy palenisko pod komorą wędzenia usówamy i zostaje tylko to właściwe i bez problemu podtrzyma temp przez te 2-3h. Generator już zamówiony. Efekty myślę w przyszłym tygodniu przedstawię.

Link to comment
Share on other sites

Palic chcę w 2 paleniskach tylko do momentu ogrzewania komory wędzenia, żeby szybciej i lepej nagrzać szamot. Po na grzaniu wędzarni i już przy właściwym wędzeniu będę palił już tylko delikatnie jednym paleniskiem. Gd będzie zamontowany jak zaznaczyłem na jednym ze zdjęć i odpalony dopiero przy właściwym wędzeniu. Na razie tak kombinuje, zobaczymy jak wyjdzie. Edited by Pafik
Link to comment
Share on other sites

Jedno palenisko będzie uniemożliwiało palenie w drugim.

DG przy palenisku nie jest ci do niczego potrzebny.

 

Czy dobrze rozumiem, że przebiłeś otwór do schowka pod wędzarnią i tam chcesz palić?

[Dodano: 30 paź 2018 - 11:13]

Prace trwają, szamotu nie ma.

Jeszcze jedno pytanko. Pomyślałem, żeby komorę spalania zrobić z blachy 3-4mm. Taki sześcian o wymiarach szer 36 długość 36 wysokość 40cm. Czy zostawić jaką dużą dziurę, boję się tylko, że może beton popękać od zmian temperatur. Jak wstawię sześcian z blachy to pomiędzy sześcianem a betonem będzie kilku a nawet kilkunasto centymetrowa przerwa przez co beton (czyli konstrukcja tej psełdo wędzarni) sie nie będzie nagrzewał aż tak bardzo.

Czego to są zdjęcia?

Edited by miro
Link to comment
Share on other sites

Wszystko wyjaśnie wieczorem zamieszczając bardziej czytelne zdjęcia z opisem, bo może rzeczywiście jest to wszystko mało czytelne. Dodam tylko, że do schowka zdj nr4 jest doprowadzona rura od paleniska. Dym, ciepło przechodzi przez schowek i otworem zdj nr3 idzie do komory wędzena. Uchylając drzwiczki od schowka mogę łatwo kontrolować temperaturę. Rura z paleniska nie idzie bezpośrednio do komory wędzenia.
Link to comment
Share on other sites

No i teraz jest jasność.

Na ciepło możesz palić w schowku, tak go nazwę, ale trzeba go dostosować.

Jaki tam jest materiał użyty?

Drzwiczki też trzeba nowe, metalowe.

Nad wylotem dymu, w komorze dorobić deflektor.

Przydałby się tam jeszcze szyber, ale i bez niego uwedzisz.

 

Na zimno możesz palić w oddalonym palenisku.

 

Nie widzę sensu użycia DG.

Link to comment
Share on other sites

Większość przeróbek wykonana. Przy obecnej temperaturze na zewnątrz nie ma żadnego problemu z utrzymaniem 50-60 stopni przy wędzeniu.

Jest to moje pierwsze wędzenie zgodnie ze sztuką.  Myślę, że nie wyszło źle. Raczej nie zastosuje jednej z rad, że wędzarnia nadaje się do rozebrania. Na pierwszych 2 zdjęciach osuszanie. Na kolejnych już wędzenie. Dymu było trochę więcej niż na 4 zdjęciu. Piszcie co poprawić.

post-93633-0-62924600-1541338539_thumb.jpg

post-93633-0-29410700-1541338564_thumb.jpg

post-93633-0-22204000-1541338575_thumb.jpg

post-93633-0-28004600-1541338583_thumb.jpg

post-93633-0-56538800-1541338587_thumb.jpg

post-93633-0-23813600-1541338592_thumb.jpg

post-93633-0-14944200-1541338598_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Liznęło płomieniem (temperaturą)  , bo nie deflektora. Na miejscu kolegi , to na na dno komory włożyłbym blachę (1,5mm - 2 mm) i  oparł na tym wystającym murku (rancie) W środku otwór  fi200 i postawił nad otworem  deflektor - rozproszy to temperaturę i dym. Tak jak jest teraz  to zawsze środkiem dostanie wyższą temp.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...