Jump to content

Zakup wędzarni(allegro,olx,inne)


krzysiekk

Recommended Posts

Witam!!! Niedawno zobaczyłem do kupienia na allegro wędzarnie przenośną (http://allegro.pl/item125534003_wedzarnia_domowa.html), do tej pory wędziłem w wędzarnii tradycyjnej, jednak z przyczyn ode mnie nie zależnych nie zawsze mam do niej dostęp. Chciałem sie spytać czy może ktoś z Was używał takiej wędzarnii? Czy jest ona "w pełni wartościowa"?? Co sądzicie o wędzeniu trocinami ?? pzdr.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 736
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

"Oferowana wędzarnia wykonana jest z blachy stalowej o gr. 0.8mm."

Może sie nie znam, ale coś cienka ta blacha, do wędzenia tylko zrębki, trociny pewnie też ale trzeba uważać skąd się bieże. Dzisiaj producent wpycha gó..o w kiełbasy i mięso nazywając to senatorską lub jakąś tam mielonką. To zrębki i trociny też mogą być zbieraniną z tartaku. Trzeba potem wybadać po smaku - jak gożkie i okopcone to napewno nie jest to materiał do wędzenia.

Ja osobiscie należę do szczęściaży - mam wędzarnię w piwnicy domku 2-rodzinnego. Wędzę drewnem olchowym lub wiśniowym, albo mieszanką. Zrębki i trociny jakie mam powstają przy ścinaniu drzew i cięciu ich na kawałki. A używam ich jedynie do przytłumienia ognia - znaczy się żeby więcej dymu było i dla obniżenia temperatury.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Grubość blachy, jak dla „obiektu” przenośnego jest OK., gdyby była z 2 albo 3 mm kto by to uniósł.

Jest to wędzarnia pośrednia, czyli wiadomo nie na wieczny czas, ale spełni swe zadanie na jakiś czas, jeżeli będziesz ją szanował to podejrzewam że jakieś 10 - 15 lat. Palenisko ulegnie zniszczeniu wcześniej, ale to sobie dorobisz między czasie.

Co do zrębków/wiórków to tak jak z mięsem, jeżeli będziesz kupowała z dobrego źródła to OK., jeżeli jakieś przypadkowe to będzie i może mieszanka czegoś drewno podobnego.

Resztę Kolego dowiesz się z forum, było już wielokrotnie pisane.

 

PS

Sam mam podobną (kupiłem już używaną, z tego co wiem ma jakieś 7 lat) używam ją jako rezerwową, do małych ilości – wtedy nie opłaca mi się rozpalać dużej murowanej wędzarni, na wyjazdy – trudna zabrać ze sobą murowaną wędzarnie, pale w niej normalnie ogniem i fajnie/szybko w niej się wędzi i piecze np. 4 kurczaki.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 7 years later...

Witam.

 

Chciałbym poprosić Szanownych Forumowiczów o opinie nt. ewentualnej przydatności takiego oto produktu:

http://allegro.pl/biowin-330108-wedzarnia-ogrodowa-gw-zwrotu-i4327640314.html

 

No i co jeszcze istotne...... Po zapytaniu kilku sprzedawców oferujących ten produkt - uzyskałem sprzeczne odpowiedzi na temat materiału z którego wykonana jest owa wędzarnia.......

 

Część sprzedawców twierdzi, iż wędzarnia cała wykonana jest z blachy czarnej a część, że z wnętrze jest z blachy ocynkowanej :-). Różnica między "wnętrzem" a "zewnętrzem" :-), wynika ponoć stąd, że wędzarnia posiada podwójne ścianki.

 

Czy ktoś z kolegów forumowiczów jest w stanie na podstawie zdjęć wywnioskować jaka to blacha we wnętrzu wędzarni ?

 

Pozdrawiam

 

Link to comment
Share on other sites

Tania ale upierdliwa w obsłudze. Mam taką samą, tylko model sprzed kilku lat. Nadaje się do okazjonalnego wędzenia.

 

Najpierw wywaliłem tackę z trocinami i zastąpiłem pseudo dymogeneratorem z puszki i kolby lutowniczej. Potem wywaliłem kuwetę na węgiel drzewny i dołożyłem palnik na propan-butan. Kolejny krok to wycięcie otworu w bocznej ściance i zakup dymogeneratora borniaka. W końcu zamiana palnika gazowego na maszynkę elektryczną. Po drodze jeszcze była modernizacja komina i zrobienie okienka w drzwiczkach, które i tak momentalnie stało się nieprzejrzyste. Teraz stoi nieużywana a ja wędzę w drewnianej skrzyni.

 

Miro ma rację - skrzynia z desek, grill alaska, dymogenerator borniaka i rogera, może sterownik do tego, i masz spokój na lata.

 

 

Aha, zapomniałem - dodatkową wadą są małe wymiary komory. Jednorazowy wsad to 3-4 kg cienkiej kiełbasy, no może 5kg, ale będą kłopoty z osuszeniem.

Edited by Maad
Link to comment
Share on other sites

Daruj sobie te gówniane wynalazki !

Kup trochę desek, parę kątowników i zbuduj własną, funkcjonalną wędzarnię.

 

Do szczęścia trzeba Ci :

- komory wędzarniczej

- DG

- grzałki

Miro dobrze Ci radzi, ja zrobiłem coś takiego i jestem zadowolony. W planach jest budowa następnej dla znajomego.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7632-wedzarnia-emeryta/

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nie ma żadnego problemu.

 

Budujesz wędzarnię drewnianą i obijasz wewnątrz od dołu blachą żeby zabezpieczyć drewno przed ogniem.

W plenerze stawiasz wędzarnię na 4 kamieniach lub dorobionych metalowych nóżkach.

Dodatkowo można obłożyć spód ziemią lub budując przewidzieć osłony paleniska.

Palisz pod spodem i problem rozwiązany.

Możesz tak skonstruować wędzarnię, aby dodatkowo była składana, czyli każda ścianka osobno, co ułatwi jej transport.

Gabaryty wędzarni wg. własnych potrzeb i tego co zamierzasz wędzić.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...