Jump to content

moj pierwsz raz

Recommended Posts

Hallo kupilem szynkowar na allegro i poraz pierwszy odwazylem sie na zrobienie wlasnego wyrobu z przepisu na kurczaka z karkowka. Orginalny przepis traktowal o 24-godzinnym peklowaniu, ale nie moglem sie powstrzymac i miesko do szybkowara trafilo po 6-godzinach. Trzymalem w garnku okolo 3gdz no i udalo sie jestem pod wrazeniem. Poranek byl fantastyczny jak dla mnie i familii smakowalo super. Dzieki,ze istnieje taka stronka. pozdrawiam.

Przy peklowaniu, im dłużej tym wyrób smaczniejszy. Jak sobie mogę pozwolić, pekluje nawet 6 tygodni (peklowanie mokre). Wczoraj zrobiłem jednak eksperyment. Peklowałem polędwiczki wieprzowe jedną godzinę, byłem zaskoczony wynikiem. Wygląd i smak ok. Jedyna wada to rozpadanie się wrobu przy krojeniu.

Wykonywalem wyrób w następujący sposób: solanka 7,5% plus saletra do mięsa 4g na kilogram mięsa. Wiem za dużo saletry. Nastrzyk ile wejdzie w mięso i 45 minut w solance. Jak mięso było w solance kilka razy polędwiczki wymasowałem. Po tej obróbce wiązanie i godzinne obsuszanie. Wędziłem 8 godzin w zimnym rzadkim dymie. następnie 15 minut parzenia w 75 stopniach. Po parzeniu hartowanie w lodowatej wodzie. Wynik przeszedł moje oczekiwania.

Jak nie ma czasu na peklowanie można tak robić.

Pzdr.

Odnośnie głównego tematu "mój pierwszy raz "

Moja Efcia zadebiutowała w wyrobie " białej " .

Miała trochę stresa przy naciąganiu flaka na lejek :blush: , ale kręcenie korbą oceniam na piątkę. ( dla mnie to codzienność.....w lutym 2009 mamy 25 lecie ) :grin:

P.S. Zrobiłem kilka fotek , .....zapodam :wink:

Jak widac jestem Kotem wsrod spolecznosci zadymiaczy , ale mimo to gratuluje okraglej rocznicy. A swoja droga odwazne wyznanie.Pozdrawiam

Nie ma takiego pojęcia wśród nas.

A swoją drogą wędzonki i kiełbaski robię całkiem niezłe,

świadczy o tym choćby moje 100kg

i zadowolone miny tych którym dane było próbować.

Jednak już ze trzy razy próbowałem zrobić mielonkę z szynkowara

i jak na razie wyszedł trzy razy "niezły pasztet".

Powodzenia.

Wnuczek, czy sugerujesz, że to rozpadanie się mięsa ma związek z krótkim czasem peklowania?

Pewności nie mam ale jest to możliwe. Gdy pekluje dłużej (przynajmniej tydzień) plasterki wędliny się nie rozpadają.

Pzdr.

Gdy pekluje dłużej (przynajmniej tydzień) plasterki wędliny się nie rozpadają.

Ja do szynkowara nigdy nie peklowałam mięsa tak długo zwykle trwa to 48-72 godz. z tym że dodaję emulsję (granulat) ze skórek w ilości 3-4 łyzki na ok 1,3kg wyrobu.A głównie robię z drobiu z koperkiem i boczek prasowany ,który też pekluję na sucho i przed włożeniem do szynkowara przesypuję warstwy granulatem i nie mam problemów z rozpadaniem się .Może przyczyna tkwi gdzie indziej??

Jednak już ze trzy razy próbowałem zrobić mielonkę z szynkowara

i jak na razie wyszedł trzy razy "niezły pasztet".

Aż mi się nie chce wierzyć ,że Ci Dominiku nie wychodzi szynkowarzenie zważywszy ,że miałam okazję próbować Twoich wyrobów i były wyśmienite

Chudziak wkradł się pewien błąd. Ja opisywałem peklowanie mokre nastrzykowe polędwicy wieprzowej. Peklowanie było w dodatku bardzo przyspiszone (jedna godzina). Mięso było następnie wędzone i parzone. Ty natomiast piszesz o peklowaniu suchym, a następnie szynkoważeniu. Przy peklowaniu suchym dla wyrobu drobno rozdrobnionego wystarczy sopkojnie 1-6 godzin peklowania.

Peklowałem polędwiczki wieprzowe jedną godzinę, byłem zaskoczony wynikiem. Wygląd i smak ok. Jedyna wada to rozpadanie się wrobu przy krojeniu.

Wykonywalem wyrób w następujący sposób: solanka 7,5% plus saletra do mięsa 4g na kilogram mięsa. Wiem za dużo saletry. Nastrzyk ile wejdzie w mięso i 45 minut w solance. Jak mięso było w solance kilka razy polędwiczki wymasowałem. Po tej obróbce wiązanie i godzinne obsuszanie. Wędziłem 8 godzin w zimnym rzadkim dymie. następnie 15 minut parzenia w 75 stopniach.

Przereagowanie składników - wytworzenie trwałej czerwonej barwy mięsa było bardziej zasługą długotrwałego wędzenia niż zastosowania nastrzyku solanki z saletrą.

Rozpadanie się polędwiczki wynika z faktu, że sam mięsień jest bardzo delikatny i mało spójny, poszczególne włókna mięśniowe słabo ze sobą związane oraz zbyt dużym ciśnieniem wtłaczanej solanki.