Misiek31 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 Witam,Mam pytanie do użytkowników takich silników jako napęd do maszynek. Planuję założyć taki do maszynki 22. Wiadomo , że to nie są silniki do pracy ciągłej. Moje pytanie brzmi ile można pokręcić na takim silniku zanim się zatrzyma do ostygnięcia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 (edited) Zapytaj kolegę Sla100 jak się sprawuje napęd zrobiony z silnika od wspomagania... Na tym bym bazował... wg mnie będzie lepszy niż od wyciągarki... Edited November 9, 2018 by Kamil_1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 (edited) Tusiaczek jest prekursorem zastosowania tych wspaniałych napędów, skontaktuj się z nim, a na pewno doradzi i pomoże :https://youtu.be/UZs62wovPVwhttps://youtu.be/oIfi1Yzx7ys Edited November 9, 2018 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek31 Posted November 9, 2018 Author Report Share Posted November 9, 2018 Zupełnie inna koncepcja ale ciekawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 Ciekawa jak ciekawa, ale na pewno najlepsza ze wszystkich rozwiązań jakie były dotychczas prezentowane . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek31 Posted November 9, 2018 Author Report Share Posted November 9, 2018 Jak na razie to dla mnie jest czarna magia. Silnik od wspomagania...a przekładnia skąd? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 .a przekładnia skąd? Ten silnik trzeba kupić kompletny, tj. już z przekładnią.https://allegro.pl/wspomaganie-elektryczne-nissan-note-1-4b-07r-i7549549977.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 Czy taki silnik będzie dobry do mieszarki,która nie ma przekładni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 Oczywiście JaGra, jak najbardziej, stąd się biorą właśnie jego zalety. 1. Duża siła, 2. cicha praca, 3. wbudowana fabrycznie przekładnia, no i cena oraz możliwości nabycia cacka już nawet za ok.50 złotych polskich . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 sverige2, wielkie dzięki za info Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek31 Posted November 9, 2018 Author Report Share Posted November 9, 2018 A taki silnik się nie grzeje? Im więcej informacji znajduję tym mi się to ciekawiej jawi. Jakie taki silnik ma obroty i czym go zasilać?Napisałem już do Tusiaczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 Może głupie pytanie, ale czy silnik ze wspomagania może pracować w pracy ciągłej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 (edited) Czy taki silnik będzie dobry do mieszarki,która nie ma przekładni ?Ten silnik, z mojego linku, jest zintegrowany z przekładnią ślimakową. Nie wiem tylko jakie obroty są na wyjściu z tej przekładni/reduktora.Ten jest od Audi/VW. Ale chyba najlepszy jest od Nissana Note. Edited November 9, 2018 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 (edited) Niedawno Zbój Madej zmontował mieszałkę bez przekładni z napędem od wspomagania - można spytać jak to lata. Ja mam z przekładnią - nie powiem , że się nie grzeje , ale problemu raczej nie ma - najwięcej robiłem 3x po 15kg raz po raz farszu (bez wody) i dało radę bez problemu (silnik był gorący ciepły - może 45 º) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10476-silnik-do-miesza%C5%82ki/page-6 Myślę , że bez problemu taki silniczek opyli maszynkę do mielenia - Obroty na wyjściu wału z przekładni od wspomagania są ok.180 obr/min na pełnej prędkości - na ogromny + to , że prawie nie słychać jak pracuje. Edited November 9, 2018 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 (edited) Obroty są odpowiednie, i spokojnie może pracować tak długo aż Ci cały farsz na kiełbachę wymiesza, bez obaw . Edited November 9, 2018 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek31 Posted November 9, 2018 Author Report Share Posted November 9, 2018 A czym taki silnik się zasila?czy mozna zmieniać kierunek obrotów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 Zadaj sobie trochę trudu, poczytaj temat Tusiaczka pt: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8751-tusiaczkowy-sprz%C4%99cior/i będziesz wiedział wszystko co trzeba, a nawet więcej, tam opisy są bardzo szczegółowe i wyczerpujące, tylko trochę "silnej woli" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
09042 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 Tu masz następny post https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15162-nap%C4%99d-do-alfa-10/page-2 - szukajka nie gryzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
09042 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 i jeszcze jeden https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12991-nap%C4%99d-do-nadziewarki/page-2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 9, 2018 Report Share Posted November 9, 2018 Po co czytać? Daj gotowca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek31 Posted November 9, 2018 Author Report Share Posted November 9, 2018 Panowie nie dziobcie kurczaka!Zwróćcie uwagę,że na początku pisałem o silniku od wyciągarki. Podrzuciliście inne rozwiązanie, o którym nie słyszałem wcześniej, to się dopytuję. W międzyczasie korzystam z lupki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 10, 2018 Report Share Posted November 10, 2018 To zamiast trudzić się i dopytywać o to co już zostało już powiedziane, pokazane i napisane, zmobilizuj się, zacznij samodzielnie czytać, co też wymaga wysiłku, ale na pewno "dasz radę" .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek31 Posted November 10, 2018 Author Report Share Posted November 10, 2018 Przeczytałem to co podesłaliście.dziękuję [Dodano: 10 lis 2018 - 08:15] @sverige2 jesteś też na forum AD? Bo nick mi się kojarzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 10, 2018 Report Share Posted November 10, 2018 Byłem, byłem, a nick kojarzy Ci się OK . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek31 Posted November 21, 2018 Author Report Share Posted November 21, 2018 (edited) No i dałem się przekonać silnik już mam i czekam na PWM. Teraz tylko złożyć do kupy. Ukłąd połączyć planuję sprzęgłem kłowym. Mam też pomysł na podstawę ale może ktoś ma jakieś sugestie albo zdjęcia maszynki z silnikiem od wspomagania. Przekopałem forum i znalazłem sporo ale dotyczących mieszarek i nadziewarek a to inna bajka.Jeszcze jedno. Mam luźny zasilacz od lapka dell:130 W tylko że on ma 19,5V, czy taki zasilacz można wykorzystać? Czy szukać innego np. od xboxa? Edited November 21, 2018 by Misiek31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts