Guest pedro Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 20 koszyczków kwiatu czarnego bzu, 70 g kwasku cytrynowego, 2 kg cukru. W pełni rozkwitnięte koszyczki kwiatów czarnego bzu zbieramy w słoneczne dni po wyschnięciu porannej rosy. Kwiaty zalewamy 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego i pozostawiamy na 24 godziny. Tak przyrządzony wyciąg (macerat) z kwiatów przecedzimy przez gęste sito (dobra jest płócienna ściereczka lub gaza). Następnie dodajemy cukier i pozostawiamy na kolejne 24 godziny, mieszając co jakiś czas tak, aby się cukier rozpuścił. Gotowy syrop przelewamy do słoików, zakręcamy i przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarce (piwnicy). Syropu nie pasteryzujemy gdyż zawartość kwasku i cukru jest wystarczającym konserwantem, a temperatura mogłaby zniszczyć substancje i witaminy pozyskane z pyłku kwiatów. Taki syropek jest dobrym dodatkiem do herbaty lub wody mineralnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiaczek Posted May 25, 2008 Report Share Posted May 25, 2008 Witajcie soczek super tylko na jakie dolegiwości go używac .Pozdrowionka :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted May 25, 2008 Report Share Posted May 25, 2008 Sok zawiera pyłek kwiatowy, więc samą esencję tej rośliny. O ile się nie mylę to bez czarny jest rośliną leczniczą, a na jekie dolegliwości to trzeba poszukać. W google jest mnóstwo takich opisów. Tu np. piszą, że chroni dom od czarownic :grin: , a to już połowa sukcesu. Od czego jeszcze chroni można poczytać na wielu stronach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 25, 2008 Report Share Posted May 25, 2008 Taki syrop polecam na przeziębienia czy grypę.Moja mama stosowała go na mojej osobie i to z wielkim powodzeniem.Ja sam staram się unikać wszelkich tabletek a jak zaczyna mnie łamać to trochę herbaty i dużo soku z ostrężnic, malin lub właśnie czarnego bzu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 Witam.Czy ktoś robił w tym roku ten syrop.Może zna jakieś modyfikacje ? Bagno a jak Ty to robisz ??? Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 Czy ktoś robił w tym roku ten syrop.Obcięte z zielonego baldachy (najlepiej same kwiatuszki) zalewa się syropem 1kg cukru/1l H2O. Jak zalejesz 0,7kg cukru na 1l. wody, dodasz cytryny i rozrobisz po 10 dniach C2H5OH to uzyskasz maksymalną zdrowotność takiego cuda. Herbatki z kwiatów czarnego bzu rozgrzewają wielokrotnie bardziej niż napar z malin. Idealne na przeziębienia i wszelkie dolegliwości spowodowane wychłodzeniem organizmu (chodzi o metabolizm) w rozumieniu medycyny chińskiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
denia Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 Właśnie wczoraj rozmawiałem ze znajomym na temat bzu czarnego - i uparcie mi twierdził że bez jest trujący - a przecież sok z bzu ma wyśmienity smak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 Właśnie wczoraj rozmawiałem ze znajomym na temat bzu czarnego - i uparcie mi twierdził że bez jest trujący - a przecież sok z bzu ma wyśmienity smakTwoj zanjomy pomylil Sambucus ebulus czyli tak zwany dziki bez hebd z Sambucus nigra czyli czarny bzem. Jedna i druga sa podobne obie sa i byly stosowane w zielarstwie, jednak bez dziki hebd jest trujacy i dlatego niewiele osob powino cokolwiek zniego robic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 Jagody czarnego bzu są trujące jak są jeszcze zielone. Zawierają kwas pruski, ale dojrzałe owoce już go nie mają.Tutaj ciekawa stronka o czernym bzie oraz kilka przepisów. (Nawet na wino..) :tongue: tu link: http://www.ziola.nazdrowo.pl/ziola_w_kuchni/bez_czarny.html :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 20, 2017 Report Share Posted June 20, 2017 Syropik nastawiony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted June 20, 2017 Report Share Posted June 20, 2017 Lepiej zamiast kwasku dać sok z cytryny .Ja uzywam na okrągło przez cały rok do herbaty i do wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 20, 2017 Report Share Posted June 20, 2017 tak cytryna -3szt /litr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 15, 2018 Report Share Posted May 15, 2018 Kwiatki zerwane - już czas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 15, 2018 Report Share Posted May 15, 2018 To prawda - u mnie kwitnienie czarnego bzu chyba w pełni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 15, 2018 Report Share Posted May 15, 2018 Beda owoce na sok ,Chudziak ? Bo mnie co roku zanim ja zbiore owoce to sa te latajace szybsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 15, 2018 Report Share Posted May 15, 2018 Beda owoce na sok ,Chudziak ? Bo mnie co roku zanim ja zbiore owoce to sa te latajace szybsze U nas amatorów na czarny bez za bardzo nie ma ( mam na myśli tych latających) ale tak w ogóle to chodzi o syrop z kwiatów bzu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 15, 2018 Report Share Posted May 15, 2018 Beda owoce na sok , Również robie wyciągi cukrowe z kwiatów i potem rozprowadzam spirytem..Soku nie znoszę, będąc w ciąży zatrułam się moszczem z owoców. Do dzisiaj zapach mnie odstręcza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 16, 2018 Report Share Posted May 16, 2018 A u mnie jeszcze nie kwitnie ...ale amatorow soku nie ma ..czekam na owoce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted May 24, 2018 Report Share Posted May 24, 2018 Zapas syropu na pół roku zrobiony Tym razem z cukrem trzcinowym. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 24, 2018 Report Share Posted May 24, 2018 Zapas imponujący - według jakiego przepisu robiłeś ? A pokrzywy ogarnąłeś:? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wie69 Posted May 25, 2018 Report Share Posted May 25, 2018 Ja robię wg przepisu dr. Różańskiego, wychodzi rewelacja i dzięki mieleniu czarny bez oddaje to co najlepsze.Syrop z kwiatów bzu czarnego:Zebrać 2 wiaderka 8 l kwiatów bzu, przemielić przez maszynkę do mięsa, zalać 10-12 l wody i zasypać 4-5 paczkami kwasku cytrynowego, zagotować i odstawić na noc. Następnie przecedzić. Podgrzać, dodać 5-6 kg cukru, wymieszać. Wlewać do butelek lub słoików umytych i wypłukanych w gorącej wodzie, zakręcać na gorąco pokrywkami z uszczelką. Odczekać aż pokrywka zaciągnie. przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Syropek doskonały do picia i jako dodatek do herbaty, rozcieńczania wodą zdrojową. Środek wzmacniający, bogaty we flawonoidy, witaminy, potas i fitosterole, znakomity na kaszel, osłabienie i jako środek regulujący przemianę materii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted May 25, 2018 Report Share Posted May 25, 2018 Zapas imponujący - według jakiego przepisu robiłeś ? A pokrzywy ogarnąłeś:?Ja robilem:1 kg cukru1 litr wody1 cytryna40-50 dużych baldachów kwiatówMieszam wodę z cukrem, jak tylko się zagotuje, wyłączam gaz i po chwili dopiero wrzucam kwiaty.Po 24 godzinach przecedzam, dodaję wyciśnięty sok z cytryn i pasteryzuję. Na zdjęciu jest z 8 litrów wody. W tym roku robilem z cukrem trzcinowym, wydaje mi się że W zeszłorocznym było bardziej czuć aromat kwiatów.Dziś dorobiłem 2 porcje ze zwykłym cukrem.Zobaczymy czy to kwestia kwiatów, czy posmak cukru trzcinowego go osłabia. Z pokrzywami niestety nie miałem czasu nic robić :/ Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 25, 2018 Report Share Posted May 25, 2018 (edited) Dzisiaj dopiero znalazłam czas i wybrałam się do lasu po kwiaty bzu.To, co zauważyłam, sporo baldachów było już w fazie utraty pyłku.Takie kwiaty mają o wiele słabszy aromat i wartość biologiczną.Optymalne jest zbieranie w fazie 90% rozwiniętych w baldachu gwiazdek.Sporo się musiałam nachodzić po leśnych krzaczorach aby takie kwiaty jeszcze znaleźć.Te, na łakach i obrzeżach lasu były już w zasadzie bezwartościowe. Ja robilem: 1 kg cukru 1 litr wodyBardzo cukrowy robisz ten syrop.Różański podaje bodajże 50 dkg cukru na litr wody.To miarkowanie kwiatów na baldachy za bardzo mi się nie podoba.Dla mnie porcja podstawowa to 100g, co odpowiada mniej wiecej 1 litrowi obciętych nożyczkami gwiazdek. Edited May 25, 2018 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted May 25, 2018 Report Share Posted May 25, 2018 Dzisiaj dopiero znalazłam czas i wybrałam się do lasu po kwiaty bzu.To, co zauważyłam, sporo baldachów było już w fazie utraty pyłku.Takie kwiaty mają o wiele słabszy aromat i wartość biologiczną.Optymalne jest zbieranie w fazie 90% rozwiniętych w baldachu gwiazdek.Sporo się musiałam nachodzić po leśnych krzaczorach aby takie kwiaty jeszcze znaleźć.Te, na łakach i obrzeżach lasu były już w zasadzie bezwartościowe. Ja robilem: 1 kg cukru 1 litr wodyBardzo cukrowy robisz ten syrop.Różański podaje bodajże 50 dkg cukru na litr wody.To miarkowanie kwiatów na baldachy za bardzo mi się nie podoba.Dla mnie porcja podstawowa to 100g, co odpowiada mniej wiecej 1 litrowi obciętych nożyczkami gwiazdek.Taki akurat miałem przepis i robiliśmy z niego od lat.W następnym roku sprawdzę inny.Pewnie ze względu na dużą zawartość cukru, słoiczki które nie złapią podczas pasteryzacji, w chłodnym miejscu z powodzeniem mogą być pół roku. Obecnie nie słodzę kawy, herbatę tylko piję z tym sokiem, jak braknie to też bez cukru.Syrop słodki, ale ma silny aromat, i niewiele go trzeba dolać. Nad użyciem mniejszej ilości cukru też się właśnie zastanawiałem.Z tymi kwiatami masz rację. Duże baldachy trudno wyszukać, zresztą na większą ilość zrywa się to co jest, zawsze jednak liczę 2 małe jako jeden duży, zawsze też zrobię nawiązkę. Niech sobie jest bardziej aromatyczny Lepiej więcej, niż za mało. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 25 maj 2018 - 15:14]Kwiaty raczej zebrałem w dobrej chwili, nawet myślę że udało mi się to lepiej niż w zeszłym roku.Cześć kwiatów było jeszcze nie rozwiniętych na niektórych baldachach.Dziś było już trudniej.Oczywiście z kwiatami obchodzę się bardzo delikatnie, żeby nie obsypać pyłku. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 25, 2018 Report Share Posted May 25, 2018 Eanno zapraszam do mnie ...jeszcze sie kwiaty nie zdazyly rozwinac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts