jacekw21 Posted December 1, 2018 Report Share Posted December 1, 2018 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 5 kg / krojona jak leci bez klasyfikacji w kostkę 1,5-2 cm-mięso z udźca indyka 3 kg / sitko 16 mm-podgardle z przyrostem mięsnym bez skóry 2 kg / sitko 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg łopatki i drobiu-sól morska 18 g/kg do podgardla-czosnek dobrej jakości 7 g/kg-pieprz kolorowy mielony 2 g/kg-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg-gorczyca biała ziarno 2 g/kg-woda 250 ml dodana podczas mieszania z przyprawami-woda 100 ml dodana po 24 godz przed nadziewaniem w jelita-jelita wp. WYKONANIEKupione mięso tniemy w kawałki do peklowania. Łopatka, drób i podgardle w osobnych pojemnikach.. Łopatkę tniemy już na wymiar docelowy czyli 1,5-2 cm. Resztę w większe kawałki. Peklujemy zalecaną dawka soli i peklosoli. Czas peklowania 24 godz. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie pozostały surowiec rozdrabniamy. Następnie łączymy wszystko ze sobą, przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dodajemy wodę.Dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie do lodówki na 12 godz. Teraz dodajemy jeszcze 100 ml wody i mieszamy dokładnie. Napełniamy jelita. Osadzanie u mnie trwało 1,5 godz. przy wentylatorze.Osuszanie w wędzarni w temp. 35-45 st.do momenty gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła . WĘDZENIE 3,5 godz. w temp. 55-60 st.olcha ODPARZANIE W temp. 75-80 stopniach do uzyskania w kiełbasie 72 stopni. SMACZNEGO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted December 1, 2018 Report Share Posted December 1, 2018 brawo ty.pozdrawiam i czeka niecierpliwie czym tu jeszscze zaskoczysz.nie treba prosic sie czekac.krotki kaszel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted December 1, 2018 Report Share Posted December 1, 2018 Kolejny udany produkt, smakowity. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 1, 2018 Author Report Share Posted December 1, 2018 brawo ty.pozdrawiam i czeka niecierpliwie czym tu jeszscze zaskoczysz.nie treba prosic sie czekac.krotki kaszel [Dodano: 01 gru 2018 - 17:40]Kolejny udany produkt, smakowity. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.