Jump to content

Kiełbas wiejska wieprzowo -drobiowa


jacekw21

Recommended Posts

post-72431-0-81970500-1543677547_thumb.jpgpost-72431-0-27222500-1543677553_thumb.jpgpost-72431-0-97813400-1543677558_thumb.jpg

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

-łopatka 5 kg / krojona jak leci bez klasyfikacji w kostkę 1,5-2 cm

-mięso z udźca indyka  3 kg / sitko 16 mm

-podgardle z przyrostem mięsnym bez skóry 2 kg / sitko 8 mm

 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 

-peklosól 18 g/kg łopatki i drobiu

-sól morska 18 g/kg do podgardla

-czosnek dobrej jakości 7 g/kg

-pieprz kolorowy mielony 2 g/kg

-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg

-gorczyca biała ziarno 2 g/kg

-woda 250 ml dodana podczas mieszania z przyprawami

-woda 100 ml dodana po 24 godz przed nadziewaniem w jelita

-jelita wp.

 

WYKONANIE

Kupione mięso tniemy w kawałki do peklowania.  Łopatka, drób i podgardle w osobnych pojemnikach.. Łopatkę tniemy już na wymiar docelowy czyli 1,5-2 cm. Resztę w większe kawałki. Peklujemy zalecaną dawka soli i peklosoli. Czas peklowania 24 godz. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie pozostały surowiec rozdrabniamy. Następnie łączymy wszystko ze sobą, przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dodajemy wodę.Dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie do lodówki na 12 godz. Teraz dodajemy jeszcze 100 ml wody i mieszamy dokładnie. Napełniamy jelita. Osadzanie u mnie trwało 1,5 godz. przy wentylatorze.Osuszanie w wędzarni w temp. 35-45 st.do momenty gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła .

 

WĘDZENIE 

3,5 godz. w temp. 55-60 st.olcha

 

ODPARZANIE 

W temp. 75-80 stopniach do uzyskania w kiełbasie 72 stopni.

 

SMACZNEGO

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...