Jump to content

Komin

Welder22

Recommended Posts

Panowie panie witam jestem świeży na tym forum jestem w trakcie budowania wędzarni drewnianej o wymiarach 55/55/100 drzwi otwierane od przodu i teraz moje pytanie brzmi czy zrobić krótki komin na szczycie wędzarni czy mogę zrobić klapkę u góry od boku chodzi mi o to aby uniknąć skroplin kondensatu na szyneczkach mam wędzarnie metalową właśnie z kominem na dachu no i przez to skropliny ciekną na wędliny chce tego uniknąć tylko zastanawiam się czy wędzarnia będzie miała odpowiedni cug przy zastosowaniu klapki a może krótki komin w wędzarni drewnianej nie będzie tworzył skroplin dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Guest Prz3mk0

Mam podobny problem w moim "smokerze". Będę przerabiał dach. Mam zamiar wyciąć w obu połówkach daszku większe kwadratowe otwory i zrobić klapy na zawiasach.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Nie powtarzaj błędów. Komin - nie. Otwory po dwóch stronach spełnią swoją rolę. Poczytaj o wędzarniach typu kibelek na forum.

Proszę nie pisać bzdetów na temat kominów. Mam już tego typu "obiekcik" od paru ładnych lat, wędzarnia działa wspaniale i bez jakichkolwiek zastrzeżeń, więc bajki o "kominach" są całkowicie bezzasadne i nieuprawnione :D . Pozdrawiam.

Właśnie jestem w trakcie prac nad wędzarnia z dymogeneratorem tylko moja różni się tym od twojej że dach nie jest skośny tylko płaski i boje się aby skropliny nie kapały na wędliny w twoim przypadku możliwe że wszystko spływa po skośnym dachu no i teraz dalej mam dylemat ale chyba postawie na otwory po bokach zasłaniane przesówną klapką

Nie wiem czy komin pomaga czy szkodzi więc Ci nie odpowiem. Wiem tylko że go nie mam i nie jest mi potrzebny do szczęścia. Mam szczeliny po bokach, dodatkowo otwory z przodu (chciałem nie być "uzależniony" od wiatru), a w praktyce wygląda to tak że nie starałem się robić wędzarni za szczelnej, to często nawet nie otwieram tych klap i elegancko dym uchodzi. Zastrzegam tylko że nie posiadam DG a palenisko bezpośrednie (nie wiem po prostu co powinna spełniać wędzarnia pod DG)

Ale jeśli tylko DG plus grzanie elektryczne oraz drewniana wędzarnia - to nie ma szans na skraplanie sie na dachu pary wodnej.

A wilgoc z wedlin ? Zapomniales.

Nie wiem czy komin pomaga czy szkodzi

I tak i tak :)

Proszę nie pisać bzdetów na temat kominów. Mam już tego typu "obiekcik" od paru ładnych lat, wędzarnia działa wspaniale i bez jakichkolwiek zastrzeżeń, więc bajki o "kominach" są całkowicie bezzasadne i nieuprawnione

Gdybys rozwinol odpowiedz tak jak opisujesz ostatnio wedliny, mozna by sie do Twojej wypowiedzi odniesc, a tak to kolejna bajka / mit czy jak chcesz :laugh:

Komin w wedzarni pomaga i szkodz, a zalezy to od wielu czynnikow.

Pare wymienie, ale napewno jet wiecej

Co gorsza, wiel z tych przyczyn sa zalezne od innych, wiec ustosunkowanie sie tylko do jednej nie usuwa problemu

Przekroj / wysokosc komina - jezeli zle dobrany to albo za mocny zug, albo za slaby

Brak prawidlowego ocieplenia - od produkcji skroplin do korka termicunego wlacznie

Ilosc ciepla czyli moc grzalki + jej usytulowanie - zle dobrana albo nie wytworzy wystarczajacej energi do zapewnienia maturalnej cyrkulacji, za mocna to skoki temperatury i przypiekanie wedlin kolo grzalki.

Z grzalka oczywiscie powiazane jest dalej ocieplenie wedzarni lub/i material wykonania

Dolot swiezego powietrza - aby cos przez komin wyszlo musi cos do wedzarni wejsc

Ilosc wedlin i jej rozmieszczenie + stopien wilgotnosci

Szczelnosc calej konstrukcji - falszywe powietrze na plus i na minus

Warunki atmosferyczne na zewnatrz

rodzaj zrodla energii: grzalka elektrychna, gaz, czy drewno

Operator wedzarni - jego doswiadczenie lub brak no i jak czesto bedzie do srodka zagladal co potenguje wszystkie powyzsze punkty

To tak w skrocie.

Edited by TOSHIBA

Mea culpa, nie doczytałem jak należy. Ale wiec podtrzymuje to co powiedziałem, nie będzie skroplin. Sam posiadam z płaskim dachem. wędziłem już przy mocno ujemnej temperaturze. Nic się nie wykraplało.

Jednocześnie zamiast komina bardziej podobają mi się rozwiązania z otworami na boku.

Edited by janusz_p

Żeby nie było kondensacji pary wodnej w komorze wędzarni trzeba przede wszystkim prawidłowo wędzić- czyli zapewnić odpowiedni przepływ powietrza przez komorę(nie kisić dymu). Łatwiej jest gdy komora wędzarni jest ciepła gdyż mimo ograniczenia przepływu efekt kondensacji nie występuje na poziomie utrudniającym wędzenie.

Żeby nie było kondensacji pary wodnej w komorze wędzarni trzeba przede wszystkim prawidłowo wędzić- czyli zapewnić odpowiedni przepływ powietrza przez komorę(nie kisić dymu).

Dokladnie jak piszesz Biniu, choć absolutnie nie neguję punktów które wymienił Toshiba bo to wszystko prawda. Dodam tylko że w tej, ani też tej drugiej wędzarni którą mam w Ciechocinku która też posiada kominek, bo lubię kominki :D, jeszcze nie udało mi się zepsuć wyrobów, widocznie mam farta :D. To ta druga wędzarnia z Ciechocinka :

Panowie co myślicie o wyłożeniu wędzarni tak zwanym KORKIEM takim samym jak kładzie się pod panele ciekawe czy to jest naturalny korek w jakiś sposób prasowany czy są użyte jakieś kleje i do ocieplenia wędzarni się nie nada może którys z panów wykorzystał taki korek do swojej wędzarni

Panowie co myślicie o wyłożeniu wędzarni tak zwanym KORKIEM ...

W moim kibelku zrobionym z ula,  w nadstawce z desek,  ścianki wykleiłem styropianem powleczonym folią aluminiową (ekran przyklejany za kaloryferem), bo nie miałem lepszego pomysłu i teraz mam kłopot z utrzymaniem niskiej temperatury przy tzw. zimnym wędzeniu. 

Ok dzięki czytam i czytam są różne rodzaje tego korka są też naturalne prasowane w kafle zrobię ta wedzareczkę i zobaczę jak to będzie z temperaturą w morozny dzień jeżeli będzie słabo z grzaniem będę myślał o ociepleniu pozdrawiam gorąco i jeszcze raz dziękuję

Kolego zrób wędzarnię z desek z drewna liściastego o podwójnych sciankach lub też z desek  o grubosci 28-32 mm , obojetnie czy będziesz miał komin czy tez wyloty boczne w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim , nie powinieneś mieć wytrąceń kondensatu przy prawidłowym wędzeniu .Kondensat wytrąci się w miejscach gdzie nastąpi gwałtowne wychłodzenie ( np. nieocieplony metalowy komin) ,korka lub styropianu na ocieplenie bym nie stosował , jeśli chcesz ocieplić wedzarnię-ociepl ją z zewnatrz   wełna mineralna , ale to cieplenie trzeba pokryć  i osłonić , na forum jest pełno postów dotyczących wędzarni typu kibelek sprawdzonych , praktycznie gotowych do naśladowania w konstrukcji.Pozdrawiam