Jump to content

Pasztet w słoiczkach


Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous

witam

 

gratuluje strony z ktorej naprawde mozna sie duzo dowiedziec i nauczyc

 

chcialbym spytac czy ma ktos moze przepis na pasztet taki w sloiczkach , pamietam tylko jego smak gdy bylem dzieckiem i moja sw pamieci babcia zawsze trzymala takie sloiczki w piwnicy zaraz obok sloiczkow z kielbasa

 

szukalem przepisow na taki pasztecik sloiczkowy (z odrobina tluszczu na wierzchu ) ale nie moglem znalezc

 

 

pozdrawiam serdecznie

Link to comment
Share on other sites

Przepis mojego Dziadka Henryka na pasztetową:

 

Skład na 10 kg:

- 0,5 kg wątroby wieprzowej,

- 3 kg boczku wp,

- 6,5 - 7 kg podgardla wp,

 

- pieprz [1,5 - 2]g/kg,

- sól 10 - 15g/kg - bliże 10g polecam żeby nie przesolić

- 1 cebula smażona najlepiej w smalcu

- 1 cebula surowa

DLA WYROBÓW TRWAŁYCH W TYM SŁOIKOWYCH cebulę lepiej sobie odpuścić.

- ziele angielskie 5-10g

 

Wykonanie:

 

Boczek i podgardle gotujemy do miękkości [ jak wbijesz widelec w skórę i podniesiesz musi się zerwać]. Wątrobę parzymy już pokrojoną do ścięcia krwi w wodzie po mięsku.

Można również zrobić z samego podgardla. Robiłem kiedyś tylko z boczku i wychodzi bardzo suchy.

Dziadek gotował jeszcze sam pasztet w garnku przed włożeniem do słoików.

Trochę jednak może przykleić się do garnka a jak się przypali to już smak nie ten.

Ja gotuję trzy razy po godzinie w słoikach. Na dno garnka ściereczka złożona na dwa razy, na to słoiki, gotuję wystudzam itd do trzech razy sztuka. Po ostatnim wystudzeniu do chłodnej spiżarni lub do lodówki. U mnie najdłużej wytrzymało cztery miesiące - dłużej po prostu nie pozwoliliśmy bo zjedliśmy. A ten ostatni słoik po prostu umknął nasze uwadze i dlatego stał tak długo.

Pasztet z wierzchu szarzeje a w środku ma kolor zbliżony do koloru mięsa mielonego świeżego.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Jak dla początkujących, to dla początkujących.

Cały czas się do tego działu poczuwam.

Zabrałem się za pasztecik wg. przepisu:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1208

 

Podzieliłem (a właściwie podzieliliśmy) bo żonka pomagała (napisy jej autorstwa :)

na małe słoiczki o różnych smakach:

-śliwkowy z dodatkiem wędzonej suszonej śliwki

-paprykowy z dodatkiem papryki ostrej, słodkiej oraz odrobiny keczupu i koncentratu pomidorowego

-orzechowy (kruszone orzechy włoskie)

-czosnkowy z 3-ma sporymi ząbkami czosnku w słoiczku

-pieprzowy z dodatkiem pieprzu białego oraz świeżo mielonego czarnego

-cebulowy z drobno posiekaną cebulą średniej wielkości

-majerankowy z duużą szczyptą tej przyprawy

-grzybowy z dodatkiem suszonych,zmielonych na pył koźlaków

no i jeden bez urozmaiceń :)

 

 

Jak będzie coś godnego polecenia napiszę.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Przetestowany bez dodatków i paprykowy. Obydwa bardzo smaczne (paprykowy lepszy).

Przepis zostanie włączony do stałego menu :).

Wyszło trochę smalcu (można smarować chleb bez dodatkowego tłuszczu) i trochę galaretki która niestety w temperaturze pokojowej nie tężeje (w lodówce tak).

 

Pasteryzowałem w piekarniku 2h w ok. 85 stopniach i drugiego dnia dla utrwalenia jeszcze godzinę w tej samej temperaturze.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Nie chcę zakłądać nowego tematu. Wczoraj zrobiłem pasztet z wątróbek kurzych , piersi kurzych i kaszy manny. Nie wiem co mnie pokusiło ale nakładałem do słoików łyżką zamiast nadziewarką. Między pasztetem a słoikiem widać powietrze. Pasteryzowałem. W smaku jest  super ale te bąble powietrzne jak się patrzy z boku słoika wyglądają nie apetycznie to pół biedy. Czy może to mieć wpływ na trwałość konserwy? Chodzi o jakąś infekcję itp?

Link to comment
Share on other sites

Nie jestem specem , ale powietrze (tlen) daje taki nieciekawy kolor na pasztecie pod nakrętką i ja to zjadam , ale domownicy "kręcą" nosem . 

Powietrze w środku da też taki efekt , ale ja bym się tym nie przejmował . 

Zawsze napełniam słoiki bez nadziewarki , i tych bąbli nie mam , 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...