jacekw21 Posted December 7, 2018 Report Share Posted December 7, 2018 (edited) SKŁADNIKI-słonina bez skóry 1.9 kg-sól gruba nie jodowana 25 g/kg-czosnek świeży 6 większych ząbków-cebula suszona płatek 5 g/kg rozdrobniona w dłoniach-pieprz ziołowy białowieski 4 g/kg(jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzi :gorczyca,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) WYKONANIE Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek/słoików i obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami i układamy ściśle w słoikach i puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 5-7 dni w lodówce w temp.4-6 stopni.Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki i bardzo aromatyczny można nawet posmarować chlebek taką słoninką.SMACZNEGO. Edited December 7, 2018 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 Jak białowieska, to musi być z żubra. Bardzo fajna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 9, 2018 Author Report Share Posted December 9, 2018 Jak białowieska, to musi być z żubra. Bardzo fajna. Żubry, to prawda są u mnie bardzo blisko ale kurcze sała jeszcze nie miałem z niego chodz mięsko jadłem .Dziekuje .Naprawde jest smaczna ta przyprawa robi dobrą robotę bardzo ją lubie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmbp Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 Co jeżeli ktoś nie ma szybkowaru,czy można pasteryzować i jak długo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 9, 2018 Author Report Share Posted December 9, 2018 Co jeżeli ktoś nie ma szybkowaru,czy można pasteryzować i jak długo.Myślę że 2 godz powinny dać podobny efekt ale na pewno nie taki sam ciśnienie i wyższa temp.jednak robi robite Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmbp Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 Rozumiem że próbować można.Tyle że nie wiem czy znajdę pieprz białowieski w naszych stronach ale będę próbował . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 9, 2018 Author Report Share Posted December 9, 2018 Rozumiem że próbować można.Tyle że nie wiem czy znajdę pieprz białowieski w naszych stronach ale będę próbował . Pozdrawiam.Teraz wszystko można kupić jest internet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 (edited) http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplpieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225html-p-225.htmlPierwszy z internetu napisałbym z brzegu ale ???? Edited December 9, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 9, 2018 Author Report Share Posted December 9, 2018 http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplpieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225html-p-225.htmlPierwszy z internetu napisałbym z brzegu ale Zgadza się to runo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 22, 2022 Report Share Posted March 22, 2022 Siedzę właśnie i degustuję na śniadanko "Słoninę Białowieską". Wykonałem tytułem próby 2 słoiczki a 350 ml. wszystko zgodnie z recepturą z jednym malutkim odstępstwem. Otóż wspaniałych przypraw, włącznie z doskonałym "pieprzem Białowieskim", jest tam tyle, że postanowiłem nie dawać cebuli suszonej, ani też prażonej, pomimo że posiadam obydwie . Z kolei czosnek "Harnaś" mocny i aromatyczny, zamiast świeżego, dodałem suszony i tłuczony w moździerzu razem z resztą przypraw. Sterylizacja w szybkowarze 90 min. Słoninka wyszła absolutnie doskonała, pachnąca przyprawami, mięciutka i smarowna wręcz, jeżeli ktoś by sobie życzył. Jednym słowem absolutne wspaniałości z domowym chlebkiem pszenno żytnim 50/50 i ogóraskiem kwaszonym. Niebo w gębie dla "Słoninolubnych", ja kocham sało w każdej postaci. brawo Jacku, i dzięki za przepis . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted March 23, 2022 Author Report Share Posted March 23, 2022 brawo Jacku, i dzięki za przepis Proszę bardzo i na zdrowie. Jak dla mnie raczej najlepsza z tą właśnie przyprawą nie ma co mówić przyprawa robi robotę . No i oczywiście przyprawy ze wschodu też są zarąbiste coś właśnie w tym stylu jak ta białowieska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts