Jump to content

Słonina Białowieska

jacekw21

Recommended Posts

post-72431-0-81902300-1544186139_thumb.jpg

SKŁADNIKI

-słonina bez skóry 1.9 kg

-sól gruba nie jodowana 25 g/kg

-czosnek świeży 6 większych ząbków

-cebula suszona płatek 5 g/kg rozdrobniona w dłoniach

-pieprz ziołowy białowieski 4 g/kg(jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzi :gorczyca,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec)

WYKONANIE 

Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek/słoików i obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami i układamy ściśle w słoikach i puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 5-7 dni  w lodówce w temp.4-6 stopni.Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki i bardzo aromatyczny można nawet posmarować chlebek taką słoninką.

SMACZNEGO.

post-72431-0-63356300-1544185743_thumb.jpg

Edited by jacekw21

• 3 years later...

Siedzę właśnie i degustuję na śniadanko "Słoninę Białowieską". Wykonałem tytułem próby 2 słoiczki a 350 ml. wszystko zgodnie z recepturą z jednym malutkim odstępstwem. Otóż wspaniałych przypraw, włącznie z doskonałym "pieprzem Białowieskim", jest tam tyle, że postanowiłem nie dawać cebuli suszonej, ani też prażonej, pomimo że posiadam obydwie :D. Z kolei czosnek "Harnaś" mocny i aromatyczny, zamiast świeżego, dodałem suszony i tłuczony w moździerzu razem z resztą przypraw. Sterylizacja w szybkowarze 90 min. Słoninka wyszła absolutnie doskonała, pachnąca przyprawami, mięciutka i smarowna wręcz, jeżeli ktoś by sobie życzył.  Jednym słowem absolutne wspaniałości z domowym chlebkiem pszenno żytnim 50/50 i ogóraskiem kwaszonym. Niebo w gębie dla "Słoninolubnych", ja kocham sało w każdej postaci. brawo Jacku, i dzięki za przepis :D:thumbsup::clap:.