Jump to content

Osad w zalewie peklujacej


Kustosz

Recommended Posts

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.Może Twoja sól ,albo peklosól zawiera jakiś dodatkowy składnik, który się nie rozpuszcza w wodzie.Może kup inną sól i peklosól i sprawdź.Nie trzeba blenderem .Wystarczy łyżką.Jaką sól używasz.?

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

Peklosól i tak muszę kupić bo się kończy chociaż na święta do kiełbasy starczy ????

A sól kamienną spożywczą niejodowana (zielone opakowanie) niedawno kupiłem

 

Wiem że nie trzeba ale w zimnej wodzie blender się lepiej sprawdza ????

Edited by Kustosz
Link to comment
Share on other sites

A sól kamienną spożywczą niejodowana (zielone opakowanie) niedawno kupiłe

 

No i mamy przyczynę.Do mięsa nie używa się soli kamiennej bo zawiera różne zanieczyszczenia.Należy używać soli warzonki niejodowanej .Ta kamienna to dobra do kiszenia ogórków.Mieszanie blenderem też ma tu znaczenie bo rozbija tą sól na drobno razem z zanieczyszczeniami.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

 

 

.Do mięsa nie używa się soli kamiennej bo zawiera różne zanieczyszczenia.

 

Jeszcze naście lat temu używało się peklosoli  robionej na soli kamiennej . Miała tylko jedną wadę .. w masarniach gdzie dużo wilgoci potrafiła się szybko zbrylać . Teraz warzonka na antyzbrylaczach jest cały czas sypka i być może lepiej się rozprowadza .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...