Kustosz Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 Witam. Gdy robię zalewe peklujaca na dnie naczynia w którym mieszam sól/peklo(50/50) pojawia mi się osad(załączone zdjęcia). Czy ktoś może mi wytłumaczyć co to jest? Dodam że mieszam blenderem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 (edited) Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.Może Twoja sól ,albo peklosól zawiera jakiś dodatkowy składnik, który się nie rozpuszcza w wodzie.Może kup inną sól i peklosól i sprawdź.Nie trzeba blenderem .Wystarczy łyżką.Jaką sól używasz.? Edited December 15, 2018 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kustosz Posted December 15, 2018 Author Report Share Posted December 15, 2018 (edited) Peklosól i tak muszę kupić bo się kończy chociaż na święta do kiełbasy starczy ????A sól kamienną spożywczą niejodowana (zielone opakowanie) niedawno kupiłem Wiem że nie trzeba ale w zimnej wodzie blender się lepiej sprawdza ???? Edited December 15, 2018 by Kustosz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 (edited) A sól kamienną spożywczą niejodowana (zielone opakowanie) niedawno kupiłe No i mamy przyczynę.Do mięsa nie używa się soli kamiennej bo zawiera różne zanieczyszczenia.Należy używać soli warzonki niejodowanej .Ta kamienna to dobra do kiszenia ogórków.Mieszanie blenderem też ma tu znaczenie bo rozbija tą sól na drobno razem z zanieczyszczeniami. Edited December 15, 2018 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zorro Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 zanieczyszczona sol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 (edited) Nigdy nie używaliście soli kamiennej? Nikt ogórów nie kisił ? Każda sól kamienna ma w sobie nazwijmy to - "piasek" Edited December 16, 2018 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 .Do mięsa nie używa się soli kamiennej bo zawiera różne zanieczyszczenia. Jeszcze naście lat temu używało się peklosoli robionej na soli kamiennej . Miała tylko jedną wadę .. w masarniach gdzie dużo wilgoci potrafiła się szybko zbrylać . Teraz warzonka na antyzbrylaczach jest cały czas sypka i być może lepiej się rozprowadza . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 Używało,ale rozpuszczało się sól i czekało 24 h aż osad opadnie i ściągało solankę znad osadu i dopiero w czystej się peklowało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 Używało,ale rozpuszczało się sól i czekało 24 h aż osad opadnie Przy peklowaniu na sucho to już nic nie opadało , przynajmniej w tym zakładzie który ja znam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 My tu piszemy o solance. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 My tu piszemy o solance. No i mamy przyczynę.Do mięsa nie używa się soli kamiennej bo zawiera różne zanieczyszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 No nie używamy a co może jest inaczej ?Jak chcesz to możesz nawet drogową .Mi to rybka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 Co Was opętało przed świętami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 (edited) Mnie nic.Pytaj tego drugiego. Edited December 16, 2018 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 Co Was opętało przed świętami? Mirku , jestem nadzwyczaj spokojny człowiek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 To jest następny ciekawy temat, który po wczorajszej zamykarce do puszek, zbliża się do kosza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 To może usuń tylko te niemerytoryczne posty, nieodpowiadające na postawione pytanie.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.