Jump to content

Kiełbasa z ziemniaków

yupiter

Recommended Posts

Może ktoś zna przepis na kiełbasę z ziemniaków. Kiedyś bardzo dawno mój Tato jak było świniobicie robił ten produkt jako dodatek i jak pamiętam było to bardzo smaczne. Gotowało sie to i później smażyło na patelni. Ale receptury nie znam

Pewnie chodzi ci o kiszkę ziemniaczaną??? jest kilka przepisów na stronie głównej

Pzdr.Wosiu

Dziękuję

To jest właśnie to.

Kiszka ziemniaczana ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408 ) może występować w dwóch odmianach - typowa, jako pieczona oraz parzona (gotowana)

Dziękuje bardzo

Mam już wszystko:)

Pozdrawiam

• 1 year later...
Jeśli nie chodzi o kiszkę ziemniaczaną, to dysponuję przepisem na kiełbasę ziemniaczaną,której składnikami są wołowina, karkówka wieprzowa, słonina, ziemniaki i cebula. Przepis rodem ze Szwecji - jeszcze nie robiłem, ale mogę spróbować. :grin:

Dziś eksperymentowałem z nowymi przepisami. Na focie po lewej jałowcowa nadziana w co się da, po prawej kiełbasa z pistacjami, u dołu szwedzka kiełbasa z ziemniakami. Jutro dalsze etapy i ocena organoleptyczna plus smakowa. :grin:

[ Komentarz dodany przez: BonAir: Pon Lip 27, 2009 08:53 ]

Przepis na tę kiełbasę ziemniaczaną "na sposób szwedzki" pis67 podał w tym wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3709

• 3 weeks later...

Ja na Mazurach w pewnej GSowskiej restauracji zamówiłem kiszkę po (nazwa miejscowości) i po podaniu przez kelnerkę , poprosiłem jeszcze o pieczywo :wink:

Kobitka popatrzyła na mnie jak na wariata i grzecznie mi wyjaśniła , że to się spożywa bez pieczywa. Smakowało mi nawet i ...faktycznie placki ziemniaczane z pieczywem też nie "pasią" :smile:

Kiełbasa ziemniaczana - przepis

Surowiec na 10 kg

1.wieprzowina kl.I - 2,5kg

2.wieprzowina kl.II - 3kg

3.wieprzowina kl.III - 2kg

4.tłuszcz drobny - 1kg

5.ziemniaki ugotowane-1,5kg

Razem -------- 10kg

W przepisie jest tylko 15% ziemniaków, nikt z konsumujących nie wyczuł obecności ziemniaka.

Jest prosta w zrobieniu i będzie dobra zimą, jak apetyt wróci. W małej ilości można ją sobie na próbę zaserwować. :grin:

W przepisie jest tylko 15% ziemniaków, nikt z konsumujących nie wyczuł obecności ziemniaka.

No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia.

Nasi drobni masarze też dodają mąkę ziemniaczaną - jako utwardzacz :wink:

Guest Wiesław

No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia.

Trafnie okresliłeś, tym właśnie różnia sie nasze wyroby od tych ze sklepów, ostatnio cos mnie podkusiło i zjadłem kilka wedzonych szprotek - koszmar :cry:

Oj ludziska, zaczyna Wam sie już przewracać w .... :grin: :grin: :grin: Przecież 99% społeczeństwa zajada ze smakiem wyroby ze sklepów. :grin: :grin:

PIS, gdybyś do tej kiełbasy nie dodał mięsa, to mógłbyś ściągnąć na zlot kilku jaroszy z piwo.org

Ale trzeba by zapakować w gazetę, gdyż jest w końcu w jelicie wp. :tongue:

Trafnie okresliłeś, tym właśnie różnia sie nasze wyroby od tych ze sklepów, ostatnio cos mnie podkusiło i zjadłem kilka wedzonych szprotek - koszmar :cry:

Wędzone szprotki to pozostałość po minionej epoce. W cywilizowanych krajach używane są jedynie jako dodatek do pasz. Bo to jak byśmy świnkę uwędzili z wnętrznościami.

Guest Anonymous

Pis oj te twoje wyroby - masz reke , a jak w smaku ta pistacjowa ?

Co do kiszki u mnie w wielkopolsce to tak zwali kaszaneczke , a czesto na obiad jadalo sie przysmazona kaszanke z ziemniakami i suroweczka - jak to powiem tutejszym polonusa to sie nabijaja bo pierwsze slysza jak mozna jesc kaszanke z ziemniakami.

A wy jadacie kaszanke z ziemniakami ?

U nas też nazywa się to kartoflakiem. Ja robię tak: Przesmażam boczek pokrojony w dużą kostkę z cebulką i czosnkiem. Dodatkowo podsmażam pokrojony boczek wędzony surowy. Mieszam to z tartymi ziemniakami przyprawiam solą i pieprzem, pakuję do grubych jelit, które mama nazywa kątnikiem. Zapiekam w piekarniku i pychota :tongue: