yupiter Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Może ktoś zna przepis na kiełbasę z ziemniaków. Kiedyś bardzo dawno mój Tato jak było świniobicie robił ten produkt jako dodatek i jak pamiętam było to bardzo smaczne. Gotowało sie to i później smażyło na patelni. Ale receptury nie znam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Kiszka ziemniaczana ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408 ) może występować w dwóch odmianach - typowa, jako pieczona oraz parzona (gotowana) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yupiter Posted May 28, 2008 Author Report Share Posted May 28, 2008 Pewnie chodzi ci o kiszkę ziemniaczaną??? jest kilka przepisów na stronie głównej Pzdr.Wosiu Dziękuję To jest właśnie to. Kiszka ziemniaczana ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408 ) może występować w dwóch odmianach - typowa, jako pieczona oraz parzona (gotowana) Dziękuje bardzo Mam już wszystko:) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kszafran Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 Mam pytanko. Robić mało to się nie chce. Czy taką kiszkę podgotowaną czy też podpieczoną można "zamrozić na potem" ? :???: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 Można tylko ziemniaki po zamrożeniu zmieniają lekko smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 Jeśli nie chodzi o kiszkę ziemniaczaną, to dysponuję przepisem na kiełbasę ziemniaczaną,której składnikami są wołowina, karkówka wieprzowa, słonina, ziemniaki i cebula. Przepis rodem ze Szwecji - jeszcze nie robiłem, ale mogę spróbować. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kszafran Posted July 16, 2009 Report Share Posted July 16, 2009 Kolego pis67, jak wypróbujesz to ja chętnie skorzystam. Jestem za wszelkimi nowościami i eksperymentami. :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted July 17, 2009 Report Share Posted July 17, 2009 Dziś eksperymentowałem z nowymi przepisami. Na focie po lewej jałowcowa nadziana w co się da, po prawej kiełbasa z pistacjami, u dołu szwedzka kiełbasa z ziemniakami. Jutro dalsze etapy i ocena organoleptyczna plus smakowa. :grin: [ Komentarz dodany przez: BonAir: Pon Lip 27, 2009 08:53 ] Przepis na tę kiełbasę ziemniaczaną "na sposób szwedzki" pis67 podał w tym wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3709 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golaszm Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 No i jak się udał eksperyment? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Ja to chyba jestem starej daty i kiełbasa z ziemniaków jakoś mi nie leży. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Z ziemniaków to są dobre placki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Ja na Mazurach w pewnej GSowskiej restauracji zamówiłem kiszkę po (nazwa miejscowości) i po podaniu przez kelnerkę , poprosiłem jeszcze o pieczywo :wink: Kobitka popatrzyła na mnie jak na wariata i grzecznie mi wyjaśniła , że to się spożywa bez pieczywa. Smakowało mi nawet i ...faktycznie placki ziemniaczane z pieczywem też nie "pasią" :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Kiełbasa ziemniaczana - przepis Surowiec na 10 kg 1.wieprzowina kl.I - 2,5kg2.wieprzowina kl.II - 3kg3.wieprzowina kl.III - 2kg4.tłuszcz drobny - 1kg5.ziemniaki ugotowane-1,5kgRazem -------- 10kg W przepisie jest tylko 15% ziemniaków, nikt z konsumujących nie wyczuł obecności ziemniaka.Jest prosta w zrobieniu i będzie dobra zimą, jak apetyt wróci. W małej ilości można ją sobie na próbę zaserwować. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 W przepisie jest tylko 15% ziemniaków, nikt z konsumujących nie wyczuł obecności ziemniaka. No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia. Nasi drobni masarze też dodają mąkę ziemniaczaną - jako utwardzacz :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Wiesław Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia. Trafnie okresliłeś, tym właśnie różnia sie nasze wyroby od tych ze sklepów, ostatnio cos mnie podkusiło i zjadłem kilka wedzonych szprotek - koszmar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 PIS, gdybyś do tej kiełbasy nie dodał mięsa, to mógłbyś ściągnąć na zlot kilku jaroszy z piwo.org Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Oj ludziska, zaczyna Wam sie już przewracać w .... :grin: :grin: :grin: Przecież 99% społeczeństwa zajada ze smakiem wyroby ze sklepów. :grin: :grin: PIS, gdybyś do tej kiełbasy nie dodał mięsa, to mógłbyś ściągnąć na zlot kilku jaroszy z piwo.org Ale trzeba by zapakować w gazetę, gdyż jest w końcu w jelicie wp. :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Ale trzeba by zapakować w gazetę, gdyż jest w końcu w jelicie wp.No to dla niech zrobiłoby się w sztucznym (jakiś rękaw foliowy) :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia. Trafnie okresliłeś, tym właśnie różnia sie nasze wyroby od tych ze sklepów, ostatnio cos mnie podkusiło i zjadłem kilka wedzonych szprotek - koszmar Wędzone szprotki to pozostałość po minionej epoce. W cywilizowanych krajach używane są jedynie jako dodatek do pasz. Bo to jak byśmy świnkę uwędzili z wnętrznościami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Cześć PIS, gdybyś do tej kiełbasy nie dodał mięsa, to mógłbyś ściągnąć na zlot kilku jaroszy z piwo.org bez zbędnych złośliwości uprasza się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted August 7, 2009 Report Share Posted August 7, 2009 Pis oj te twoje wyroby - masz reke , a jak w smaku ta pistacjowa ? Co do kiszki u mnie w wielkopolsce to tak zwali kaszaneczke , a czesto na obiad jadalo sie przysmazona kaszanke z ziemniakami i suroweczka - jak to powiem tutejszym polonusa to sie nabijaja bo pierwsze slysza jak mozna jesc kaszanke z ziemniakami. A wy jadacie kaszanke z ziemniakami ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted August 7, 2009 Report Share Posted August 7, 2009 A wy jadacie kaszanke z ziemniakami ?No pewnie że tak. Do tego jeszcze ogóreczek kiszony. Ci polonusi to chyba już w USA urodzeni, więc nie zawsze wiedzą co u nas jest dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 7, 2009 Report Share Posted August 7, 2009 U nas też nazywa się to kartoflakiem. Ja robię tak: Przesmażam boczek pokrojony w dużą kostkę z cebulką i czosnkiem. Dodatkowo podsmażam pokrojony boczek wędzony surowy. Mieszam to z tartymi ziemniakami przyprawiam solą i pieprzem, pakuję do grubych jelit, które mama nazywa kątnikiem. Zapiekam w piekarniku i pychota :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts