Jump to content

Kiełbasa z ziemniaków


yupiter

Recommended Posts

Może ktoś zna przepis na kiełbasę z ziemniaków. Kiedyś bardzo dawno mój Tato jak było świniobicie robił ten produkt jako dodatek i jak pamiętam było to bardzo smaczne. Gotowało sie to i później smażyło na patelni. Ale receptury nie znam
Link to comment
Share on other sites

Pewnie chodzi ci o kiszkę ziemniaczaną??? jest kilka przepisów na stronie głównej

Pzdr.Wosiu

Dziękuję

To jest właśnie to.

 

Kiszka ziemniaczana ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408 ) może występować w dwóch odmianach - typowa, jako pieczona oraz parzona (gotowana)

Dziękuje bardzo

Mam już wszystko:)

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Jeśli nie chodzi o kiszkę ziemniaczaną, to dysponuję przepisem na kiełbasę ziemniaczaną,której składnikami są wołowina, karkówka wieprzowa, słonina, ziemniaki i cebula. Przepis rodem ze Szwecji - jeszcze nie robiłem, ale mogę spróbować. :grin:
Link to comment
Share on other sites

Dziś eksperymentowałem z nowymi przepisami. Na focie po lewej jałowcowa nadziana w co się da, po prawej kiełbasa z pistacjami, u dołu szwedzka kiełbasa z ziemniakami. Jutro dalsze etapy i ocena organoleptyczna plus smakowa. :grin:

 

 

[ Komentarz dodany przez: BonAir: Pon Lip 27, 2009 08:53 ]

Przepis na tę kiełbasę ziemniaczaną "na sposób szwedzki" pis67 podał w tym wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3709

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ja na Mazurach w pewnej GSowskiej restauracji zamówiłem kiszkę po (nazwa miejscowości) i po podaniu przez kelnerkę , poprosiłem jeszcze o pieczywo :wink:

Kobitka popatrzyła na mnie jak na wariata i grzecznie mi wyjaśniła , że to się spożywa bez pieczywa. Smakowało mi nawet i ...faktycznie placki ziemniaczane z pieczywem też nie "pasią" :smile:

Link to comment
Share on other sites

Kiełbasa ziemniaczana - przepis

 

Surowiec na 10 kg

 

1.wieprzowina kl.I - 2,5kg

2.wieprzowina kl.II - 3kg

3.wieprzowina kl.III - 2kg

4.tłuszcz drobny - 1kg

5.ziemniaki ugotowane-1,5kg

Razem -------- 10kg

 

W przepisie jest tylko 15% ziemniaków, nikt z konsumujących nie wyczuł obecności ziemniaka.

Jest prosta w zrobieniu i będzie dobra zimą, jak apetyt wróci. W małej ilości można ją sobie na próbę zaserwować. :grin:

Link to comment
Share on other sites

W przepisie jest tylko 15% ziemniaków, nikt z konsumujących nie wyczuł obecności ziemniaka.

 

No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia.

Nasi drobni masarze też dodają mąkę ziemniaczaną - jako utwardzacz :wink:

Link to comment
Share on other sites

Guest Wiesław

No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia.

Trafnie okresliłeś, tym właśnie różnia sie nasze wyroby od tych ze sklepów, ostatnio cos mnie podkusiło i zjadłem kilka wedzonych szprotek - koszmar :cry:

Link to comment
Share on other sites

Oj ludziska, zaczyna Wam sie już przewracać w .... :grin: :grin: :grin: Przecież 99% społeczeństwa zajada ze smakiem wyroby ze sklepów. :grin: :grin:

 

PIS, gdybyś do tej kiełbasy nie dodał mięsa, to mógłbyś ściągnąć na zlot kilku jaroszy z piwo.org

Ale trzeba by zapakować w gazetę, gdyż jest w końcu w jelicie wp. :tongue:

Link to comment
Share on other sites

No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia.

Trafnie okresliłeś, tym właśnie różnia sie nasze wyroby od tych ze sklepów, ostatnio cos mnie podkusiło i zjadłem kilka wedzonych szprotek - koszmar :cry:

Wędzone szprotki to pozostałość po minionej epoce. W cywilizowanych krajach używane są jedynie jako dodatek do pasz. Bo to jak byśmy świnkę uwędzili z wnętrznościami.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Pis oj te twoje wyroby - masz reke , a jak w smaku ta pistacjowa ?

 

Co do kiszki u mnie w wielkopolsce to tak zwali kaszaneczke , a czesto na obiad jadalo sie przysmazona kaszanke z ziemniakami i suroweczka - jak to powiem tutejszym polonusa to sie nabijaja bo pierwsze slysza jak mozna jesc kaszanke z ziemniakami.

 

A wy jadacie kaszanke z ziemniakami ?

Link to comment
Share on other sites

U nas też nazywa się to kartoflakiem. Ja robię tak: Przesmażam boczek pokrojony w dużą kostkę z cebulką i czosnkiem. Dodatkowo podsmażam pokrojony boczek wędzony surowy. Mieszam to z tartymi ziemniakami przyprawiam solą i pieprzem, pakuję do grubych jelit, które mama nazywa kątnikiem. Zapiekam w piekarniku i pychota :tongue:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...