yupiter Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Poproszę o przepis na polędwiczki wieprzowe wędzone. Te przepisy , które są na stronie nie odpowiadają mi. Może macie sprawdzone przepisy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Te przepisy , które są na stronie nie odpowiadają mi.Dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yupiter Posted May 28, 2008 Author Report Share Posted May 28, 2008 Te przepisy , które są na stronie nie odpowiadają mi.Dlaczego?Nie wzbudzają mojego zaufania. Są zbyt skomplikowane. Jeżeli uważasz, że któryś z przepisów jest bardzo dobry i przez Ciebie sprawdzony to go wykorzystam. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Myślę, że ten wątek możesz wykorzystać http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=822&highlight=pol%EAdwiczki+w%EAdzonenależy wcześniej je zapeklować metodą na mokro lub sucho. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yupiter Posted May 28, 2008 Author Report Share Posted May 28, 2008 Myślę, że ten wątek możesz wykorzystać http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=822&highlight=pol%EAdwiczki+w%EAdzone należy wcześniej je zapeklować metodą na mokro lub sucho.Dziękuję, wyglądają super. Muszę skątaktować się ze Szczepanem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Może wyrób nie był idealny :blush: ale smaczny. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=40978&highlight=#40978 Co najważniejsze bardzo prosty w wykonaniu.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 no jak nie ufasz przepisom to idz na czuja :peklowanie , wędzenie a że to polędwiczki niekoniecznie parzenie lub pieczenie .Napewno wyjdzie i powiesz sobie że to wg. Twojego przepisu :lol: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yupiter Posted May 28, 2008 Author Report Share Posted May 28, 2008 Może wyrób nie był idealny :blush: ale smaczny. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=40978&highlight=#40978 Co najważniejsze bardzo prosty w wykonaniu. Pzdr.Dziękuję Przeczytałem i jutro pekluję. no jak nie ufasz przepisom to idz na czuja :peklowanie , wędzenie a że to polędwiczki niekoniecznie parzenie lub pieczenie .Napewno wyjdzie i powiesz sobie że to wg. Twojego przepisu :lol: Pozdrawiam serdecznie JasiuDziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Nie wiem czy w dobrym miejscu, ale zapytam. :blush: Jakiś czas temu byłem u znajomego na małej wódeczce. Na zakąskę podał On polędwiczki wieprzowe. Były one zrobione na surowo. Tak jakby solone i paprykowane. Jak dla mnie były rewelacyjne. :grin: A chodzi o to, że nie chciał mi skubaniec podać przepisu na ten specyfik. Czy ktoś z Forum owiczów zetknął się z czymś takim? Czy ktoś ma i mógłby podać przepis na takie polędwiczki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Czy ktoś z Forum owiczów zetknął się z czymś takim?A wątek ten kolega czytał? Przecież wszystkie poledwiczki robi się (w zasadzie) na surowo. Popaprykować też można :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Ale te wątki mówią o wędzeniu polędwiczek. A te które jadłem na 100% nie były wędzone. One były, można powiedzieć surowe, dojrzewające. Zapytałem, bo może ktoś ma konkretnie taki przepis na polędwiczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 surowe, dojrzewająceZrób je wg przepisu na polędwicę a'la parmeńska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Ale te wątki mówią o wędzeniu polędwiczek. A te które jadłem na 100% nie były wędzone. One były, można powiedzieć surowe, dojrzewające. Zapytałem, bo może ktoś ma konkretnie taki przepis na polędwiczki.Polędwiczki zapekluj na sucho ok.18-20g peklosoli na 1 kg. plus przyprawy jakie lubisz i do lodówki na kilka dni,potem powieś na kilka dni w chłodnym i przewiennym miejscu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 surowe, dojrzewająceZrób je wg przepisu na polędwicę a'la parmeńska.Mam taki zamiar, ale z całą pewnością nie będą to polędwiczki takie jakie jadłem. Poledwicę a'la parmeńską robię dość często. Nawet w chwili obecnej dojrzewa sobie kawałek schabiku. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elmaz Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 Dzisiaj zrobiłem dwa rodzaje polędwiczek. 1. Peklowanie na mokro 4 dni wg tabeli Dziadka (tyle miałem czasu), po wyjęciu moczenie 1h, bo były za słone 2. Po odcieknięciu wisiały sobie na powietrzu ok. 2h (temp. ok. 16 stopni C) - w tym czasie wygrzewałem wędzarnię i szykowałem inne produkty 3. Pomalowałem żółtkiem kurzym i połowę otoczyłem kolorowym pieprzem (pomysł podpatrzony na tutejszej stronie) 4. Obsuszałem w wędzarni - temp. ok. 50 st C przez jakieś 20 minut (suchy buk, olcha, ciut wilgotnej jabłoni) 5. Wędzenie ciepłym dymem ok. 50 st C przez 60 minut (drewno j/w) 6. Te bez pieprzu wyjąłem do zaparzenia, resztę piekłem przez ok. 15 minut w temp. 80-90 stopni 7. Polędwiczki parzyłem w temp wody 75 st. C 30 minut -------------- Wnioski: a) Pomimo moczenia oba rodzaje polędwiczek są trochę za słone (jak na mój gust). Na przyszłość wezmę poprawkę. b) polędwiczki pieczone - konsystencja jak dla mnie (nie lubiącego surowych wędlin) idealna - kruche ale soczyste c) polędwiczki parzone - nieco rozczarowany. Poprawne, ale bez szału. Syn stwierdził, że smakują jak wędzona ryba - i faktycznie - mają coś z wędzonego (na zimno !!!) łososia. Niektórym mogą smakować - ale ja następnym razem ograniczę się do pieczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 Spróbuj z tego przepisu, mi odpowiada na słoność https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=279376#279376 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 Niektórym mogą smakować - ale ja następnym razem ograniczę się do pieczenia.Jeżeli zastosujesz termometry do określenia temperatury w wędzarni jak I w wyrobie ,tak samo przy parzeniu znając temperature wody I w wyrobie parzonym nic Ciebie nie zaskoczy,zrobisz zawsze tak jak będziesz chciał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elmaz Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 Stosuję termometr - i pewnie za którymś razem wyjdzie takie, jak będę chciał ;-)Na razie się uczę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Jesli Dziadkowe były za słone to spróbuj robic według "sciągi Rogera" dla mnie tez według tabeli Dziadka było za słone a to jest ok. Powodzenia.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8993 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.