Jump to content

Polędwiczki wieprzowe


yupiter

Recommended Posts

Te przepisy , które są na stronie nie odpowiadają mi.

Dlaczego?
Nie wzbudzają mojego zaufania. Są zbyt skomplikowane. Jeżeli uważasz, że któryś z przepisów jest bardzo dobry i przez Ciebie sprawdzony to go wykorzystam. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

no jak nie ufasz przepisom to idz na czuja :peklowanie , wędzenie a że to polędwiczki niekoniecznie parzenie lub pieczenie .Napewno wyjdzie i powiesz sobie że to wg. Twojego przepisu :lol:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Link to comment
Share on other sites

Może wyrób nie był idealny :blush: ale smaczny. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=40978&highlight=#40978 Co najważniejsze bardzo prosty w wykonaniu.

Pzdr.

Dziękuję

Przeczytałem i jutro pekluję.

 

no jak nie ufasz przepisom to idz na czuja :peklowanie , wędzenie a że to polędwiczki niekoniecznie parzenie lub pieczenie .Napewno wyjdzie i powiesz sobie że to wg. Twojego przepisu :lol:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Dziękuję
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Nie wiem czy w dobrym miejscu, ale zapytam. :blush:

Jakiś czas temu byłem u znajomego na małej wódeczce. Na zakąskę podał On polędwiczki wieprzowe. Były one zrobione na surowo. Tak jakby solone i paprykowane. Jak dla mnie były rewelacyjne. :grin:

A chodzi o to, że nie chciał mi skubaniec podać przepisu na ten specyfik. Czy ktoś z Forum owiczów zetknął się z czymś takim? Czy ktoś ma i mógłby podać przepis na takie polędwiczki?

Link to comment
Share on other sites

Ale te wątki mówią o wędzeniu polędwiczek. A te które jadłem na 100% nie były wędzone. One były, można powiedzieć surowe, dojrzewające. Zapytałem, bo może ktoś ma konkretnie taki przepis na polędwiczki.

Polędwiczki zapekluj na sucho ok.18-20g peklosoli na 1 kg. plus przyprawy jakie lubisz i do lodówki na kilka dni,potem powieś na kilka dni w chłodnym i przewiennym miejscu.
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Dzisiaj zrobiłem dwa rodzaje polędwiczek.

 

1. Peklowanie na mokro 4 dni wg tabeli Dziadka (tyle miałem czasu), po wyjęciu moczenie 1h, bo były za słone

 

2. Po odcieknięciu wisiały sobie na powietrzu ok. 2h (temp. ok. 16 stopni C) - w tym czasie wygrzewałem wędzarnię i szykowałem inne produkty

 

3. Pomalowałem żółtkiem kurzym i połowę otoczyłem kolorowym pieprzem (pomysł podpatrzony na tutejszej stronie)

 

4. Obsuszałem w wędzarni - temp. ok. 50 st C przez jakieś 20 minut (suchy buk, olcha, ciut wilgotnej jabłoni)

 

5. Wędzenie ciepłym dymem ok. 50 st C przez 60 minut (drewno j/w)

 

6. Te bez pieprzu wyjąłem do zaparzenia, resztę piekłem przez ok. 15 minut w temp. 80-90 stopni

 

7. Polędwiczki parzyłem w temp wody 75 st. C 30 minut

 

--------------

 

Wnioski:

 

a) Pomimo moczenia oba rodzaje polędwiczek są trochę za słone (jak na mój gust). Na przyszłość wezmę poprawkę.

 

b) polędwiczki pieczone - konsystencja jak dla mnie (nie lubiącego surowych wędlin) idealna - kruche ale soczyste

 

c) polędwiczki parzone - nieco rozczarowany. Poprawne, ale bez szału. Syn stwierdził, że smakują jak wędzona ryba - i faktycznie - mają coś z wędzonego (na zimno !!!) łososia.

 

Niektórym mogą smakować - ale ja następnym razem ograniczę się do pieczenia.

Link to comment
Share on other sites

Niektórym mogą smakować - ale ja następnym razem ograniczę się do pieczenia.

Jeżeli zastosujesz termometry do określenia temperatury w wędzarni jak I w wyrobie ,tak samo przy parzeniu znając temperature wody I w wyrobie parzonym nic Ciebie nie zaskoczy,zrobisz zawsze tak jak będziesz chciał.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...