Jump to content

Schab z szynkowara czy to sie da zrobic


Recommended Posts

Hallo wszystkim wiem, ze ostatnio troche za duzo pytam ale po udanej Goloneczce wsiaklem tu na dobre. Jest tylko maly problem wszystkim bardzo smakuje tylko moja corka jest niepocieszona. Troche tluszczyku i nie tknie ani kesa. Schab jest chudy i stad moje pytanie czy da sie cos z tego zrobic w szynkowarze. Zbliza sie Dzien Dziecka chcialbym jej zrobic niespodzianke.

 

Przepraszam za tekst nie mam polskiej klawiatury

Link to comment
Share on other sites

Witam

Ewentualnie zrób szyneczkę z piersi kurczaka, skoro taka z niej grymaśnica (jak moja wnuczka). Może być z dodatkiem nóżki z kurczaka albo podudzia indora. Do tego sól, pieprz i czosnek w proporcjach jak w przepisach na stronie. Dla mojej wnusi to przysmak. Ogólnie to przepisów różnistych na stronie i forum to mamy multum. Jest w czym wybierać i przebierać.

 

Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów

Link to comment
Share on other sites

Jak zamierzasz zmielić ten schab i na czym. A gdy już z tym się uporasz to wyniknie następny problem bo uzyskasz miazgę mięsno- kostną a to już można będzie włożyć do szynkowara .tylko jak to później jeść .Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Jak zamierzasz zmielić ten schab i na czym. A gdy już z tym się uporasz to wyniknie następny problem bo uzyskasz miazgę mięsno- kostną

Dziadek oczywiście po raz kolejny przyłapał na nazewnictwie :lol:

niech kolega odstawi eksperymenta ze schabem/polędwicą na inny czas, bo jeśli teraz coś nie wyjdzie to się kolega zrazi - polecam coś ze sprawdzonych np drobiowe, lub chude kawałki wykrojone z łopatki

Link to comment
Share on other sites

Kup pierś z indyka ,wytnij ewentualne jak to mówią żyłki i błonki , tę czysto mięsną część potraktuj peklosolą ok 18gr /kg ,krojąc ją wprzódy w kostkę niewielką a do tej reszty zyłkowo-błoniastej też dodaj peklosól w ilości takiej samej. Poza tym dodaj pieprz ( ja daję ok 2gr/kg)i czosnek(teraz mam kupiony granulowany i daję ok 3gr/kg) w ilościach Tobie pasujących (tak naprawdę trzeba po prostu spróbować). Tak przygotowane mięso wkładam na ok 24 godz. do lodówki potem dodaję ok 6% procent wody i duuuużo koperku i pietruszki ( dla dzieci można bez) i masuję .Po czym napełniam farszem osłonki i do szynkowara zwykle trzymam jeszcze przez noc w lodówce i następnego dnia parzę wg. przyjętych zasad. I tak masz w 100% wyrób chudy!!!!!!!!!!!!!!
Link to comment
Share on other sites

Tak myslalem, ze to nie dla mnie z tym schabem. Moze sprobuje z drobiem jak tu doradzano

Dobry Wieczor Chudziakjak zwykle masz racje. Jutro zrobie jak napisalas.

Pozdrawiam.

 

PS.

Moja familia jest troche przerazona , ze jak jestem tutaj z Wami 2 tygodnie to na balkonie ktoregos poranka znajda zywa swinke.

Link to comment
Share on other sites

Ja często robię z samych podudzi z indyka , jest trochę zabawy z pozyskaniem czystego mięsa bez błon i fiszbin ,ale smak rekompensuje robotę . Polecam.

Dodam jeszcze że to mięsko jest idealne na bloki prasowane bo się pięknie klei po wyrobieniu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...