treborrobert Posted May 29, 2008 Report Share Posted May 29, 2008 Hallo wszystkim wiem, ze ostatnio troche za duzo pytam ale po udanej Goloneczce wsiaklem tu na dobre. Jest tylko maly problem wszystkim bardzo smakuje tylko moja corka jest niepocieszona. Troche tluszczyku i nie tknie ani kesa. Schab jest chudy i stad moje pytanie czy da sie cos z tego zrobic w szynkowarze. Zbliza sie Dzien Dziecka chcialbym jej zrobic niespodzianke. Przepraszam za tekst nie mam polskiej klawiatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 29, 2008 Report Share Posted May 29, 2008 Witam.Schab to może nie ale szyneczka i owszem.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=47Wszyscy się chyba na tym przepisie uczyli :smile: Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 29, 2008 Report Share Posted May 29, 2008 Jak ten schab sprasujesz w szynkowarce a jak jakimś cudem to zrobisz to jak będziesz jego kroił córce na kanapki. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=894 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
treborrobert Posted May 29, 2008 Author Report Share Posted May 29, 2008 POzdrawiam szanownego Dziadka to dla mnie zaszczyt uslyszec tak nobliwego goscia na moim poscie. Co do pytania nie mam zielonego pojecia a moze tak schab zmielic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted May 29, 2008 Report Share Posted May 29, 2008 WitamEwentualnie zrób szyneczkę z piersi kurczaka, skoro taka z niej grymaśnica (jak moja wnuczka). Może być z dodatkiem nóżki z kurczaka albo podudzia indora. Do tego sól, pieprz i czosnek w proporcjach jak w przepisach na stronie. Dla mojej wnusi to przysmak. Ogólnie to przepisów różnistych na stronie i forum to mamy multum. Jest w czym wybierać i przebierać. Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 29, 2008 Report Share Posted May 29, 2008 Witam.Frapio ma rację.Co do polędwicy to sam nie wiem czy się już bym odważył porwać . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 29, 2008 Report Share Posted May 29, 2008 Jak zamierzasz zmielić ten schab i na czym. A gdy już z tym się uporasz to wyniknie następny problem bo uzyskasz miazgę mięsno- kostną a to już można będzie włożyć do szynkowara .tylko jak to później jeść .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 29, 2008 Report Share Posted May 29, 2008 Jak zamierzasz zmielić ten schab i na czym. A gdy już z tym się uporasz to wyniknie następny problem bo uzyskasz miazgę mięsno- kostnąDziadek oczywiście po raz kolejny przyłapał na nazewnictwie :lol: niech kolega odstawi eksperymenta ze schabem/polędwicą na inny czas, bo jeśli teraz coś nie wyjdzie to się kolega zrazi - polecam coś ze sprawdzonych np drobiowe, lub chude kawałki wykrojone z łopatki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 29, 2008 Report Share Posted May 29, 2008 Kup pierś z indyka ,wytnij ewentualne jak to mówią żyłki i błonki , tę czysto mięsną część potraktuj peklosolą ok 18gr /kg ,krojąc ją wprzódy w kostkę niewielką a do tej reszty zyłkowo-błoniastej też dodaj peklosól w ilości takiej samej. Poza tym dodaj pieprz ( ja daję ok 2gr/kg)i czosnek(teraz mam kupiony granulowany i daję ok 3gr/kg) w ilościach Tobie pasujących (tak naprawdę trzeba po prostu spróbować). Tak przygotowane mięso wkładam na ok 24 godz. do lodówki potem dodaję ok 6% procent wody i duuuużo koperku i pietruszki ( dla dzieci można bez) i masuję .Po czym napełniam farszem osłonki i do szynkowara zwykle trzymam jeszcze przez noc w lodówce i następnego dnia parzę wg. przyjętych zasad. I tak masz w 100% wyrób chudy!!!!!!!!!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
treborrobert Posted May 29, 2008 Author Report Share Posted May 29, 2008 Tak myslalem, ze to nie dla mnie z tym schabem. Moze sprobuje z drobiem jak tu doradzanoDobry Wieczor Chudziakjak zwykle masz racje. Jutro zrobie jak napisalas.Pozdrawiam. PS. Moja familia jest troche przerazona , ze jak jestem tutaj z Wami 2 tygodnie to na balkonie ktoregos poranka znajda zywa swinke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 P.S. Zapomniałam dodać ,że tę część żyłkowo -błoniastą mielę na sitku 2 mm i podczas masowania dodaję ze 3 łyzki emulsji -granulatu ze skórek ,przedtem dodawałam trochę żelatyny.Teraz to już chyba wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 Ja często robię z samych podudzi z indyka , jest trochę zabawy z pozyskaniem czystego mięsa bez błon i fiszbin ,ale smak rekompensuje robotę . Polecam.Dodam jeszcze że to mięsko jest idealne na bloki prasowane bo się pięknie klei po wyrobieniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts