Maxell Posted January 5, 2019 Report Share Posted January 5, 2019 Blok Składniki: ¾ szklanki cukru2 jajka1 margaryna Palma4 łyżki kakao (holenderskie ciemne z wiatrakiem na opakowaniu)5 paczek herbatników (te prostokątne). Przygotowanie: Margarynę rozpuścić na małym ogniu (nie gotować). Cukier z jajkami wymieszać w metalowej misce na zimno, a następnie wstawić na mały ogień i ubijać trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Jak margaryna się rozpuści to powoli wlewać ją do jajek z cukrem. WAŻNE!!! Margarynę wlewać powoli dlatego żeby woda na dnie garnka. która zebrała się pod rozpuszczoną margaryną nie dostała się do masy, ponieważ jak się dostanie woda to po ostygnięciu blok będzie rzadkawy. Gdy już mamy wymieszane trzy pierwsze składniki to dodajemy kakao przesiane przez sitko i mieszamy, a następnie miksujemy kilka minut mikserem dla uzyskania puszystości masy. Po zmiksowaniu wszystkiego dodajemy herbatniki połamane w kawałki 1.5x2 cm (można łamać w kawałki różnej wielkości, jak kto lubi) i mieszamy wszystko razem, aż ciastka i masa kakaowa się połączą i nakładamy łyżką do małej wyłożonej rozciętym woreczkiem śniadaniowym keksówki 24x10 cm. Do wykładania foremki NIE nadają się: folia aluminiowa i folia spożywcza.. Po nałożeniu do foremki blok podociskać na całej powierzchni łyżką i wstawić do lodówki na minimum 6-7godz. a najlepiej na całą noc. Po wystygnięciu kroić na kawałki o grubości 1.5 cm. Zbój Madej życzy smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 5, 2019 Report Share Posted January 5, 2019 Jako ze u mnie wszystko co zawiera kakao i czekoladę oznacza że musi być pyszna, na pewno spróbuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted January 5, 2019 Report Share Posted January 5, 2019 Przepis przyjechał do mnie z Olecka na wesele moich sióstr, do dziś jest robiony kilka razy w roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazda Posted January 5, 2019 Report Share Posted January 5, 2019 Witam,a gdyby zastąpić margarynę masłem to wg mnie wyrób byłby zdrowszy i smaczniejszypozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 5, 2019 Author Report Share Posted January 5, 2019 Gdzieś na forum powinien byc oryginalny przepis jeszcze z czasów PRL, na słynny blok czekoladowy z preparowanym ryżem. To był przebój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted January 6, 2019 Report Share Posted January 6, 2019 (edited) a gdyby zastąpić margarynę masłemŚmiało można.Zaznaczam, że jest to stary przepis, kiedyś w większości domostw używało się margaryny, jak udało się ją kupić w sklepie. Edited January 6, 2019 by Zbój Madej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 6, 2019 Report Share Posted January 6, 2019 kiedyś w większości domostw używało się margaryny, jak udało się ją kupić w sklepie. Wojtek .... my do Kruszwicy mieliśmy blisko . Bo Kruszwica też nam masło na jakiś czas wypędziła z domu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.