Jump to content

Biała kiełbasa wg JASIA

efcia

Recommended Posts

Jasiu :question: A masz super przepis na tą białą :question:

Może byś Efci przesłał :rolleyes:

Dziękuję z góry :lol:

[ Komentarz dodany przez: abratek: Pon Cze 02, 2008 5:40 pm ]

w poście: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=41866#41866 Jasiu podaje:

mniej więcej to taki mam skład:
na 10 kg
7 kg łopatki wieprzowej
3kg podgardla
20g soli na kg farszu
1g pieprzu na kg farszu
1g majeranku na kg farszu
0,5l wody

Efcia dla mnie najlepsza biała to najprostrza w przepisie: mięso ,podgardle ,sól, pieprz i trochę majeranku .

to tak jak z chlebem ,im prostrzy w przepisie tym lepszy smaczniejszy.

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Uściskaj Carusia

na 10 kg

7 kg łopatki wieprzowej

3kg podgardla

20g soli na kg farszu

1g pieprzu na kg farszu

0,5l wody

łopatkę oczyściłem tylko z tych twardych błon i chrząstek co są przy kościach,

całość zmieliłem na sitku 8 łącznie z podgardlem.Przyprawy wymieszałem z wodą i dodałem do zmielonego mięsa .Wszystko wyrabiam około 10 min aż farsz będzie klejący .Następnie robię już próbę generalną czyli nabijam 20 cm jelita i wrzucam na patelnię ,próbę robię nie dla smaku bo ten zestaw przypraw już mam sprawdzony ,ale dla kontroli konsystencji gotowej już kiełbasy. Jak jest okey to nadziewanie ,odkręcanie i pakowanie do zamrażalki. Zamrażam surową nie parzoną.Potem już tylko się zajadać .

Ps nie daje zamiennika słoniny zamiast podgardla !

Pozdrawiam Jasiu

super przepis by sie przydał

Pozdrawiam

Efciu,

polecam Ci ten przepis, wielokrotnie wypróbowany. Kiełbaska wychodzi soczysta, na przekroju nie widać żadnego tłuszcyku, co daje wołowina. Przyznam się jednak, że jako II z przepisu stosuję boczek. Niektórzy uważają, że jest to rozrzutność, ale kiełbaska jest warta tego grzechu.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7

Jeżeli całość potraktujesz peklosolą to na przekroju kiełbasa bedzie różowiutka. Ja właśnie taką robię, bo nie lubię szarzyzny.

Edited by EAnna

na 10 kg

7 kg łopatki wieprzowej

3kg podgardla

20g soli na kg farszu

1g pieprzu na kg farszu

0,5l wody

Jak na moje kubki smakowe za dużo soli a za mało pieprzu i majeranku. Dodał bym też trochę czosnku. A zamiast wody rosół. Smacznego.

Pzdr.

Zgadzam się z Wnuczkiem ja daję ok 18g peklosoli na kg farszu a odmierzam od razu ok 2g /kg farszu pieprzu i zwykle podczas próby smakowej surowego farszu i tak dodaję jeszcze zarówno pieprzu jak i majeranku . No a czosnek nieodzowny!!!!!!!!!! ; moje chłopy śmieją się ,że najchętniej to bym im jeszcze ciasto z czosnkem upiekła :lol:

Tomuś :!: Kręcić będziemy razem,a Fentelkowe wędzonki mi się jeszcze nie przejadły,

bo naprawdę robi przepyszne :tongue:

A te wędzone kukuryki,karpiki,pstrągi na haczykach,to dopiero jest odlot,aż mnie

podniebienie swędzi na samą myśl. :grin:

Pozdrawiam :!:

18 czy 20 g soli na kg farszu, 1 czy 2 g pieprzu na kg farszu itd ...

dobrze że każdy z nas ma inny smak bo byśmy robili tylko jedno

Ja napisałem że robię tak i jest to dla mnie recepta sprawdzona . Zaraz z kiełbasy się zrobi temat o zawartości soli w kiełabasie czy o smakach odprzyprawowych.

Podam przykład z mojej kiełbasy co zrobiłem kiedyś , dając 3g majeranku na kg farszu kiełbasa była dla mnie niejadalna, a czuc ją było z kilometra majerankiem

Ps Abratku jeśli możesz przenies do odpowiedzniego działu, bo żesmy sie zagalopowali w temacie nadziewarki

Pozdrawiam Jasiu

co do slonosci to powiem tak kazdy ma swoj smak,jedne produkty smakuja

jako bardziej slone z mniejsza iloscia przypraw zas inne mniej slone bardziej

subtelne.robilem kiedys kielbase tylko na samej soli bez dodatku przypraw

i tez wyszla fajna,byla robiona z biodrowki i boczku i zwyklej soli,dlugie

wedzenie dalo super woń tej kielbasie dodane przyprawy moglyby tylko

zepsuc ten aromat.

slonecznie pozdrawiam

Marek

Witam.

I cały czas nurtuje mnie problem wilgotności soli. Kiedyś zrobiłem 18g/kg i była bardziej słona niż ta zrobiona 20g/kg.Na pewno masz rację Marku, że kompozycje przypraw uwypaklają lub zmniejszają poczucie słoności ja jeszcze takiego doświadczenia nie mam i na razie zwalam winę na wilgotnośc i mieszanie soli z peklosolą. Sól użyta 18g/kg dość długo leżała tak że widać było że jest bardziej sypka(wyschnięta).No ale tak sobie próbuję tłumaczyć te różne moje boje :blush:

Pozdrawiam.

Gonzo jest jeszcze jeden aspekt soli,mianowicie ta zwykla jodowana strasznie

smierdzi tym jodem powodujac zwiekszona slonosc produktu,lecz to sa moje

takie niuanse co zauwazylem,ja daje zawsze 19g/1kg-farszu (tj mieso plus

dodana woda do wyrobienia 1L/10kg),czyli reasumujac nalezy pamietac o

tym szczegolnie jezeli kielbasy sie wedzi i parzy,jezeli w gre wchodzi pieczenie

kielbasy bez pozniejszego parzenia stosuje dawke soli 15g/1kg co daje mi

optymalny smak oczywiscie mozna to sprawdzic bez obaw

zwalam winę na wilgotnośc i mieszanie soli z peklosolą

nie zwalaj na to winy,nie ma to zadnego wplywu w domowym wytwarzaniu

kielbasy,nalezy wziasc tolerancje na to ze podczas wedzenia tak czy inaczej

w mniejszym badz wiekszym stopniu produkt odparowywuje na co Ty ani ja

nie mamy wiekszego wplywu przy domowej wedzarni.

moge ci poradzic to co ja juz stosuje zaraz jak weszlo do handlu tj.sol peklowa

(peklosol) otoczkowana,ona zawsze jest sypka i sucha oraz sol morska badz

ta klodawska niejodowana.

tak z histori masarstwa to hań downi masarze przyprawiali wedliny na tzw.

garstki soli co czesto mozna bylo slyszec od nich ze doprawiaja na smak

i rzeczywiscie tak robili,nawet osoba pracujaca na kutrze odpowiedzialna za cala

produkcje wedlin tak robila,taka mieli wprawe i oko ze w pojemniku potrafili

okreslic wage soli czy innych przypraw.

nie zwalaj na to winy,nie ma to zadnego wplywu w domowym wytwarzaniu

kielbasy

Dzięki Marku za wyjaśnienie.Z tą solą niejodowaną to dopiero niedawno dorwałem w sklepie (niby wszystko można kupić a jak przyjdzie co do czego to zawsze problemy są) i od razu kupiłem większą ilość. A jak z tym prażeniem - trzymam i trzymam na patelni aż zrobi się brązowa i ni cholewki nie słyszę żadnego strzelania czy tam prykania.No i tak wogóle czy prażymy do wszystkich kiełbas, czy tylko do tych przepisów, w których to jest zaznaczone. Z góry dzięki za uświadomienie.Niby się człowiek naczytał, trochę już narobił ale czasami się łapię - że wiem, że nic nie wiem :blush: normalnie "tabula rasa"

Pozdrawiam.

A jak z tym prażeniem - trzymam i trzymam na patelni aż zrobi się brązowa i ni cholewki nie słyszę żadnego strzelania czy tam prykania.

Daj sobie spokój z prażeniem soli. W dawnych czasach było to normalna praktyką, obecnie nie ma takich zagrożeń zdrowotnych(inne warunki pozyskania, przechowywania itd.) by prażyć sól przed dodaniem do mięsa.

Jeśli mieszam sól z peklosolą, to jej nie prażę.

W roladzie szachownicowej, którą próbowałeś farsz jasny był zapeklowany mieszaniną soli i peklosoli w ilości pół na pół.

A jak z tym prażeniem - trzymam i trzymam na patelni aż zrobi się brązowa i ni cholewki nie słyszę żadnego strzelania czy tam prykania

no i nie uslyszysz jak robisz to na patelni pokrytej teflonem,jak zrobisz na

patelni zeliwnej kutej to uslyszysz, nie wspomne ze nalesniki sa nalesnikami

a schabowy jest schabowym a jajecznica jajeczniczka,tydzien temu sprawilem sobie

taka patelnie jest juz po wypaleniu,jedzonko zdrowsze usmazone i bez rakotworczego

teflonu w ktorym sie wszyscy zakochali.

jezeli chodzi o sol klodawska daje ja bez prazenia taka prosto z torebki mimo iz ma

troche zanieczyszczen na korzysc lepszego trawienia

slonecznie pozdrawiam

Marek

no i nie uslyszysz jak robisz to na patelni pokrytej teflonem

Używam takiej patelni

http://www.megapunkt.pl/index.php?show=product&action=showProduct&ID=150200

To co Marku sugerujesz wymianę na kutą żeliwną ?. Przyznaję, że już mnie wkurza ta patelnia bo mam ją chyba z 10 lat no i straciła już trochę swoich początkowych własciwości.Chętnie bym na coś wymienił.Może na coś takiego

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=370835481

Pozdrawiam.

mam żeliwną wypaloną , a do przygotowywania wolę teflonową lub nierdzewkę , różnicy w smaku nie odczuwam za to w przygotowaniu różnica ogromna :lol: :lol: :lol:

jedna rada by teflonowa była kawałkiem metalu a nie cieńka jak blacha z nierdzewką nie ma kłopotu ale ta cena....

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

• 8 months later...

super przepis by sie przydał

Pozdrawiam

Efciu,

polecam Ci ten przepis, wielokrotnie wypróbowany. Kiełbaska wychodzi soczysta, na przekroju nie widać żadnego tłuszcyku, co daje wołowina. Przyznam się jednak, że jako II z przepisu stosuję boczek. Niektórzy uważają, że jest to rozrzutność, ale kiełbaska jest warta tego grzechu.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7

Jeżeli całość potraktujesz pektosolą to na przekroju kiełbasa bedzie różowiutka. Ja właśnie taką robię, bo nie lubię szarzyzny.

Aniu jak na grila czy do pieczenia na patelnito peklosol chyba jest niewskazana. JK