Jump to content

Kiełbasa żywiecka parzona,podpiekana i podsuszana wg. JackaW


jacekw21

Recommended Posts

post-72431-0-62731900-1547384544_thumb.jpgpost-72431-0-01591900-1547384550_thumb.jpgpost-72431-0-14453400-1547384554_thumb.jpgpost-72431-0-09065500-1547384558_thumb.jpg

 

SUROWIEC 

-szynka 1 klasa 2 kg

-karkówka 1 kg

-boczek 0,5 kg

-wołowina 2 klasa 1 kg

-słonina 0,5 kg

 

ROZDRABNIANIE 

-szynka 1 kg -w kostkę 1,5-2 cm

-szynka 1 kg -szarpak

-karkówka 1 kg -10 mm

-boczek 0,5 kg - 10 mm

-wołowina 1 kg -4 mm następnie 2,5 mm

-słonina 0.5 kg -10 mm

W moim wypadku maszynka 8 zelmer

 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 16-20 g/kg

-sól nie jodowana 20-22 g/kg (do słoniny)

-cukier 2 g/kg

-pieprz czarny mielony 2-3 g/kg

-czosnek dobrej jakości według uznania ja dałem 5 g/kg

-woda 100 ml do zmielonej wołowiny

-woda 100 ml dodana podczas dodawania przypraw

-osłonki białkowe 55

-sznurek wędzarniczy

 

WYKONANIE

Mięso tniemy w kostkę około 4 cm do peklowania. Peklujemy w osobnych pojemnikach pod względem grubość rozdrabniania. Czas peklowania 48 godz. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy i wyrabiamy osobno, następnie łączymy wszystkie mięso dodajemy wodę i przyprawiamy. Dokładnie wyrabiamy do kleistości  i napełniamy osłonki ściśle, wieszamy w chłodnym miejscy na 8 godz.następnie 2 godz. w temp. pokojowej. Wygrzewamy wędzarnie i wieszamy kiełbasę w celu osuszenia i wygrzania kiełbasy. Robimy to w temp. 35-40 st.przy dużym ruchu powietrza. Czas około 30-40 min. Teraz wędzimy w temp 50-60 st do uzyskania brązowej barwy batonów. Czas wędzenia 3-4 godz. Parzymy w wodzie 72-75 st. przez około 50-70 min do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68-70 stopni. Natomiast do kiełbaski podsuszanej stosujemy podpiekanie. Podnosimy temperaturę w wędzarni 80-90 stopni i podpiekamy do uzyskania 68-70 st. w batonie. Następnie taką kiełbaskę podsuszamy. U mnie to odbywało się w temp. 15-20 stopni przy uchylonym oknie przez 5 dni.

SMACZNEGO.

 
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...