jacekw21 Posted January 13, 2019 Report Share Posted January 13, 2019 SUROWIEC -szynka 1 klasa 2 kg-karkówka 1 kg-boczek 0,5 kg-wołowina 2 klasa 1 kg-słonina 0,5 kg ROZDRABNIANIE -szynka 1 kg -w kostkę 1,5-2 cm-szynka 1 kg -szarpak-karkówka 1 kg -10 mm-boczek 0,5 kg - 10 mm-wołowina 1 kg -4 mm następnie 2,5 mm-słonina 0.5 kg -10 mmW moim wypadku maszynka 8 zelmer PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 16-20 g/kg-sól nie jodowana 20-22 g/kg (do słoniny)-cukier 2 g/kg-pieprz czarny mielony 2-3 g/kg-czosnek dobrej jakości według uznania ja dałem 5 g/kg-woda 100 ml do zmielonej wołowiny-woda 100 ml dodana podczas dodawania przypraw-osłonki białkowe 55-sznurek wędzarniczy WYKONANIEMięso tniemy w kostkę około 4 cm do peklowania. Peklujemy w osobnych pojemnikach pod względem grubość rozdrabniania. Czas peklowania 48 godz. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy i wyrabiamy osobno, następnie łączymy wszystkie mięso dodajemy wodę i przyprawiamy. Dokładnie wyrabiamy do kleistości i napełniamy osłonki ściśle, wieszamy w chłodnym miejscy na 8 godz.następnie 2 godz. w temp. pokojowej. Wygrzewamy wędzarnie i wieszamy kiełbasę w celu osuszenia i wygrzania kiełbasy. Robimy to w temp. 35-40 st.przy dużym ruchu powietrza. Czas około 30-40 min. Teraz wędzimy w temp 50-60 st do uzyskania brązowej barwy batonów. Czas wędzenia 3-4 godz. Parzymy w wodzie 72-75 st. przez około 50-70 min do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68-70 stopni. Natomiast do kiełbaski podsuszanej stosujemy podpiekanie. Podnosimy temperaturę w wędzarni 80-90 stopni i podpiekamy do uzyskania 68-70 st. w batonie. Następnie taką kiełbaskę podsuszamy. U mnie to odbywało się w temp. 15-20 stopni przy uchylonym oknie przez 5 dni.SMACZNEGO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts