tomasz937 Posted February 6, 2019 Report Share Posted February 6, 2019 Witam.Od dłuzszego czasu wędzę tradycyjnie palenisko +rura+wedzarnia.Czytam o tych dymogeneratorach i postanowiłem sprobować.Mam jednak mały problem, bo sam nie mam mozliwości obróbki kwasówki (brak sprzetu ), znajomi też odpadają.Moje pytanie jest nastepujące.MOZE KTOŚ MA NA SPRZEDAŻ DYMOGENERATOR, LUB MA MOZLIWOŚĆ WYKONAĆ TAKI DYMOGENERATOR DLA MNIE. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albin1989 Posted February 8, 2019 Report Share Posted February 8, 2019 Witam, moje pytanie dotyczy wędzarni z dymogeneratorem a dokładniej czy jest jakaś różnica z panelem sterowania elektronicznym a zwykłym pokrętłem od temperatury? Czy wpływa to jakoś na samą obsługę wędzarnia jak i na wędliny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 8, 2019 Report Share Posted February 8, 2019 Panel sterowania (elektronika) robi to co zwykłe pokrętło + człowiek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albin1989 Posted February 8, 2019 Report Share Posted February 8, 2019 Czyli rozumiem że nie warto przepłacać za elektronikę i pokrętło w zupełności daje rade? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 8, 2019 Report Share Posted February 8, 2019 Czyli rozumiem że nie warto przepłacać za elektronikę i pokrętło w zupełności daje rade?Przeczytaj sobie ten temathttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13773-sterowanie-wędzarni-elektrycznych-różne-warianty/#entry534690 Jest tam parę rzeczy wyjaśnionych.Ogólnie to najwygodniej jest mieć sterownik PID, a to czym będziesz zadawał temperaturę jaka ma być (czy to przyciskami, czy pokrętłem) nie ma wielkiego znaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albin1989 Posted February 8, 2019 Report Share Posted February 8, 2019 Dzięki wielkie, pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 8, 2019 Report Share Posted February 8, 2019 pozdrawiam Pamietaj - dymogenerator - daje dym (ja kupiłem gotowca duży dymbox) - a musisz mieć jeszcze podgrzew i termostat do utrzymanie reżimu temperaturowego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albin1989 Posted February 8, 2019 Report Share Posted February 8, 2019 Rozumiem, ja tu mówię właśnie o całej gotowej wędzarni tylko mój problem polagal na tym iż nie miałem zabardzo pojęcia czy wystarczy ręczne pokrętło do ustawiania temp czy też lepiej mieć elektroniczne:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz937 Posted February 8, 2019 Author Report Share Posted February 8, 2019 Witam.Od dłuzszego czasu wędzę tradycyjnie palenisko +rura+wedzarnia.Czytam o tych dymogeneratorach i postanowiłem sprobować.Mam jednak mały problem, bo sam nie mam mozliwości obróbki kwasówki (brak sprzetu ), znajomi też odpadają.Moje pytanie jest nastepujące.MOZE KTOŚ MA NA SPRZEDAŻ DYMOGENERATOR, LUB MA MOZLIWOŚĆ WYKONAĆ TAKI DYMOGENERATOR DLA MNIE. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 8, 2019 Report Share Posted February 8, 2019 lepiej mieć elektroniczne Zdecydowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adiace Posted February 8, 2019 Report Share Posted February 8, 2019 Pamietaj - dymogenerator - daje dym (ja kupiłem gotowca duży dymbox) - a musisz mieć jeszcze podgrzew i termostat do utrzymanie reżimu temperaturowego Muski a jak Ci sie spisuje ten dymogenerator coś przerabiałeś czy standardpozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 9, 2019 Report Share Posted February 9, 2019 coś przerabiałeś czy standard do dzisiaj nic nie przerabiałem - ale to może i kwestia zrębek jak były bez drobin (4 zrębex) - było ok - zmieniłem na dostępne w hurtowni w Nadarzynie i kicha zawiesił się po 2 godzinach ( może przypadek zrobie dzisiaj dokładne czyszczenie)- zmusza mnie to do zakończenia własnej konstrukcji ( zrobionej w 80%) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek96 Posted May 22, 2019 Report Share Posted May 22, 2019 Pytanie do użytkowników dymogeneratora typu dymbox. Mam problem podczas pracy dymogeneratora po miej więcej wypaleniu się połowy zasypanego surowca występuję skraplająca się woda na ściankach i pokrywie zamykającej , od razu zaznaczam że zrębki są mega suche ponieważ były suszone w ciepłej kotłowni przez miesiąc. Jaka jest przyczyna tego zjawiska ? Być może błąd w obsłudze tylko jaki ?Próby były 3 i wszystkie tak samo się kończyły.Będę wdzięczny za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted May 22, 2019 Report Share Posted May 22, 2019 Maniek, dymboxa nie mam ale lekko uchyl klatkę od góry albo ją odwrotnie połóż...na próbę tak... Pozdrówki Serde(l)czne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 Jaka jest przyczyna tego zjawiska ? To naturalne, podczas spalania drewna powstaje również para wodna, której część się wykrapla na ściankach dymboxa. Olej to, ja nie zauważyłem, by ta woda miała wpływ na jakość dymu, jako, że powstaje powyżej złoża zrębek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts