Jump to content

Dymogenerator

tomasz937

Recommended Posts

Witam.

Od dłuzszego czasu wędzę tradycyjnie palenisko +rura+wedzarnia.

Czytam o tych dymogeneratorach i postanowiłem sprobować.

Mam jednak mały problem, bo sam nie mam mozliwości obróbki kwasówki (brak sprzetu ), znajomi też odpadają.

Moje pytanie jest nastepujące.

MOZE KTOŚ MA NA SPRZEDAŻ DYMOGENERATOR, LUB MA MOZLIWOŚĆ WYKONAĆ TAKI DYMOGENERATOR DLA MNIE.

Czyli rozumiem że nie warto przepłacać za elektronikę i pokrętło w zupełności daje rade?

Przeczytaj sobie ten temat

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13773-sterowanie-wędzarni-elektrycznych-różne-warianty/#entry534690

Jest tam parę rzeczy wyjaśnionych.

Ogólnie to najwygodniej jest mieć sterownik PID, a to czym będziesz zadawał temperaturę jaka ma być (czy to przyciskami, czy pokrętłem) nie ma wielkiego znaczenia.

Witam.

Od dłuzszego czasu wędzę tradycyjnie palenisko +rura+wedzarnia.

Czytam o tych dymogeneratorach i postanowiłem sprobować.

Mam jednak mały problem, bo sam nie mam mozliwości obróbki kwasówki (brak sprzetu ), znajomi też odpadają.

Moje pytanie jest nastepujące.

MOZE KTOŚ MA NA SPRZEDAŻ DYMOGENERATOR, LUB MA MOZLIWOŚĆ WYKONAĆ TAKI DYMOGENERATOR DLA MNIE.

Pamietaj - dymogenerator - daje dym (ja kupiłem gotowca duży dymbox) - a musisz mieć jeszcze podgrzew i termostat do utrzymanie reżimu temperaturowego :thumbsup:

Muski a jak Ci sie spisuje ten dymogenerator coś przerabiałeś czy standard

pozdrawiam

coś przerabiałeś czy standard
do dzisiaj nic nie przerabiałem - ale to może i kwestia zrębek jak były bez drobin (4 zrębex) - było ok - zmieniłem na dostępne w hurtowni w Nadarzynie i kicha zawiesił się po 2 godzinach  ( może przypadek zrobie dzisiaj dokładne czyszczenie)- zmusza mnie to do zakończenia własnej konstrukcji ( zrobionej w 80%)

• 3 months later...

Pytanie do użytkowników dymogeneratora typu dymbox.

Mam problem  podczas pracy dymogeneratora  po miej więcej wypaleniu się połowy zasypanego surowca występuję skraplająca się woda na ściankach i pokrywie zamykającej :facepalm: , od razu zaznaczam że zrębki są mega suche  ponieważ były suszone w ciepłej kotłowni przez miesiąc. Jaka jest przyczyna tego zjawiska ? Być może błąd w obsłudze tylko jaki ?

Próby były 3 i wszystkie tak samo się kończyły.

Będę wdzięczny za pomoc :)

Jaka jest przyczyna tego zjawiska ?

To naturalne, podczas spalania drewna powstaje również para wodna, której część się wykrapla na ściankach dymboxa. Olej to, ja nie zauważyłem, by ta woda miała wpływ na jakość dymu, jako, że powstaje powyżej złoża zrębek.