KarKan Posted February 20, 2019 Report Share Posted February 20, 2019 Witajcie,Zakupiłem pompę cyrkulacyjną Klarstein Quickstick Wolnowar Sous Vide używaną za 150zł. Sprzedający zapewniał że działa itp. Okazuje się że nie działa po uruchomieniu świruje pomiar aktualnej temperatury miesza się między 30 a 100 dochodzi do 100 stopni i wyrzuca błąd E02. Błąd termostatu skontaktuj się z serwisem. Znacie jakiś serwis który się takimi sprawami zajmuje? Dlaczego pytam ponieważ sprzedający chce zwrócić pieniądze a sprzętu z powrotem nie chce. Macie jakiś pomysł?Taki:https://www.electronic-star.pl/Dom-i-Rozrywka/Wyposazenie-kuchenne/Parowary-i-kombiwary/Urzadzenie-do-gotowania-prozniowego/Quickstick-Wolnowar-Sous-Vide-Termostat-Pompa-cyrkulacyjna-20-l-stal-szlachetna-Czarny.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tompi Posted February 20, 2019 Report Share Posted February 20, 2019 mogę podjąć się naprawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted February 20, 2019 Author Report Share Posted February 20, 2019 mogę podjąć się naprawy Proszę o namiary gdzie wysłać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej16 Posted February 24, 2019 Report Share Posted February 24, 2019 Sprzedażą tych urządzeń zajmuje się Electronic-Star Polska, która sprowadza je z Niemiec.Wystarczy wejść na ich stronę i otworzyć link SALE - sprzedają między innymi produkty zwrócone przez klientów.Zobacz ile tego jest to świadczy o jakości tych produktów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 25, 2019 Report Share Posted February 25, 2019 Ja mam takie cztery... Najstarszy ma ze trzy lata, eksploatowany bardzo intensywnie... i nadal działa. W międzyczasie miałem inne ale moim zdaniem ten jest bardzo dobry (pomijam fakt że trzy sztuki kupiłem za grosze bo handlarz nie wiedział jak je się włącza ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted February 25, 2019 Author Report Share Posted February 25, 2019 Ja mam takie cztery... Najstarszy ma ze trzy lata, eksploatowany bardzo intensywnie... i nadal działa. W międzyczasie miałem inne ale moim zdaniem ten jest bardzo dobry (pomijam fakt że trzy sztuki kupiłem za grosze bo handlarz nie wiedział jak je się włącza ) Do uruchomienia trzeba mieć cierpliwość. Ale da się Mam drugi działa bardzo dobrze. Pierwszy pojechał do kolegi z forum na naprawę Może się okazać że da radę naprawić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 25, 2019 Report Share Posted February 25, 2019 Do uruchomienia trzeba mieć cierpliwość. Ale da się Wcale ze nie... Wystarczy po wciśnięciu przycisku zasilania pokręcić kółkiem od nastawiania temperatury... ot cała filozofia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted February 25, 2019 Author Report Share Posted February 25, 2019 Do uruchomienia trzeba mieć cierpliwość. Ale da sięWcale ze nie... Wystarczy po wciśnięciu przycisku zasilania pokręcić kółkiem od nastawiania temperatury... ot cała filozofia No to mój ma drugi błąd. Kręcenie kółkiem nic nie daje. Trzeba trzymać power z 5 sekund i działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 19, 2019 Report Share Posted April 19, 2019 Pilne!!!Może ktoś skorzysta:https://allegro.pl/oferta/klarstein-pompa-cyrkulacyjna-sous-vide-20l-d22-93-7972194595https://allegro.pl/oferta/klarstein-pompa-do-gotowania-prozniowego-d22-94-7972340044Tylko Uwaga - to jest sampel produkcyjny czyli coś a'la próbka produkcyjna.Się pochwalę, mi udało się tutaj: https://allegro.pl/oferta/klarstein-pompa-cyrkulacyjna-sous-vide-20l-d22-92-7972131963 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 Ja tam sie na tym nie znam , i tylko zapytam bo wszystkie drozsze maja zakres temp 50-95 st te tansze 0-90 jak to rozumiec? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 (edited) Dokładnie tak jak napisałaś Electro, różnica temperatur krańcowych wynosi 5 stopni C , ale niby jakie to ma znaczenie, skoro przyrządy zarówno jeden, jak i drugi, stworzone zostały do gotowania w niskich temperaturach ? Edited April 20, 2019 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 22, 2019 Report Share Posted April 22, 2019 Zostało mi w "obserwowanych", może ktoś skorzysta:https://allegro.pl/oferta/logo-pompa-cyrkulacyjna-sous-vide-20l-22-107-7988340288 Elektro, ja też się jeszcze nie znam, ale chyba to nie robi różnicy bo jak dobrze pamiętam to SiB-y gotują tu w 60-paru stopniach więc oba dają radę Ja wiem tylko że na próbę gotowania/smakowania szukałem jak najtaniej. Lepiej jak w głębi szafki leży 60zł niż 300zł A jak spełni moje oczekiwania to będę go używał dopóki się nie skończy a wtedy można rozglądać się za czymś innym, ew.droższym - choć nie wiem co może tam wpływać na różnicę w cenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 23, 2019 Report Share Posted April 23, 2019 @sverige2, no a co gdy ustawie sobie temp 8 st C a w pomieszczeniu mam 20 to bedzie dzialac jak chlodziarka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smakoszek Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 https://www.komputronik.pl/informacje/sous-vide-na-czym-polega-i-jaki-sprzet-wybrac/ Znalazłem sklep mięsny w którym mają pakowaczkę próżniową i zrobię próbę z gotowaniem wieprzowiny domowym sposobem, bez kupowania drogich urządzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 zrobię próbę z gotowaniem wieprzowiny domowym sposobem, bez kupowania drogich urządzeń. Co masz na myśli?Przeniosłam Twój post bo był w nieodpowiednim temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smakoszek Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Znalazłem sklep mięsny z pakowaczką próżniową i będę robił próby z gotowaniem mięsa metodą "sous vide". Bez kupowania drogich urządzeń do tego. Jak macie już doświadczenia z metodą sous vide to piszcie. Czy mięso trzeba jakoś przyprawić przed próżniowym zapakowaniem?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Jak macie już doświadczenia z metodą sous vide to piszcie. Ty się dopiero obudziłeś @Smakoszek?Temat jest od dawna poruszany na forum i to w różnych wątkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted September 25, 2019 Report Share Posted September 25, 2019 Nie posiadając cyrkulatora (czy jak to urządzenie się nazywa), zastanawiam się czy gdybym przerobił odpowiednio wolnowar (teraz ma tylko ustawienia temperatury na Low, Med i High) - to znaczy podłączył bym go do termostatu z sondą, to mogłoby to zadziałać? Inna rzecz, że z cyrkulatorem prawdopodobnie histereza, jeśli w ogóle występuje, to jest na minimalnym poziomie. Przy powyższym rozwiązaniu to by było co najmniej +/- 2 st. C, nawet jak bym ustawił histerezę na termostacie na 0,1 st. C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 25, 2019 Report Share Posted September 25, 2019 Cyrkulator jak też nazwa wskazuje - ma za zadanie oprócz utrzymania temperatury mieszać wode do jej równomiernego utrzymania temperatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 25, 2019 Report Share Posted September 25, 2019 Nie posiadając cyrkulatora Warto zainwestować w cyrkulator.Nie żałuję ani złotówki na niego wydanej. Grzeję w pojemniku lodówki turystycznej z dorobioną pokrywą ze styropianu.Straty energii są minimalne, ponieważ układ jest dobrze izolowany.Mieszanie wody wiatraczkiem cyrkulatora jest bardzo istotne.Często wkładam kilka opakowań mięsa a nie muszę się martwić o rozkład temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted September 25, 2019 Report Share Posted September 25, 2019 No to trzeba będzie odłożyć trochę kasy. Na szybko przeglądnąłem znany portal aukcyjny i okolice. Rozpiętość cenowa duża od paruset złotych do kilku tysięcy. Czy za ok. 500 zł dostanę coś sensownego? Widzę jakieś low cost Royal, Hendy, Caso itp. one są OK? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 25, 2019 Report Share Posted September 25, 2019 Myślę że tak - Lidlowskim staja wiatraczki ( pompki) ale mają 3 lata gwarancji . i te sa tanie ok 200-250 zł. patrz na gwaranta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 25, 2019 Report Share Posted September 25, 2019 Lidlowskim staja wiatraczki ( pompki) ale mają 3 lata gwarancji Mój jest z Lidla właśnie. W pierwszej partii psuły się wiatraczki, po wymianie pracuje bez zastrzeżeń. Wymiana sprawna, całkowicie na koszt dostawcy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalinosiu Posted September 25, 2019 Report Share Posted September 25, 2019 Lidl już nie prowadzi sprzedaży cyrkulatorów. Swój oddałem do naprawy i zrócili pieniądze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted September 26, 2019 Report Share Posted September 26, 2019 Nie posiadając cyrkulatoraWarto zainwestować w cyrkulator.Nie żałuję ani złotówki na niego wydanej. Grzeję w pojemniku lodówki turystycznej z dorobioną pokrywą ze styropianu.Straty energii są minimalne, ponieważ układ jest dobrze izolowany.Mieszanie wody wiatraczkiem cyrkulatora jest bardzo istotne.Często wkładam kilka opakowań mięsa a nie muszę się martwić o rozkład temperatury. Też używam curkulatora i jako "garnek" stosuję lodówkę turystyczną.Oprócz mniejszych strat energii zmniejszone jest także parowanie wody - ma to znaczenie przy długich czasach gotowania. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urządzenie-do-gotowania-próżniowego-sous-vide/?p=628395 No to trzeba będzie odłożyć trochę kasy. Na szybko przeglądnąłem znany portal aukcyjny i okolice. Rozpiętość cenowa duża od paruset złotych do kilku tysięcy. Czy za ok. 500 zł dostanę coś sensownego? Widzę jakieś low cost Royal, Hendy, Caso itp. one są OK? Kiedyś Tusiaczek pisał, że najlepszy cyrkulator jaki miał do tej pory to Klarstein Quickstick. Od jakiegoś czasu niektóre rzeczy typu polędwice czy wołowinę na Pastrami parzę za pomocą cyrkulatora do sous vide. Polecam przeglądanie portali z ogłoszeniami... Najczęściej używam cyrkulatora Klarstein, kupiłem go chyba jakieś dwa lata temu i mimo że mam jeszcze dwa inne ten moim zdaniem jest nie do pobicia. Ten cyrkulator da się kupić w naprawdę dobrych pieniądzach - o ile jest się cierpliwym.Często wystawione są powystawowe egzemplarze, gdzie cena licytacji zaczyna się od 1 zł. Sam taki kupiłem w licytacji poniżej 100 zł. Tak na szybko znalazłem dwa do licytacji, gdzie aktualna cena jest poniżej 100 zł.https://allegro.pl/oferta/klarstein-quickstick-wolnowar-gotowanie-prozniowe-8520509680 https://allegro.pl/oferta/klarstein-urzadz-pompa-do-gotowania-prozniowego-8497115456 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.