Jump to content

Klarstein Quickstick Wolnowar Sous Vide


KarKan

Recommended Posts

Witajcie,

Zakupiłem pompę cyrkulacyjną Klarstein Quickstick Wolnowar Sous Vide używaną za 150zł. Sprzedający zapewniał że działa itp. Okazuje się że nie działa po uruchomieniu świruje pomiar aktualnej temperatury miesza się między 30 a 100 dochodzi do 100 stopni i wyrzuca błąd E02. Błąd termostatu skontaktuj się z serwisem. Znacie jakiś serwis który się takimi sprawami zajmuje? Dlaczego pytam ponieważ sprzedający chce zwrócić pieniądze a sprzętu z powrotem nie chce. Macie jakiś pomysł?

Taki:

https://www.electronic-star.pl/Dom-i-Rozrywka/Wyposazenie-kuchenne/Parowary-i-kombiwary/Urzadzenie-do-gotowania-prozniowego/Quickstick-Wolnowar-Sous-Vide-Termostat-Pompa-cyrkulacyjna-20-l-stal-szlachetna-Czarny.html

 

Link to comment
Share on other sites

Sprzedażą tych urządzeń zajmuje się Electronic-Star Polska, która sprowadza je z Niemiec.

Wystarczy wejść na ich stronę i otworzyć link SALE - sprzedają między innymi produkty zwrócone przez klientów.

Zobacz ile tego jest to świadczy o jakości tych produktów.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam takie cztery... Najstarszy ma ze trzy lata, eksploatowany bardzo intensywnie... i nadal działa. W międzyczasie miałem inne ale moim zdaniem ten jest bardzo dobry (pomijam fakt że trzy sztuki kupiłem za grosze bo handlarz nie wiedział jak je się włącza  :laugh: )

Link to comment
Share on other sites

Ja mam takie cztery... Najstarszy ma ze trzy lata, eksploatowany bardzo intensywnie... i nadal działa. W międzyczasie miałem inne ale moim zdaniem ten jest bardzo dobry (pomijam fakt że trzy sztuki kupiłem za grosze bo handlarz nie wiedział jak je się włącza  :laugh: )

 

Do uruchomienia trzeba mieć cierpliwość. Ale da się :) Mam drugi działa bardzo dobrze. Pierwszy pojechał do kolegi z forum na naprawę :) Może się okazać że da radę naprawić :)

Link to comment
Share on other sites

 

Do uruchomienia trzeba mieć cierpliwość. Ale da się
Wcale ze nie...  :laugh: Wystarczy po wciśnięciu przycisku zasilania pokręcić kółkiem od nastawiania temperatury... ot cała filozofia  :laugh:  

 

 

 

No to mój ma drugi błąd. Kręcenie kółkiem nic nie daje. Trzeba trzymać power z 5 sekund i działa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Link to comment
Share on other sites

Dokładnie tak jak napisałaś Electro, różnica temperatur krańcowych wynosi 5 stopni C :D , ale niby jakie to ma znaczenie, skoro przyrządy zarówno jeden, jak i drugi,  stworzone zostały do gotowania w niskich temperaturach :D

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Zostało mi w "obserwowanych", może ktoś skorzysta:

https://allegro.pl/oferta/logo-pompa-cyrkulacyjna-sous-vide-20l-22-107-7988340288

 

Elektro, ja też się jeszcze nie znam, ale chyba to nie robi różnicy bo jak dobrze pamiętam to  SiB-y gotują tu w 60-paru stopniach więc oba dają radę ;)

Ja wiem tylko że na próbę gotowania/smakowania szukałem jak najtaniej. Lepiej jak w głębi szafki leży 60zł niż 300zł :D  A jak spełni moje oczekiwania to będę go używał dopóki się nie skończy a wtedy można rozglądać się za czymś innym, ew.droższym - choć nie wiem co może tam wpływać na różnicę w cenie.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Znalazłem sklep mięsny z pakowaczką próżniową i będę robił próby z gotowaniem mięsa metodą "sous vide".

Bez kupowania drogich urządzeń do tego.

Jak macie już doświadczenia z metodą sous vide to piszcie.

Czy mięso trzeba jakoś przyprawić przed próżniowym zapakowaniem??

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nie posiadając cyrkulatora (czy jak to urządzenie się nazywa), zastanawiam się czy gdybym przerobił odpowiednio wolnowar (teraz ma tylko ustawienia temperatury na Low, Med i High) - to znaczy podłączył bym go do termostatu z sondą, to mogłoby to zadziałać? Inna rzecz, że z cyrkulatorem prawdopodobnie histereza, jeśli w ogóle występuje, to jest na minimalnym poziomie. Przy powyższym rozwiązaniu to by było co najmniej +/- 2 st. C, nawet jak bym ustawił histerezę na termostacie na 0,1 st. C. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie posiadając cyrkulatora

Warto zainwestować w cyrkulator.

Nie żałuję ani złotówki na niego wydanej. 

Grzeję w pojemniku lodówki turystycznej z dorobioną pokrywą ze styropianu.

Straty energii są minimalne, ponieważ układ jest dobrze izolowany.

Mieszanie wody wiatraczkiem cyrkulatora jest bardzo istotne.

Często wkładam  kilka opakowań mięsa a nie muszę się martwić o rozkład temperatury.

Link to comment
Share on other sites

No to trzeba będzie odłożyć trochę kasy. Na szybko przeglądnąłem znany portal aukcyjny i okolice. Rozpiętość cenowa duża od paruset złotych do kilku tysięcy. Czy za ok. 500 zł dostanę coś sensownego?

 

Widzę jakieś low cost Royal, Hendy, Caso itp. one są OK?

Link to comment
Share on other sites

 

Nie posiadając cyrkulatora

Warto zainwestować w cyrkulator.

Nie żałuję ani złotówki na niego wydanej. 

Grzeję w pojemniku lodówki turystycznej z dorobioną pokrywą ze styropianu.

Straty energii są minimalne, ponieważ układ jest dobrze izolowany.

Mieszanie wody wiatraczkiem cyrkulatora jest bardzo istotne.

Często wkładam  kilka opakowań mięsa a nie muszę się martwić o rozkład temperatury.

 

 

Też używam curkulatora i jako "garnek" stosuję lodówkę turystyczną.

Oprócz mniejszych strat energii zmniejszone jest także parowanie wody - ma to znaczenie przy długich czasach gotowania.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urządzenie-do-gotowania-próżniowego-sous-vide/?p=628395

 

 

No to trzeba będzie odłożyć trochę kasy. Na szybko przeglądnąłem znany portal aukcyjny i okolice. Rozpiętość cenowa duża od paruset złotych do kilku tysięcy. Czy za ok. 500 zł dostanę coś sensownego?

 

Widzę jakieś low cost Royal, Hendy, Caso itp. one są OK?

 

 

Kiedyś Tusiaczek pisał, że najlepszy cyrkulator jaki miał do tej pory to Klarstein Quickstick.

 

Od jakiegoś czasu niektóre rzeczy typu polędwice czy wołowinę na Pastrami parzę za pomocą cyrkulatora do sous vide. Polecam przeglądanie portali z ogłoszeniami... Najczęściej używam cyrkulatora Klarstein, kupiłem go chyba jakieś dwa lata temu i mimo że mam jeszcze dwa inne ten moim zdaniem jest nie do pobicia. 

 

 

Ten cyrkulator da się kupić w naprawdę dobrych pieniądzach - o ile jest się cierpliwym.

Często wystawione są powystawowe egzemplarze, gdzie cena licytacji zaczyna się od 1 zł. Sam taki kupiłem w licytacji poniżej 100 zł.

 

Tak na szybko znalazłem dwa do licytacji, gdzie aktualna cena jest poniżej 100 zł.

https://allegro.pl/oferta/klarstein-quickstick-wolnowar-gotowanie-prozniowe-8520509680

 

https://allegro.pl/oferta/klarstein-urzadz-pompa-do-gotowania-prozniowego-8497115456

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...