Jump to content

Projekt grilowędzarni

Recommended Posts

Grilowędzarnia.pdfDrodzy koledzy i koleżanki :)

Z uwagi iż jest to mój pierwszy post, chciałbym wszystkich serdecznie powitać ;)

Zwracam się do Was z prośbą, o opinie dotyczące mojego projektu - Jak się ociepli, chciałbym rozpocząć budowę.

Zapewne Ameryki nie odkrywam, ale może ktoś kto ma ten etap już za sobą, wskaże co powinienem zrobić inaczej.

Dół wykonam z czerwonej cegły, góra z szalówki, izolacji w postaci 3cm wełny kominkowej i jeśli będzie jeszcze potrzeba to blachy (gdzieś czytałem że sklejka od wewnątrz nie będzie dobrym rozwiązaniem)

Całość chcę przykryć dachówką ceramiczną (staroklasztorna - https://www.google.com/search?q=DACH%C3%93WKA+STAROKLASZTORNA&rlz=1C1VSNE_enPL726PL737&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0itTyzaXhAhUmwqYKHXijAa0Q_AUIDigB&biw=1536&bih=754#imgrc=O6OzbqaYkCa_cM:) - taką mam na domku, drewutni, więc i tu chciałem zastosować.

Ponieważ dach będzie ciężki, nie mam możliwości wykonania podnoszonej części, dlatego chcę zamontować  komin w postaci metalowej wywiewki wentylacyjnej fi 110 i tu pytanie, czy taka średnica wystarczy?? Niestety producent dachówki wykonuje otwory tylko jednej średnicy tj 117mm.

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam

Sylwek

Grilowędzarnia.pdf

Edited by sylwek123

1.jesteś leworęczny?

2.nie szedł bym w ocieplenie wełna więcej kłopotu niż pożytku

3. drzwiczki do paleniska jak dlammie trochę małe 36x 24 cm

4. po co Ci ten komin? to tylko kłopot. Do osuszania jak trzeba zrób po dużym otworze w szczycie i starczy. Powinny starczy te z boku jak je otworzysz na maxa.Te otwory w szczytach to bym zrobił jak boczne nie starczą

Edited by Maciekzbrzegu

Czwsc Sylwek :)

Projekt super ale z wywiewki bum zrezygnowal i pomyslal o otworach wentylacyjnych z boku albo z tylu wedzarni. 

Albo uchylny tylny wylot tak jak zrobil to kolega Kamil_1

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11657-najpierw-altanka-p%C3%B3%C5%BAniej-w%C4%99dzarnia-kamil-buduje/page-12

Powodzenia !!!!!!

Sylwester :)

Edited by Sla100

Dzięki za odpowiedź

Też się nad ty zastanawiałem, tylko jeśli będzie kawałek strzechy, to czy nie będzie cofki?? Tu przy kominku i tak zastosowałbym szyber, dy móc regulować wylot

Widziałem fajne rozwiązania z otworami i przesuwana deską, tylko czy to wystarczy?

Czy wielkość paleniska jest odpowiednia??

To rozwiązanie z otworami i deska starczy, możesz zrobić coś takiego z czterech stron. Palenisko 3,5 cegły starczy, przemyśl 4x4 mniej cięcia cegieł takie wydaje mi się najbardziej optymalne.

Nie odpowiedziałeś czy jesteś leworęcznych jeżeli tak to ten układ jest optymalny jeżeli jesteś praworeczny to pomysł o układzie lustrzane odbicie. Dla mnie jest wygodniejszy. Chyba że warunki mię pozwalają.

Nie bój się kominka, ważne aby był raczej niski i miał odpowiednio dużą średnicę, co najmniej dwa razy taką jak proponujesz, a będziesz na pewno zadowolony. Piszę ponieważ mam, używam od lat, działają w obydwu wędzarniach doskonale, i na żadne dziury bym nie zamienił, a jeżeli już to nigdy na jedną dużą z tyłu. Bardzo ładny projekt, finalizuj, bo wiosna juz się zaczęła, i sezon też, powodzenia :D .

Pozdrawiam

Super

dziękuję za odpowiedzi

A więc tak

1. Jestem praworęczny i też zastanawiałem się nad układem, ale w odniesieniu do usytuowania tego obiektu względem budynku i drewutni, jest jedynym rozwiązaniem. Chodzi o to że obecnie patrząc na wędzarnię, to z prawej strony (ok 2-2,5m) mam drewutnię, (a w niej będzie materiał do wędzenia :), a z lewej ok 3m jest taras, od którego chciałbym max odsunąć dym podczas wędzenia, a jednocześnie mieć blisko do grilla ;) Dla zobrazowania załączam zdjęcie. Niestety nie posiadam innego więc jest z perspektywy.

Ogólnie gwilowędzarnie chcę wkomponować w całość już istniejącą :)

2. Drzwiczki do paleniska wrysowałem w odniesieniu do tych które widziałem na alle... ale to oczywiście jest do zweryfikowania.

3. Wielkość paleniska obecnie jest na 3,5 cegły co również eliminuje konieczność cięć. Choć z widoków bocznych wynika, że cegła jest cięta, to wrysowałem tak dlatego iż po bokach, dach opierał się będzie na drewnianych słupach, gdyż niestety dachówka ma swój ciężar i wolę nie opierać tego jedynie na konstrukcji wędzarni

4. Co do komina, to pewnie ostatecznie pozostanie tak jak pisze kolega Maciekzbrzegu, gdyż jak pisałem jedynym możliwym otworem jest fi 110, który jak z kolei zauważył kolega sverige2 jest mały. Innego otworu nie obrobię w szczelny sposób w połączeniu z dachówką.

Pozdrawiam

Sylwek

post-97007-0-86727500-1553856961_thumb.jpg

Edited by sylwek123

To zrób dwa kominki może? Kominek ma jedną ogromną zaletę, a to taką mianowicie że wędzarnia stojąc w pobliżu domu, (tak jest u mnie w obydwu przypadkach), a widzę że u Ciebie też tak jest, zostaje ukierunkowany do góry, i tam się dopiero rozprasza, nie snuje się dookoła wędzarni gryząc wypoczywających na ogrodzie czy tarasie w oczy. To że kominek jest niski, nie powoduje ciągu kominowego, co w wędzarni jest czynnikiem niepożądanym, a swe zadanie spełnia mimo wszystko idealnie. Dym idzie w górę i tam się dopiero rozprasza. Spójrz na moje fotki. Otwory boczne, może i są niezłe, ale sorry very, powodują właśnie ten niechciany efekt, wypędzający wypoczywających w pobliżu gości do domu. Wiem, wiem, każdy ma swoje racje, więc zrób jak uważasz, ja przekazałem tylko swoje spostrzeżenia i jeżeli chcesz, możesz wziąć je pod uwagę, bo piszę na podstawie wieloletnich doświadczeń, a wybór należy do Ciebie :D .

Niewątpliwie masz rację. Zastanawiałem się czy siedząc na tarasie dym nie będzie przeszkadzał.

A czy będzie ok, jeśli wykonałbym wywiewkę boczną??, tj z tyły wyprowadził bym pod dachem rurę 250 z kolankiem i przepustnicą i wtedy wystawił ponad dach.

Jeżeli nie będziesz miał kominka, to będziesz miał go na tarasie z całą niezaprzeczalną 1000% pewnością. Wywiewka boczna, tylna, czy jakakolwiek inna, powoduje ten sam efekt, są jednak goście lubiący dym, jednak u mnie takich nie ma :D Długi przewód wykluczony ze względu na powstawanie "ciągu kominowego". Dla tego kominek musi być dosyć szeroki i niski. Masz to na moich fotkach. (temat sprawdzony w praktyce) :D.

Edited by sverige2

Zrobisz jak chcesz, bo widzę że kombinujesz niczym ten przysłowiowy "koń pod górkę" :D. Taki komin oprócz tego że zbyt mała średnica, to jest na tyle długi że już będzie wywoływał ciąg kominowy, lub jak wolisz tzw."cug". a tego być nie powinno. Masz gotową receptę na mojej pierwszej fotce, chcesz to skorzystaj ze sprawdzonych doświadczeń czynnego "praktyka", wolisz kombinować sam, to voila, Twój wybór :D . Kominek powinien być umieszczony centralnie, po środku dachu, być szeroki a zarazem niski, to tyle :D .

Jeżeli chodzi o obróbki blacharskie, to najlepiej będzie podpytać kogoś kto się dekarstwem i blacharstwem para, przypuszczam że nie powinno być problemu, bo przecież jest to takie zagadnienie którym na tzw. "co dzień" zajmują się wszyscy dekarze i blacharze. Toć to przecież nie jest budowa rakiety na Marsa, a najzwyczajniejsza typowa, blacharska obróbka dachowa  :D . Przy obróbce dachówki ceramicznej podobnie, a kto Ci dach na "chacjendzie" wykonywał :D ? Chyba nie ufoludki :D ? Na pewno dasz radę  :thumbsup:. Myślę że trzeba będzie połączyć ceramikę z obróbką blacharską, taki typowy w dekarstwie zabieg :D .

Edited by sverige2

A właśnie z dachówką to nie jest takie proste

Jeśli komin byłby na kalenicy to wtedy wystarczy blacha, a na wywiewki nam zastosowane właśnie dachówki z kominkami ale te mogą mieć max średnice 110

No nic, będę zgłębiał temat na forum dekarskim ????

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Kominek robisz dokładnie taki jaki chcesz i potrzebujesz, resztę należy wykonać tak aby pasowała do projektu, do tego służą narzędzia :D . Wymiary kominka na pierwszej fotce maja 25 x 25 cm. wysokość kominka ok. 30cm.