pkalan Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 witam wszystkich, pierwszą wędzarnię chcę postawić z beczki blaszaną 200l. przeczytałem zdecydowaną większość postów na stronie i przyznam że mam mętlik w głowie... postanowiłem postawić ją z kanałem dymowym (1m FI180 kwasówka), wczoraj wykopałem palenisko (60X60Xok 30 głębokości) oraz kanał na rurę (cała rura będzie zakopana a na końcu jest kolanko 90'). Palenisko jest nieco niżej niż wlot rury dymowej oraz obłożone jest czerwoną cegłą na dwie wysokości napiszcie proszę czy lepiej wyciąć całe dno z beczki czy tylko otwór na kolanko z rury dolotowej? przepraszam jeżeli jest na stronie taka informacja to nie mogę jej znaleźć. z góry dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 (edited) Poszukaj wedzarni Brata @gosmann. Nie wkopuj nic w ziemię bo jak przyjdzie deszcz śnieg to będziesz miał Sajgon i to w Polsce. Gdzieś na stronie była wedzarni z 1i 1/2 beczeki. Też chyba niezła ma Brat @ziezielony z beczki. Jak robisz z beczki to trzeba ją przymocować do gruntu aby wiatr ja nie zabrał. Edited March 29, 2019 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 Kanały są dobre i nawet konieczne, ale do ścieków i kanalizacji, a Ty chcesz budować wędzarnię przecież . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted March 29, 2019 Author Report Share Posted March 29, 2019 Beczka bedzie stała osłonięte od wiatru i oblozona kamieniami wiec nic jej nie powinno być. A co do kanałów to może zle słowo przyjąłem. ..rura dymowa ☺ [Dodano: 29 mar 2019 - 10:27] Ale rozumiem ze konstrukcja sama w sobie jest dobra ? Najprostsza i pamięta mojego dziadka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 (edited) Jak zwał, tak zwał, ale właśnie o tą "rurę dymową", a inaczej lub potocznie kanałem zwaną chodzi, dokładnie o ten element .Ps.Dziadek też, kiedyś jeździł wozem drabiniastym na żelaznych obręczach, potem zmienił, jak to na wsiach potocznie nazywali "gumaki" , a dziś do kościoła głównie osobówką śmiga, więc te odwołania że dziadek, tata i wujek tak mieli, nie wytrzymują próby czasu . Popytaj sobie takiego speca najwyższej próby, jak choćby "pis67", i niech Ci pokaże swoją wędzarkę, lub odszukaj ją sobie na forum sam. Wzoruj się na najlepszych, a nie dziadkach, i wujkach i prześledź ten temat .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-wedzarnie-i-wedzenie/?hl=tradycyjne%20w%C4%99dzarnie Edited March 29, 2019 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted March 29, 2019 Author Report Share Posted March 29, 2019 Czyli zostawić ja na zewnątrz i beczkę postawić na podwyższeniu tak żeby kolanko wchodziło od spodu beczki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 Kolanko albo lepiej, "golonkę" wykorzystać do salcesonu .[Dodano: 29 mar 2019 - 10:53]Czyli zostawić ja na zewnątrz i beczkę postawić na podwyższeniu tak żeby kolanko wchodziło od spodu beczki? Przeczytaj koniecznie, ale od samego początku, do samiusieńkiego końca, a na pewno sporo zrozumiesz, a na pewno czegoś nowego się nauczysz .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 Kilka osób na forum korzysta z powodzeniem z podobnych wędzarni do projektowanej przez Ciebie. Poczekaj aż się odezwą, a w międzyczasie czytaj dział o budowie wędzarni. Znajdziesz tam ogrom informacji i realizacji. Na pewno nie będziesz zawiedziony.Znając życie przestrzegam, abyś nie dawał wciągać się w dyskusje typu "...te nie są dobre, te jakie polecam JA, są najlepsze i jedyne". Stracisz nerwy i werwę do działania. Rób to co zaplanowałeś, a na pewno osiągniesz sukces. Powiem, że na dzień dzisiejszy liczba zwolenników wędzarni kanałowych i komorowych rozkłada się mniej więcej po połowie, a to znaczy, że ludziska dają sobie radę, czego i Tobie życzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted March 29, 2019 Author Report Share Posted March 29, 2019 Czytałem cały ten wątek. Niestety nie spadam i musze radzić sobie sam. Fundusze tez nie za duże... a wracając do "próby czasu" to się nie zgodzę bo tak jak kiedyś tak i dziś ludzie wedza w beczkach. Beczka ma sprawować podstawowe zadania jakim jestanie wedzenie. Nie ma być piękna dla oka. Dziękuję za podpowiedzi i sugęstie. Gwarantuje że zrobię ja jak najlepiej potrafię. [Dodano: 29 mar 2019 - 11:05]I "pochwale się wyrobami" ☺[Dodano: 29 mar 2019 - 11:07]Kilka osób na forum korzysta z powodzeniem z podobnych wędzarni do projektowanej przez Ciebie. Poczekaj aż się odezwą, a w międzyczasie czytaj dział o budowie wędzarni. Znajdziesz tam ogrom informacji i realizacji. Na pewno nie będziesz zawiedziony.Znając życie przestrzegam, abyś nie dawał wciągać się w dyskusje typu "...te nie są dobre, te jakie polecam JA, są najlepsze i jedyne". Stracisz nerwy i werwę do działania. Rób to co zaplanowałeś, a na pewno osiągniesz sukces. Powiem, że na dzień dzisiejszy liczba zwolenników wędzarni kanałowych i komorowych rozkłada się mniej więcej po połowie, a to znaczy, że ludziska dają sobie radę, czego i Tobie życzę.Dzięki za dobre słowa. Beczka będzie stała ☺ juz postanowione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 Proponuję skontaktować się z Moderatorem EAnna. Wiem, że Koleżanka miała taką wędzarnię, doskonale zdawała ona egzamin i do tego była wyjątkowo estetycznie zagospodarowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted March 29, 2019 Author Report Share Posted March 29, 2019 Proponuję skontaktować się z Moderatorem EAnna. Wiem, że Koleżanka miała taką wędzarnię, doskonale zdawała ona egzamin i do tego była wyjątkowo estetycznie zagospodarowana. Z estetyka to narazie słabo...ale dymi ☺[Dodano: 29 mar 2019 - 12:11]Nie wiem dlaczego zdjęcie odwrócone. .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 (edited) Czytałem cały ten wątek. Niestety nie spadam i musze radzić sobie sam. Fundusze tez nie za duże... a wracając do "próby czasu" to się nie zgodzę bo tak jak kiedyś tak i dziś ludzie wedza w beczkach. Ależ oczywiście że wędzą, bo beczka to super sprawa, i dla tego właśnie przeczytaj ten wątek od A - Z, i poznaj dokładnie zarówno zalety jak i wady "rury" ........ . Piotrek już to przechodził, więc dobrze by było gdybyś zwrócił się osobiście do niego, bo on ma to w małym paluszku .https://wedlinydomow...-beczka-piotra/ Edited March 29, 2019 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted March 29, 2019 Author Report Share Posted March 29, 2019 (edited) Czytałem cały ten wątek. Niestety nie spadam i musze radzić sobie sam. Fundusze tez nie za duże... a wracając do "próby czasu" to się nie zgodzę bo tak jak kiedyś tak i dziś ludzie wedza w beczkach. Ależ oczywiście że wędzą, bo beczka to super sprawa, i dla tego właśnie przeczytaj ten wątek od A - Z, i poznaj dokładnie zarówno zalety jak i wady "rury" .... . Piotrek już to przechodził, więc dobrze by było gdybyś zwrócił się osobiście do niego, bo on ma to w małym paluszku .https://wedlinydomow...-beczka-piotra/ Jak sam zaznaczyłeś...są wady i zalety...... to co przechodził Piotrek jest jeszcze przede mną. zobaczę jakie wyroby będą z tej wędzarni. oczywiście jak wrzucę zdjęcie to będę czekał na Twój komentarz. PK Edited March 29, 2019 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted March 30, 2019 Author Report Share Posted March 30, 2019 Pierwsze wedzenie w beczce. 12 ćwiartek. Zjadłem 2 szt i na tyle ile się znam wyszły na prawdę dobre. Pozdrawiam,PK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 30, 2019 Report Share Posted March 30, 2019 Troszkę za ostro podgrzewałeś, ale to kwestia wyczucia wędzarni i z czasem ją rozkminisz. Pozdrawiam i życze samych sukcesów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted March 30, 2019 Author Report Share Posted March 30, 2019 początek rzeczywiście był " ciepły" . później sam dym i 60'-65'. pierwsze śliwki robaczywki za tydzień wieprzowina dzięki za dobre słowo. pozdrawiam,PK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted March 30, 2019 Report Share Posted March 30, 2019 W drugim poście wywołano mnie do tablicy, zatem jestem Tak jak pisano odradzam kopania paleniska w moich postach jest opisany ten problem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11376-wędzarnia-gosmana/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted March 31, 2019 Author Report Share Posted March 31, 2019 (edited) W drugim poście wywołano mnie do tablicy, zatem jestemTak jak pisano odradzam kopania paleniska w moich postach jest opisany ten problem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11376-wędzarnia-gosmana/ przeczytałem Twój wątek i nie znalazłem nic nt zakopanej rury dymowej. jedyne co rzuciło mi się w oczy to zalane po deszczu palenisko. Podoba mi się Twój pomysł na komorę wędzarniczą i realnie, prawdopodobnie w maju postawię podobną konstrukcję. podczas wczorajszego wędzenia nie miałem większych problemów z rozpaleniem, nagrzaniem beczki. oczywiście to moja ocena. podczas "prawidłowego" wędzenia przez cały czas (wędziłem ok 4,5h) temperatura utrzymywała się na poziomie 60'-65' . oczywiście co jakiś czas musiałem odchylić/przymknąćpalenisko. wędziłem olchą a na koniec (ok 40 min) dołożyłem szczapę wiśni. przy tej zabawie, przy pięknej słonecznej pogodzie wypiłem ze szwagrem trochę piwa rozważając pomysły na budowę drewnianej komory w przyszły weekend będę wędził szynki, żeberka i pierś z indyka. zobaczę jakie wyjdą (oczywiście wstawię zdjęcia do oceny przez doświadczonych). dzięki za linka. pozdrawiam,PK Edited March 31, 2019 by pkalan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 31, 2019 Report Share Posted March 31, 2019 Powiedziałbym, taki odrobinę późniejszy "Zbój Madej" , no ale sukcesy nie biorą się znikąd, trening czyni mistrza . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted March 31, 2019 Author Report Share Posted March 31, 2019 Powiedziałbym, taki odrobinę późniejszy "Zbój Madej" , no ale sukcesy nie biorą się znikąd, trening czyni mistrza . i o to chodzi sukcesem jest opinia rodziny... w smaku bardzo dobre pozdrawiam,PK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 31, 2019 Report Share Posted March 31, 2019 sukcesem jest opinia rodziny... w smaku bardzo dobre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted March 31, 2019 Report Share Posted March 31, 2019 Właśnie o to zalane palenisko po roztopach mi chodzi, gdyby palenisko było wykopane to miał bym oczko wodne a nie palenisko. Akcja z roztopami była w styczniu, a kolejne wędzenie było w lutym gdy palenisko i podstawa komory była skuta lodem dobrze że wiedziałem o problemie więc dzień wcześniej przeniosłem co się dało w inne miejsce (dno z płyty chodnikowej i warstwa cegieł nie do ruszenia). Dlatego też ją zawsze odradzam paleniska i kanały wykopywane w ziemi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted April 1, 2019 Author Report Share Posted April 1, 2019 Właśnie o to zalane palenisko po roztopach mi chodzi, gdyby palenisko było wykopane to miał bym oczko wodne a nie palenisko. Akcja z roztopami była w styczniu, a kolejne wędzenie było w lutym gdy palenisko i podstawa komory była skuta lodem dobrze że wiedziałem o problemie więc dzień wcześniej przeniosłem co się dało w inne miejsce (dno z płyty chodnikowej i warstwa cegieł nie do ruszenia). Dlatego też ją zawsze odradzam paleniska i kanały wykopywane w ziemi jest to argument. niemniej, palenisko wraz z całą konstrukcją już stoi. samo palenisko jest szczelnie przykryte płytą marmurową (oczywiście po wędzeniu przykrywam). spód paleniska nie jest wylany a zwykła ziemia wiec nawet jakby weszło trochę wody to ziemia wciągnie. zobaczymy jak będzie. przerobić zawsze będę mógł dzięki wszystkim za dobre rady będę zgłębiał wiedzę z forum pozdrawiam,PK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkalan Posted April 15, 2019 Author Report Share Posted April 15, 2019 poddaję ocenie pierwszą wieprzowinę z mojej beczułki. mięso peklowane tydzień. wędzenie : osuszanie ok. 1h 40'C, później wędzenie gęstym dymem 60-65' ok. 5h olcha + jabłoń. Kolor wędzonkom dała jabłoń (było jej więcej niż olchy). według mnie nie są upieczone. boczek już próbowany...wyszedł super. konstruktywna krytyka mile widziana. pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 15, 2019 Report Share Posted April 15, 2019 (edited) Dla mnie trochę za ciemne. Sprawiają też wrażenie przypieczonych. Ale wiadomo to opinia na podstawie zdjęć. I moja czyli subiektywna. Ps Jesteś pewien tego termometru i tego że w dobrym miejscu jest zamontowany. Edited April 15, 2019 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts