Jump to content

Łopatka wieprzowa jak peklować


fantomek

Recommended Posts

Temat bardzo rozwojowy, i procenty i uwagi seksistowskie ????.

Odpisał bym Ci jak w pierwszym poście standardowo.

 

Okay.

1 kg mięsa, tak 32-36 gram peklosoli, 0,4 litra wody.

Ilość peklosoli musisz sobie sam dobrać w zależności jak lubisz słone i czy będzie pieczone (mniej) czy parzone (więcej). Łopatki raczej bym nie piekł. Czas 10-15 dni jest stosunkowo długi ale ja robię nastrzyk z tych 0,4 l ubieram tak z 60-70 ml i nastrzykuje. Pilnuj temperatur peklowania.

 

 

Ps

Podpadłeś naszym Siostrą. ???? No wiesz ten tego jakoś to załatw.

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

Zapewne odpowiedzą :devil:

A czemu nie. :D  Zacząłem odpowiadać to dokończę.

10 dkg peklosoli /1l wody.0,4L solanki na 1kg mięsa.Peklowanie 8-10 dni w temp. 4-6 C.Na początku peklowania nastrzyk tą solanką w ilości ok.5% wagi mięsa..Ociekanie 12 h przed wędzeniem w temp.4-6 C.Na dwie godziny przed wędzeniem wywieś do temperatury pokojowej, żeby się troche ogrzały.Obsuszanie w wędzarni w temp.45-55 C, aż powierzchnia mięsa będzie sucha.Wtedy puszczamy dym i wędzimy w temp. 45-55 C do uzyskania odpowiedniego koloru .Po wędzeniu pieczemy w wędzarni w temp. 90C do 68 C w środku lub parzymy w wodzie o temp. 82-85 C do uzyskania w środku mięsa do 68C.Dla polędwic (schab bez kości) pieczemy lub parzymy do 60 C w środku

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

Kolego o co ty pytałeś. Ile wody ile peklosoli dajemy na 1 kg mięsa przy 10-15 dniowym peklowaniu. Gdzie Ci napisałem na 1 litr? Podałem Ci na tacy na 1 kg mięsa 36 gram peklosoli 0,4 litra wody. (to daje 90 g na litr wody)

Więc gdzie problem.?

Twoje stężenie jest złe z definicji. Ważne jest jeszcze ilość roztworu do ilości mięsa. Nic o tym nie piszesz. Nastrzyk u Arkadiusza 5 % od kilograma tj. 50 ml u mnie 60-70 ml to chyba nie jest kwestia kolosalnej różnicy?

Jeżeli masz problem z wyliczeniem ilości peklosoli i wody to podaj ile masz mięsa. Obliczymy. Na stronie są też gotowe kalkulatory np Dziadka i można z nich korzystać.

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

Straszna rozbieżność czemu?

 

Żadne rozbieżności.Maciek podał stężenie solanki na 0,4 l a ja na 1 l.Różnica między nami  jest 10 g na 1 l .Podałem Ci jaką solankę,którą  stosuję od lat.Możesz zrobić słabszą, ale i tak po pierwszym wędzeniu stwierdzisz czy Ci odpowiada bo każdy ma inny próg słoności.Czytaj uważnie i ze zrozumieniem.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

 

 

Jak robisz solankę to minimalne stężenie  poniżej którego nie wolno zejść to 5 % 

Skąd wziąłeś tę wartość?

  • 1kg mięsa + 0,4l wody = 1,4kg
  • W 0,4l  5% solanki jest 20g soli
  • W 1kg mięsa pozostanie: 20/1,4=14,28 g soli !
Link to comment
Share on other sites

 Stąd

https://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-i

https://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1488-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-ii

tylko nie pamiętam I czy II część .  Dla mnie peklowanie poniżej 7 % jest  nie smaczne  ale z opracowania wynika ze do 5% dopuszczalne. ( to minimalna granica ze względu na zabezpieczenie  mięsa ) 

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

 

 

Stąd

Są wykresy wchłaniania wody w funkcji czasu gdzie parametrem jest nasolenie mięsa, przy czym 5% odnosi się do  peklowania suchego  :thumbsup: a inne wartości do mokrego.

Peklowanie w 5% solance daje (przy dostatecznie długim czasie + nastrzyk) graniczne nasolenie 14g/kg mięsa.

To można zastosować do kiełbasy a nie do peklowania 10-14 dniowego.

Przy tak słabej solance dynamika penetracji mięsa peklosolą jest za wolna !!!! a końcowa zawartość soli - szczególnie, gdy wyrób się parzy - jest za niska.

Link to comment
Share on other sites

Czyli nadal nic nie wiem czy podane przezemnie proporcje które zastosowałem wczoraj są odpowiednie do peklowanie 10 dni? (Dodam że jeszcze dawałem z tego nastrzyki 40ml nq 1kg) czy dosypać peklosoli. Mam to w dwóch pojemnikach po 5l.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Czyli nadal nic nie wiem czy podane przezemnie proporcje które zastosowałem wczoraj są odpowiednie do peklowanie 10 dni?

Mogą być.Masz solankę ok.8,5%.Podobną bo 8 % -tową stosuje do peklowania przez 8 -10 dni polędwic(schab bez kości)

Taka prosta rzecz a jaką wodę z mózgu koledze zrobiliście.Tyle razy pisałem ,żeby podpowiadała jedna osoba a nie trzy jak w tym przypadku. :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

Ja tam nie wiem ale jak zrobiłeś tak:

 

 

Ja dałem 32.5 na litr nu za mało? I na strzyk z tego wywaru gdzie leżą zatopione w różnych miejscach ok 30 ml na 1 kg

 

 

to chyba coś nie tak - chyba że nie chodzi o litr wody a o kilogram mięsa - to wtedy w miarę OK (mogłoby być bardziej słono ale to kwestia gustu).

 

Ale jak zrobiłeś tak:

 

Dalem 140g peklosoli na 3.8 kg mięsa na 1.7l wody

 

 

To raczej OK - choć jak dla mnie lepiej by było troszkę mniej wody (3,8 kg x 0,4 l = 1,52 l)

 

Chyba jeszcze jest gdzieś programik - kalkulator kolegi Skalar50 do ściągnięcia? Poszukaj.

Edited by Twonk
Link to comment
Share on other sites

Dzięki wszystkim bo już w lekkim stresie byłem to mój debiut pierwszego wędzenia wiec taki stres-) mam dwa pojemniki 5 l q 5 tam łopatka wieprzowa, schab bez kości szynka wieprzowa, kawałek boczku razem 8.2 kg miesiwa. Stres dopiero przedemna jak będę wędzić za 10 dni
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...