Wilq1x Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 Szukam wątku/informacji o zapasach żywności.Wiadomo że większość z nas takie zapasy posiada.Piszcie co posiadacie jako żelazny zapas, a ja się od Was będę uczył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 co posiadacie jako żelazny zapas, Masz na uwadze wojnę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 A u nas przysylali do domow cale broszury jak przezyc w okresie jakiegos kataklizmu co powinno sie posiadac: m.in radio na baterie zeby moc komunikatow sluchac ,jakie sygnaly co oznaczaja , gdzie sa schrony .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 co posiadacie jako żelazny zapas Zawsze kilka butelek wina i jakiś mocniejszy trunek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek96 Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 ???????????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 (edited) ????i krakersy i oczywiście kiszone ogórki????. A zapasy? Po co na co i na jak długo. Jak patrzę u siebie i zamrażarkę ta zawsze coś jest. Na tydzień starczy. Edited April 12, 2019 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilq1x Posted April 12, 2019 Author Report Share Posted April 12, 2019 (edited) co posiadacie jako żelazny zapas,Masz na uwadze wojnę? Mam na myśli raczej jakieś niespodziewane sytuacje, niekoniecznie wojna. Może być manipulacja cenami (tak jak kilka lat temu cukier kosztował 5zł/kg, dziś kosztuje poniżej 2zł/kg), może być brak prądu, nieprzewidziany brak dostaw do sklepów, czy choćby choroba (np. złamanie nogi) albo niedziela bez handlu, lub nagły przyjazd dużej rodziny, którą trzeba wyżywić.Nie jestem Prepersem, ale pamiętam jak byłem mały że u mojej babci było zawsze wszystko w zapasie i spokojnie ponad tydzień bez sklepów by wytrzymała... Edited April 12, 2019 by Wilq1x Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 Ja zawsze gotuje więcej bigosu,kapusty z grochem ,czy flaków. Odkładam jedną porcję do zjedzenia ,a resztę pakuje do słoików.. Podobnie robię z galaretą .Gorącą wlewam do słoików i zagotowuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 Ja mam zawsze pelna zamrazarke ...ale co z tego jak nie bedzie pradu to moge wywalic bo ani nie zjem tego co surowe ani nie ugotuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 Swego czasu chyba EAnia zasugerowała nadmiar ugotowanego rosołu zafoliować i do zamrażarki. "Bawiłem" się w kostki rosołowe wg. Pana Boczka. Kupiłem w Lidlu woreczki do zamrażania i mam na podorędziu zawsze bazę na zupy. Zapas lodów dla wnuków też jest no i o łakociach nie wspomnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilq1x Posted April 16, 2019 Author Report Share Posted April 16, 2019 Dzięki za wszystkie rady. U mnie jest problem z magazynowaniem wody pitnej - mam małe mieszkanie i nie mam za bardzo gdzie upychać butli 5 litrowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 16, 2019 Report Share Posted April 16, 2019 @Wilq1x,.. ja mam blisko do jeziora w butlach trzymam % dla dyzenfekcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 16, 2019 Report Share Posted April 16, 2019 i nie mam za bardzo gdzie upychać butli 5 litrowych. Rozumiem ,że żartujesz - jak nie było wody w kranie to zawsze gdzieś niedaleko był wóz z wodą pitną - przynajmniej w mieście w którym mieszkasz - jak mieszkałem w W-wie - nigdy nie miałem zapasu wody - chyba ,że była informacja np. - od 7,00- 20.00 będzie brak wody - albo coś podobnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 16, 2019 Report Share Posted April 16, 2019 Ja odkad mam psa mam zawsze butelke szklana wody czystej w zapasie bo jak by co to on musi miec co pic a pancia sobie jakos poradzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilq1x Posted April 17, 2019 Author Report Share Posted April 17, 2019 Zacząłem zbierać %. Ale nie tylko do dezynfekcji , choć to równie ważne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 17, 2019 Report Share Posted April 17, 2019 Zacząłem zbierać %. Ale nie tylko do dezynfekcji Kiedyś to była podstawowa waluta. Niemalże jednostka monetarna Sprawdza się w trudnych czasach.Niestety, wojna lub bankructwo państwa do tego doprowadza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 17, 2019 Report Share Posted April 17, 2019 Kiedyś to była podstawowa waluta. o a ja zawsze niezgodna z moim TZ, on zawsze mowi ze to na czarna godzine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted April 17, 2019 Report Share Posted April 17, 2019 30 kg sera "żółtego" + 150 l winiawki owocowej + ogórki kiszone + kałach...po Dziadku + różaniec.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 17, 2019 Report Share Posted April 17, 2019 A ja zawsze mam minimum 10 kg maki. Bo jakby przyszlo mi w nocy ciasto robic to nie mam problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted April 17, 2019 Report Share Posted April 17, 2019 Na wypadek wojny - my akurat mamy amunicję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 17, 2019 Report Share Posted April 17, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 18, 2019 Report Share Posted April 18, 2019 @ANNAM, ja tez mam moze akurat w tej chwili nie 10 ..chociaz jak policzylabym wszystkie rodzaje ...no i mam 40 jaj ..ale tylko dlatego ze to wielkanoc bo normalnie mam mniej ,amunicji nie mam ale mamy 2 siekiery i mundur wojskowy , a ja mam niesmiertelnik jak co Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 18, 2019 Report Share Posted April 18, 2019 mamy 2 siekiery No i ja mam 2 topory masarskie i jakieś siekiery no i oczywiście kije do wędliniarstwa ( ale one maja dwa końce ) Qrcze -chyba to trzeba przenieść do dowcipów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 18, 2019 Report Share Posted April 18, 2019 @Muski, no wlasnie , oo a ja zapomnialam jeszcze ze mam ciupage i tasak Ale tak na powaznie , to w razie kryzysu np energi brak ..to nie bedzie tak wesolo szczegolnie jak wszystko co mam w domu zasilane pradem..nawet wody nie zagrzeje no chyba ze na grylu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilq1x Posted April 18, 2019 Author Report Share Posted April 18, 2019 Grillowana woda może być całkiem spoko Ja mam taką małą maszynkę spirytusową - no właśnie muszę kupić do niej denaturat bo spirytusu raczej szkoda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts