Jump to content

Kiełbaska z królika

jacekw21

Recommended Posts

post-72431-0-82480000-1555088653_thumb.jpgpost-72431-0-72762700-1555088663_thumb.jpgpost-72431-0-43614100-1555088679_thumb.jpg

SUROWIEC:
-mięso z królika 2 kg ( w moim wypadku była to jedna tuszka ważyła 3.200) więc był spory:)
post-72431-0-44960800-1555088730_thumb.jpg

-boczek bez skóry 1 kg
-karkówka 1 kg

ROZDRABNIANIE 
Robiłem na maszynce nr.8
Mięso z królika poddałem klasyfikacji ładne chude mięsko pokroiłem w kostkę 1-1,5 cm. Tłuszcz zmieliłem na 10 mm, natomiast resztę mięsa które miało ścięgna i błony zmieliłem na 2,5 mm.
Boczek na 10 mm. Karkówkę również poddałem klasyfikacji. Ładne chude mięsko pokroiłem w kostkę 1-1,5 cm, a resztę na 10 mm.

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 19 g/kg
-pieprz biały 1 g/kg
-pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg
-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg
-czosnek zgnieciony przez praskę 3 g/kg
-woda 200 ml
-jelita wieprzowe 24/26

WYKONANIE
Po klasyfikacji mięso peklujemy w osobnych pojemnikach względem wielkości i rodzaju rozdrabniania, peklujemy zalecaną dawką peklosoli i wkładamy do lodówki w temp. 4-6 st.na 48 godz. Po tym czasie rozdrabniamy jak podałem wyżej. Łączymy wszystkie mięso ze sobą i przyprawiamy, dodajemy wodę dokładnie mieszamy aż masa mięsna będzie dobrze kleista. Teraz nabijamy jelita dość ściśle, odkręcamy pętka na odcinki 20-25 cm. Odwieszamy na kije do osadzenia w temp. pokojowej na 2 godz. lub w chłodnym pomieszczeniu na 10-12 godzin.

OSUSZANIE W WĘDZARNI
Osuszałem przy dużym ruchu powietrza bez dymu w temp 35-40 st. Osuszałem do momentu aż powierzchnia kiełbaski była całkowicie sucha i ciepła .

WĘDZENIE 
3 godz. w temp. 50-55 st.

PARZENIE 
Woda 75 st.do uzyskania 68 st w środku kiełbaski. Po parzeniu kiełbaski schłodziłem w zimnej wodzie około 5 min. Następnie kiełbaski ociekły i schowałem do lodówki. Na drugi dzień przystąpiłem do krojenia i degustacji. Kiełbaska jest smaczna i delikatna w konsystencji. Polecam.

Zmień nazwę na "króliczo - wieprzowa" to będzie bardziej zgodnie z przepisem.

Skąd ta myśl?

W recepturze jest królik:wp = 50:50%.

Jednak  przeważa białko królicze i mięso królicze jest "gwoździem tego przepisu. 

Zarówno tłuszcz wp jak i mięso są raczej tłem, wymogiem technologicznym a nie istotą  :D

W recepturze jest królik:wp = 50:50%.

No właśnie stąd.Gdyby dodatek wieprzowiny był w granicach 20-30 % to jeszcze ujdzie, ale jak jest 50/50 to jest to kiełbasa w połowie wieprzowa i w połowie królicza i nic tu nie przeważa.Wieprzowina nie jest tu dodatkiem a składnikiem połowy kiełbasy.

• 5 months later...

Czy te proporcje mięsa króliczego i wieprzowego powinny być 1:1 , czy może być przewaga króliczego ?

Będę miał dość dużego królika 5-6 kg więc myślę , że mięsa powinno być  3-3.5 kg i czy jeśli będzie po jednym kg boczku i karkówki to będzie ok ?

Czy jednak zachować proporcje z przepisu ?

Czy boczek ma być tłusty czy lepiej chudy ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi , bo na dniach robota będzie ...

możesz dać więcej królika. Boczek lepiej chudszy

Mięso z królika jest wybitnie chude.

Osobiście bym celowała na przeciętą karkówkę i bardziej tłusty boczek.

Szczególnie, gdy mięsa króliczego ma być więcej.

Wszelki tłuszcz z gryzoni odrzucam.

Oczywiście możesz dać więcej królika. Boczek lepiej chudszy

Czyli można dać więcej ... dzięki .

Mięso z królika jest wybitnie chude.

Osobiście bym celowała na przeciętą karkówkę i bardziej tłusty boczek.

Szczególnie, gdy mięsa króliczego ma być więcej.

Dzięki EAnno .

Mięsa króliczego nie musi być więcej  , nie jadłem nigdy i dla tego pytam... czy nie przedobrzę  :)

Ta karkówka ma być przecięta wzdłuż czy w poprzek :D ... jasne że przeciętna  :thumbsup:

Z tym tłuszczem z gryzoni jest coś nie tak ...?

Edited by piurko

I dobrze robisz ja tego nie zrobiłem a mój królik miał sporo tłuszczu i dlatego kiełbaska wyszła taka pomarszczona mimo hartowania 

[Dodano: 30 wrz 2019 - 08:45]

Tłuszcz ma niską teperaturę topnienia Po obróbce termicznej płynie.

To prawda  :thumbsup: