Maxell Posted June 15, 2008 Report Share Posted June 15, 2008 Witam.W związku z tym i ż bardzo dużo naszych zadymiaczy jest zainteresowanych uprawą domową grzybów hodowlanych, po konsultacjach z Ligawą - specjalistą tego typu upraw, który ma na tym polu duże osiągnięcia (prowadził hodowle przemysłowe grzybów), m.in. konsultacje udzielane naszym, polskim specjalistom w tej dziedzinie, postanowiliśmy założyć ten nowy temat. Jest bardzo ciekawy i łączy się z naszą pasją zadymiarską, gdyż grzyby są jednymi z przypraw (dodatków) które używane sa do niektórych wyrobów mięsnych.Proszę Ligawę, by przejął opiekę nad tym działem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted June 15, 2008 Report Share Posted June 15, 2008 Maxell szykuje się ciekawy dział. Na początek proponuję pieczarki i boczniaka a dla posiadających piwniczkę, pierścieniaka. Ps. obecnie pieczarki uprawiam w dużej pękniętej misce. :grin: Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted June 15, 2008 Report Share Posted June 15, 2008 Ja noszę się z zamiarem zakupu grzybni boczniaka. Czy rzeczywiście hodowla jest łatwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted June 15, 2008 Report Share Posted June 15, 2008 Ja noszę się z zamiarem zakupu grzybni boczniaka. Czy rzeczywiście hodowla jest łatwa?Gabi zaczynaj nawet jutro. Uprawa boczniaka jest bardzo prosta. Wystarczy pień lub foljowy worek i sparzona słoma pocięta na sieczkę. Takie podłoże szczepimy grzybnią wynosimy w zacienione miejsce i czekamy na zbiór. Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin12439 Posted June 15, 2008 Report Share Posted June 15, 2008 Temat supermnie osobiście interesują smardzewcześniejszy post:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=39317&highlight=#39317 Ciekawi mnie też używanie grzybów jako przypraw do wędlin - jakichdo tej pory traktowałem je jako zakąski :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted June 15, 2008 Report Share Posted June 15, 2008 Ciekawi mnie też używanie grzybów jako przypraw do wędlin - jakich do tej pory traktowałem je jako zakąski :grin:Sproszkowany susz z grzybów leśnych dodaję do smalczyku. Poprawia smak tego wyrobu. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin12439 Posted June 15, 2008 Report Share Posted June 15, 2008 Sproszkowany susz z grzybów leśnych dodaję do smalczyku. Poprawia smak tego wyrobu. Pzdr. W jaki momencie dodawać susz do smalcu? Sproszkowane smardze są niezastąpione do sosów :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted June 15, 2008 Report Share Posted June 15, 2008 Susz dodaję na koniec duszenia. Trzymam smalczyk z grzybami najwyzej 10 minut na ogniu.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 Przesylam zdjecie ksiazek, ktore dostepne sa w ksiegarniach lub na ALLEGRO. Temat jest napewno interesujacy i intratny lecz wymaga prawdziwego zainteresowania , cierpliwosci i nie zrazania sie niepowodzeniami na poczatku. Pozdrawiam Ligawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 A to troche literatury w j. angielskim. Ligawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 Ciekawi mnie też używanie grzybów jako przypraw do wędlin - jakich do tej pory traktowałem je jako zakąski :grin:Sproszkowany susz z grzybów leśnych dodaję do smalczyku. Poprawia smak tego wyrobu. Pzdr. A ja sproszkowany susz ( ale tylko z prawdziwków ponieważ żaden inny grzyb tak nie pachnie) dodaję zawsze do pasztetów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted June 26, 2008 Report Share Posted June 26, 2008 http://ca.youtube.com/watch?v=EroXsASBak Warto obejrzec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted June 26, 2008 Report Share Posted June 26, 2008 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted June 26, 2008 Report Share Posted June 26, 2008 Ten drugi link funkcjonuje,krotkie Video jest bardzo interesujace w swojej prostocie.Wszystko wskazuje na to,ze bede mial polskie tlumaczenie tekstu w sierpniu wtedy udostepnie je wszystkim zainteresowanym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes855 Posted June 27, 2008 Report Share Posted June 27, 2008 Dla bardziej niecierpliwych: U nas w Centrum Ogrodniczym "Gloster" można zamawiać gotowe przerośnięte grzybnią boczniaka małe bele słomy, koszt około 20 PLN . piszą że można uzyskać około 6kg boczniaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lilliwashere Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Jak widzę temat sie pojawił i padł Czyli nie jest to takie proste ?Mam piwniczke, to może Wnuczek napisałby cos o ty pierścieniaku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vito_miks Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 http://www.shiitake.pl/index1.htmPan Krzysztof Biernacki udzieli wszelkich porad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lilliwashere Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 A dziękuję bardzo za szybka reakcję, ale Shitake to moja familia akurat nie lubi (chyba, że świeże smakuja inaczej niż suszone ?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vito_miks Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 lilliwashere, poczytaj dokładnie ofertę. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lilliwashere Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 A właśnie poczytałem i nie mam warunków Poza tym - odnośnie tego borowika z blaszkami - co to za wydajność ? 160 gram na kilogram kostki ? to ze standardowej kostki wychodzi ok 1/2 kg ???Tyle roboty i 1/2 kg grzybów ? Słaba plenność. Wolę pomidory BTW - dzisiaj sieję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 15, 2010 Author Report Share Posted March 15, 2010 Największym specjalistą od grzybów na naszym forum jest ich były hodowca, Kol. ligawa. Proponuję Ci nawiązać z nim kontakt przez PW lub pocztę. Ma mase doświadczenia, książek, materiałó i przez dłuższy czas służył radą naszym poczatkującym specjalistom w tej dziedzinie z różnych wyższych uczelni, a także autorom książek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Mam piwniczke, to może Wnuczek napisałby cos o ty pierścieniaku ?Co tu dużo pisać. :rolleyes: Skrzynia z desek, przelana wrzącą wodą sieczka ze słomy. Jak już słoma ostygnie zaszczepienie grzybnią i czekanie na zbiory. Należy tylko pamiętać o podlewaniu. Gdy już mamy grzyby to proponuję niezawodną jajecznicę http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1403 Zawsze, z każdych grzybów wychodzi smaczne danie. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Ta krótka broszurka to dobry poczatek.Wykaz a raczej zdjecia dostępnej w Polsce literatury zmiesciłem wcześniej w temacie "Grzyby hodowlane- borowik stepowy" Uprawa grzybow wymaga zdeterminowania,bo to na poczatku brak natychmiastowego sukcesu troche zniecheca. Ja zachecam,bo to ciekawe /i oplacalne/zajecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Poprawka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted March 21, 2010 Report Share Posted March 21, 2010 To się nazywa grzyb starcza dla calej rodziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts