Jump to content

Krajalnica - temat znany?


Domin12439

Recommended Posts

Znalazłem coś takiego na Allegro:

http://www.allegro.pl/item376344135_niemiecka_krajalnica_do_serow_i_wedlin.html#photo

 

cena przystępna jedynie moc 100 W wydaje mi się niska

jednak nie znam się na tego rodzaju sprzęcie

chodzi mi o to czy sprzęt ów nadaje się np do obsłużenia imprezki

na około 20 osób

3-5 kg z kilku asortymentów

 

do końca aukcji 22 godziny

 

p.s. - jak kroję ręcznie to kroję grubo - mnie pasuje ale gusta wiadomo są różne

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 477
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dominiku,

krajalnica do wedlin to bardzo przydatna rzecz. Przy dobrym sprzęcie można kroić prawie półprzeźroczyste plasterki.

Ale przejdźmy do rzeczy. Dostępna na rynku krajalnica Zelmera posiada moc silnika 115W, max.200W. (z tabliczki znamionowej). Ale jej tarcza jest mniejsza, średnica wynosi 17cm. Ta z Allegro ma tarczę fi 19cm a moc silnika 100W. Zatem moc skuteczna będzie dodatkowo zredukowana. Jezeli chcesz, moge Ci to przeliczyc i posle na PW. Jednak głównym mankamentem oferowanej krajalnicy jest zaledwie jedna tarcza i to o "uniwersalnym szlifie falowym". Otóż tarcza z takim szlifem najlepiej nadaje sie do pieczywa. Do wedlin stosuje się tarcze gładkie, które sa w stanie pokroić np. wędlinę dojrzewającą w supercienkie plasterki.

Podsumowujac: jeżeli chcesz tę maszynke głównie do wędlin to nie polecam.

P.S. Jest jeszcze jeden czynnik decydujący o jakości krajalnic do wędlin. Jest to sztywność całej konstrukcji. chodzi o to, żeby pod wpływem nacisku bocznego na płyte dystansową nie odkształcała się ona i nie zmieniała wymiarów szczeliny. Ale o tym trudno wyrokowąć przy zakupie internetowym.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Witajcie ;)

Też mam problem z krojeniem cienko wędlin.

Zwłaszcza to doskwiera przy kindziuku.

Uwagi EAnny są cenne i trafne ale czy ktoś mógłby podać krajalnicę konkretnej firmy , konkretny model ewentualnie również rodzaj tarczy do cienkiego krojenia wędlin, bo faktycznie jak się jedną kroi możliwie chleb ( z twardą skórką) to już trudno ukroić przeźroczysty plaster.

Nie wiem jak Wy sobie z tym radzicie, ale ja mam problem ;(

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Potwierdzam, że tarcza kupowana w komplecie z krajalnicą Zelmera najlepiej nadaje się do krojenia chleba. Wspomniana przez EAnne tarcza "gładka", to w serwisie koszt ok. 80zł.

 

Póki co radzę sobie bardzo ostrym nożem i dużą ilością cierpliwości przy krojeniu wędlin podsuszanych.

Link to comment
Share on other sites

Posługuję się krajalnicą Zelmer typ 294.6 Alexis young.

Wyposażona jest w dwie tarcze: falistej używam do pieczywa, gładka służy wyłącznie do krojenia wędlin.

Wadą jej jest zbyt mała sztywność korpusu, co skutkuje zmianami grubości przy większym, bocznym nacisku na krojony kawałek. Tarcze kroją bardzo dobrze, wysuszoną na kość kiełbasę można pokroić w cieniutkie, półprzeźroczyste, elastyczne chipsy. To samo dotyczy wędlin dojrzewajacych.

Aby uzyskać plasterki o stałej grubości należy zatem kontrolować nacisk boczny.

W modelu tym nie można również kroić wędlin po skosie, ponieważ stół nie posiada regulowanego nachylenia.

Krajalnica, o której piszę, była prezentem. Gdybym teraz kupowała i miała więcej pieniedzy, poszukałabym modelu pozbawionego w/w mankamentów. Gdybym jednak tych pieniedzy nie miała, kupiłabym ten sam model.

Link to comment
Share on other sites

Wędlinę własną to tylko nożem i grubo.Dopiero wtedy jest prawdziwy smak

Powiem tak: to zależy od wędliny i podniebienia.

Jeżeli nigdy nie jadłeś cieniutko krojonej wędliny dojrzewającej, to nie wiesz, co straciłeś :cry:

Link to comment
Share on other sites

EAnna,

Z opowieści mego brata: poprzedniego lata bawił on we Włoszech wraz z kilkoma swymi przyjaciółmi. Przed wyjazdem z Italii wpadli na pomysł kupienia wiadomej szyneczki. Ponieważ nie chcieli kupować paczkowanej na stacji benzynowej, zdecydowali się na odwiedzenie małego sklepiku w jakimś miasteczku. Szyneczka i owszem, była, ale wprawili właściciela w niemałe zakłopotanie prosząc o 1 kg pokrojonej wędlinki. Pan oczywiście stanął na wysokości zadania, i choć była to ponoć niespotykana jednorazowa ilość, dzielnie zabrał się do dzieła. Poprosił, by odwiedzono go za godzinkę a on w tym czasie zrobi, co ma zrobić. Po umówionym czasie, chłopaki weszli do sklepu, a Pan właśnie kończył kroić ich "prościuto". Szyneczka była ponoć pokrojona w niewyobrażalnie cieniutkie plasterki, każdy bez żadnych strzępków, czy niedokrojeń. Wdali się w krótki dyskurs z właścicielem, który zdradził im, że pół godziny przygotowywał nóż, a drugie pół kroił szynkę.

Link to comment
Share on other sites

No co Wy?

Wędlinę własną to tylko nożem i grubo.Dopiero wtedy jest prawdziwy smak :tongue: :razz

 

Pozdrawiam serdecznie.

Zgadzam się w zupełności

jednak chcąc nakarmić delikatne podniebienia

trzeba czasem pójść na ustępstwa :grin:

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś kupiłem krajalnicę z dwoma tarczami, do chleba i do wedlin. Impreza w domu więc chciałem jak EAnna cieniutko pokroić wędlinki. Niestety ani jedną tarczą ani tą specjalną do szynek nie dało sie ciąć. Szyni wychodziły poszarpane, nierówne. Krajalnica kosztowała ok 600 zł , firmy nie pamiętam, więc koszt nie był mały. Trochę się musiałem nakłócić, żeby przyjęto ją do zwrotu. Pani nie mogła zrozumieć jak taka krajalnica może nierówno ciąć. Najciekawsze jest to, że krajalnica, którą przywiozłem z Niemiec 20 lat tamu ze starą tarczą kroi nadal i to lepiej od tej kupionej nowej.
Link to comment
Share on other sites

No co Wy?

Wędlinę własną to tylko nożem i grubo.Dopiero wtedy jest prawdziwy smak :tongue: :razz

He he :wink:

Kiedyś wolałem grubiej krojone wędliny, chleb, nie smakował mi alkohol

Teraz trochę przeciwnie, acz bez przesady.

Ale uważam że szlachetna wędlina lepiej smakuje jak jest jak mgiełka.

Grubo pokrojony kindziuk to trochę profanacja.

Ale Ci co mają odmienne zdanie też mają rację- piszę to naprawdę bez ironii.

Dziękuję za odpowiedzi i sugestie wszystkim.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

bendetto...

 

Zapomnij..Przy takim rozpieciu ceny jakie podales , nic ciekawego nie dostaniesz..

 

Owszem , chlebek pokroisz , tylko ze nie moze byc za swierzy !! Pozatym jeszcze ujdzie krojenie Salami , ale musi byc dosc sucha i twarda , ale nie licz za bardzo na estetyke pocietego wyrobu..

 

Po za tym , ser typu Gouda , ale tylko do 3 - 4rech plasterkow (wiecej serka poprostu zniknie a tarcze tnace oblepia sie .!! pozosanie Ci znowu ciecie czerstwego chleba albo twardej salami aby tarcze tnace jako tako oczyscic..

 

Pisze z wlasnego doswiadczenia..

 

pozdro :-)

Link to comment
Share on other sites

Może to będzie pomocne? Ja przeważnie analizuję parametry przed dokonaniem zakupu a na krajalnicy właśnie przejechałam się przez pośpiech. http://nuclearts.pl/agd/krajalnica-do-wedlin-i-sera-jaka-wybrac-czym-sie-kierowac-przy-zakupie/

 

[ Dodano: Wto 14 Cze, 2011 00:47 ]

Dodam,że moja krajalnica to Hyundai FS 804E. Zgubiłam uszczelkę, która znajduje się pod nożem i nigdzie nie mogę kupić. Serwis nie jest w stanie mi pomóc, horror.Poza tym brak zabepieczenia przed przypadkowym włączeniem, no jednym słowem "dałam ciała".

Link to comment
Share on other sites

Ja mam w domu zwykłą siemensa, tragedia, aż podskakuje przy wysuszonych wędlinach. Ale niezawodna była krajalnica Hani i Radka ( zlot w Bukowinie) można było na niej kroić bardzo cieniutko. :grin:
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 11 months later...

Jeśli ktoś ostatnio zakupił możliwy do użytkowania model będę wdzięczny za pomoc

Ja ostatnio zakupiłem a właściwie zakupił mi Robert, ale ją rozebrałem do umycia i niepotrzebnie i teraz mam kłopot ze złożeniem :grin:, ale ja jestem uparty i ją cholerę tak czy tak złożę tylko musze się sprężyć :grin: A co chcesz podesłać coś do krojenia? :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...