jacekw21 Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 SUROWIEC:-polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk)-golonka 400 g tylko chude mięso PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 18 g/kg-pieprz cytrynowy 1 g/kg-pieprz czarny 1 g/kg-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg-kolendra mielona 0,5 g/kg-kątnica barania 1 szt.-sznurem wędzarniczy-200 ml wody WYKONANIEPolędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce nr 8.dodajemy 100 ml wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie przyprawy, wyrabiamy aż mięsko puści klej. Następnie do polędwiczki dodajemy golonkę i ponownie mieszamy dokładnie, całość ma się dobrze kleić. Napełniamy kątnicę dość ciasno wiążemy i wieszamy do osadzenia na 2 godz, w pokojowej temp, Rozgrzewamy wędzarnie wieszamy naszą kiełbaskę i osuszamy około 1 godz .w temp.35 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie sucha zaczynamy wędzenie w temp 55 st.około 4 -4.5 godz. wędzimy do koloru jaki nam odpowiada. Teraz parzymy w wodzie 70 stopni do momenty gdy temp. w środku będzie miała 65 stopni. Następnie studzimy w zimnej wodzie 10-15 min. Osuszamy papierowym ręcznikiem i chowamy do lodówki na 8-10 godzin. Kiełbaska jest bardzo smaczna mięsko jest delikatne i soczyste.Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 @jacekw21, cos w moim guscie sadze ze katnicy takiej nie dostane , jakiej jest srednicy jak bym miala ja zastapic oslonka kolagenowa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 23, 2019 Author Report Share Posted May 23, 2019 sadze ze katnicy takiej nie dostane Proszę bardzo https://swojskiwyrob.pl/jelita-baranie/463-katnice-baranie-naturalne-.html[Dodano: 23 maj 2019 - 12:01] jakiej jest srednicy jak bym miala ja zastapic oslonka kolagenowa? 55-60 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 Bardzo fajna wędlinka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 Kiełbaska jest bardzo smaczna mięsko jest delikatne i soczyste. Wyrób o luksusowym składzie i po mistrzowsku wykonany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 @jacekw21, dzieki musze popatrzec to pozamawiam i cala reszte czego mi potrzeba na zapas ,Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? to od razu wiecej bym wziela ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grehor1 Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 @jacekw21, dzieki musze popatrzec to pozamawiam i cala reszte czego mi potrzeba na zapas ,Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? to od razu wiecej bym wziela ?Np.do pasztetowej , dodaje smaczku Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 @grehor1, dzieki ,tez lubie i warto by zrobic .Jadlam taka kielbase pod nazwa "rogal" i sadze ze tez byla w takiej katnicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 23, 2019 Author Report Share Posted May 23, 2019 Wyrób o luksusowym składzie i po mistrzowsku wykonany Dziekuje [Dodano: 23 maj 2019 - 18:48] Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? Jak ktoś ma wyobraźnię to można zaszaleć i coś wykombinować na pewno można było by salcesonik, kaszankę zrobić [Dodano: 23 maj 2019 - 18:50] Np.do pasztetowej , dodaje smaczku O właśnie pasztetówka była by fajna w takiej oprawie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 dodaje smaczkuCzy należy rozumieć że posmak czy zapach kątnicy nie ginie w trakcie obróbki termicznej? Jak dotychczas nic w nich nie robiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 kątnica barania A jaka jest średnica tej osłonki po nabiciu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 23, 2019 Author Report Share Posted May 23, 2019 A jaka jest średnica tej osłonki po nabiciu? około 5,5-6,5 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 około 5,5-6,5 cm Czyli jelita środkowe wp. też by się nadały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 A ja w kątnicy również salcesony robię, i jest uważam super. Nawet dziś pałaszowałem takiego "cwaniaczka" z zamrażarki . Kątnica nadaje tego wspaniałego smaczku o który nam w takich wyrobach chodzi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grehor1 Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 dodaje smaczkuCzy należy rozumieć że posmak czy zapach kątnicy nie ginie w trakcie obróbki termicznej? Jak dotychczas nic w nich nie robiłem. Tak , daje i pozostaje to coś czego potem Ci brakuje robiąc np. w sztucznej oslonce lub flaczku wp. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 Dokładnie jak pisze Grehor, ale właśnie przecież o to chyba chodzi . Nasze własne wyroby powinny być smakowite . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted May 23, 2019 Report Share Posted May 23, 2019 Bardzo ładna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted May 26, 2019 Report Share Posted May 26, 2019 Delikates, i tak wygląda. Brawo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borys2001 Posted September 15, 2019 Report Share Posted September 15, 2019 czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 15, 2019 Report Share Posted September 15, 2019 (edited) czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie? czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?Nie ma.Raczej inwencja autora Edited September 15, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted September 16, 2019 Author Report Share Posted September 16, 2019 (edited) czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie? Wdaje mi się że wyrób jest bardziej zabezpieczony przed przypadkowym uszkodzeniem wiązanie jest mocniejsze stabilniejsze.Takie wiązania osobiście stosuje do dużych wyrobów jak i delikatnych za razem np. kątnice. Takie wiązania można zrobić w razie potrzeby jeszcze bardziej gęste. Edited September 16, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 17, 2019 Report Share Posted September 17, 2019 czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie? Ma i nie ma.Jeśli użyjemy kątnicy wołowej jako osłonki do kiełbasy szynkowej i napełnimy całą ( dł. < 1 mb ) lub połowę długości, wówczas baton będzie ważył nawet 5kg. Przy tak długim i ciężkim batonie, żadna osłonka naturalna nie wytrzyma naprężeń i urwie się przy pętelce.W przypadku kątnicy baraniej nie było koniecznością gęste sznurowanie, można było wykonać mniej przewiązań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.