Jump to content

Kiełbasa z polędwiczki parzona


jacekw21

Recommended Posts

post-72431-0-13494700-1558603906_thumb.jpgpost-72431-0-47991800-1558603914_thumb.jpgpost-72431-0-10219400-1558603923_thumb.jpgpost-72431-0-16117500-1558603931_thumb.jpg

SUROWIEC:
-polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk)
-golonka 400 g tylko chude mięso
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 18 g/kg
-pieprz cytrynowy 1 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg
-kolendra mielona 0,5 g/kg
-kątnica barania 1 szt.
-sznurem wędzarniczy
-200 ml wody
 
WYKONANIE
Polędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce nr 8.dodajemy 100 ml wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie przyprawy, wyrabiamy aż mięsko puści klej. Następnie do polędwiczki dodajemy golonkę i ponownie mieszamy dokładnie, całość ma się dobrze kleić. Napełniamy kątnicę dość ciasno wiążemy i wieszamy do osadzenia na 2 godz, w pokojowej temp, Rozgrzewamy wędzarnie wieszamy naszą kiełbaskę i osuszamy około 1 godz .w temp.35 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie sucha zaczynamy wędzenie w temp 55 st.około 4 -4.5 godz. wędzimy do koloru jaki nam odpowiada. Teraz parzymy w wodzie 70 stopni do momenty gdy temp. w środku będzie miała 65 stopni. Następnie studzimy w zimnej wodzie 10-15 min. Osuszamy papierowym ręcznikiem i chowamy do lodówki na 8-10 godzin. Kiełbaska jest bardzo smaczna mięsko jest delikatne i soczyste.
Smacznego.
Link to comment
Share on other sites

@jacekw21, dzieki musze popatrzec to pozamawiam i cala reszte czego mi potrzeba na zapas ,

Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? to od razu wiecej bym wziela :) ?

Np.do pasztetowej , dodaje smaczku

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wyrób o luksusowym składzie i po mistrzowsku wykonany  

Dziekuje 


[Dodano: 23 maj 2019 - 18:48]

 

 

Czy takie katnice jeszcze sa do czegos?

Jak ktoś ma wyobraźnię to można zaszaleć i coś wykombinować na pewno  można było by salcesonik, kaszankę zrobić  :)


[Dodano: 23 maj 2019 - 18:50]

 

 

Np.do pasztetowej , dodaje smaczku

O właśnie pasztetówka była by fajna w takiej oprawie  :thumbsup:  

Link to comment
Share on other sites

A ja w kątnicy również salcesony robię, i jest uważam super. Nawet dziś pałaszowałem takiego "cwaniaczka" z zamrażarki :D . Kątnica nadaje tego wspaniałego smaczku o który nam w takich wyrobach chodzi :D.

Link to comment
Share on other sites

 

dodaje smaczku

Czy należy rozumieć że posmak czy zapach kątnicy nie ginie w trakcie obróbki termicznej? Jak dotychczas nic w nich nie robiłem.
Tak , daje i pozostaje to coś czego potem Ci brakuje robiąc np. w sztucznej oslonce lub flaczku wp.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?

 

Wdaje mi się że wyrób jest bardziej zabezpieczony przed przypadkowym uszkodzeniem wiązanie jest mocniejsze stabilniejsze.Takie wiązania osobiście stosuje do dużych wyrobów jak i delikatnych za razem np. kątnice. Takie wiązania można zrobić w razie potrzeby jeszcze bardziej gęste.

 

post-72431-0-16715300-1568617241_thumb.jpgpost-72431-0-52065100-1568617257_thumb.jpg

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

 

 

czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?
Ma i nie ma.

Jeśli użyjemy  kątnicy wołowej jako osłonki do kiełbasy szynkowej i napełnimy całą ( dł. < 1 mb ) lub połowę długości, wówczas baton będzie ważył nawet 5kg. Przy tak długim i ciężkim batonie, żadna osłonka naturalna nie wytrzyma naprężeń i urwie się przy pętelce.

W przypadku kątnicy baraniej nie było koniecznością gęste sznurowanie, można było wykonać mniej przewiązań.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...