Siara Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Witam, Mam pytane związane z peklowaniem.Czy jeśli zakładam peklowanie 5cio dniowe, i wymieniam solankę po 2 dniach, to czy przygotowana solanka ma mieć stężenie takie jak przy peklowaniu 5cio dniowym czy słabsze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Stawiam na odpowiedź B :-)Aczkolwiek przydałby się pewnie solomierz. PS. Siara, a "zaweźmij się" i spróbuj proszę kiedyś peklowania 14dniowego.Naprawdę jest spora różnica w porównaniu z peklowaniem skróconym! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Czy jeśli zakładam peklowanie 5cio dniowe, i wymieniam solankę po 2 dniach, to czy przygotowana solanka ma mieć stężenie takie jak przy peklowaniu 5cio dniowym czy słabsze?Zawsze mówiło się o takim samym stężeniu. Przed ociekaniem zrób np. półgodzinne moczenie i powinno być wszystko w porządku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Aczkolwiek przydałby się pewnie solomierz.Ciekawa jestem, jak wyglada charakterystyka stężenia soli w solance w funkcji czasu. Gdyby ktoś, kto posiada solomierz, pokusił się na sprawdzenie tego, choćby dla jednego stężenia, byłoby to interesujace i możnaby, chociaż w przybliżeniu koledze Siarze odpowiedzieć. Nawet taka kwestia, czy spadek stężenia soli w solance przebiega liniowo? Uważam, że nie. W takim razie należałoby opracować całą rodzinę charakterystyk, aby dokładnie wiedzieć, jaką solankę należałoby przygotować po tych kilku dniach. Dla naszych potrzeb rada kol. Bagno jest najlepsza; Zawsze mówiło się o takim samym stężeniu. Przed ociekaniem zrób np. półgodzinne moczenie i powinno być wszystko w porządku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 EAnno, tutaj powinno być to co Cię interesuje http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1487Warto rzucić okiem także na część drugą. Stare, ale bardzo dokładne badania, których wyniki odpowiadają na wiele zadawanych na forum pytań w kwestii peklowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Siara, w jakim celu chcesz solankę wymieniać po 2 dniach. Po 3 tygodniach to bym jeszcze zrozumiał ale tak szybko. :shock: Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 Tak jak pisze Andrzej (Bagno) - jeśli zajdzie konieczność wymiany solanki na nową (z różnych względów), zawsze zastępujemy ją świeżą o takich samych parametrach jakie miała wymieniana. Oczywiście należy wyparzyć naczynie peklownicze, podstawkę pod docisk, wraz z dociskiem i przepłukać mięso w czystej wodzie. Utrzymanie higieny oraz przestrzeganie ściśle parametrów peklowania, powinno wykluczyć kłopoty z solanką (zalewą). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted June 22, 2008 Author Report Share Posted June 22, 2008 Siara, w jakim celu chcesz solankę wymieniać po 2 dniach. Po 3 tygodniach to bym jeszcze zrozumiał ale tak szybko. :shock: Pzdr. Pytam czysto teoretycznie. Nadchodzą upały, burze, wiec teoretycznie chce być przygotowany przed. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.