Jump to content

Pytanko ???

karpik

Recommended Posts

Możesz skrócić. Moim zdaniem jednak im dłużej tym smaczniejszy wyrób. Jeśli chcesz wędzić krócej to musisz w wyższej temp. ale bez przesady 60 stopni to maksimum. Chyba, że chcesz mieć kiełbaskę pieczoną to w wyższej ale tylko kilka minut bo Ci tłuszcz wypłynie.

Pzdr.

W wędzarni piwnicznej miałem problem ze zbyt wysoką temperaturą [ 40 do 90 stopni przy chwili nieuwagi - wys. komina - 7 metrów].

Teraz w wędzarni na poziomie "zero" w pomieszczeniu przetwórczym ciężko osiągnąć 40 stopni.

Żebym jeszcze się stosował do współczynników przy budowie byłoby zapewne lepiej.

A ostatnio go znalazłem:

x/y<7

czyli: stosunek pola przekroju wlotu powietrza paleniska do pola przekroju kanału

[ przewodu doprowadzającego dym z paleniska do wędzarni ]

:grin:

Witam

karpik . Nie pamiętam jaką masz wędzarnię ale jedną z metod utrzymania w miarę niskiej temperatury w wędzarni w upalne dni to: wyrzucenie żaru z paleniska po osuszeniu wędlinek i pozostawić tylko taką ilość aby utrzymać proces wędzenia .

Pozdrawiam

• 1 month later...

włśnie ostatnia moja kielbaska została przewędzona wręcz upieczona

powód-zbyt wczesne umieszczenie kielbasy w wędzarce(drewniana bardzo szczelna i gorąca) za długo trzymalem ja w wędzarce -totalna porazka chociaz mojej żonie bardzo smakuje.dla mnie to suszona mysliwska mogla by od niej brac lekcję

pozdrawiam lenio

Mam taką radę, praktyczną.

W swojej wędzarni kiełbaskę wędzę 3 godz. w temp. do 45 stopni, ale nie mniej jak 40.

Poniewaz nie parzę kiełbaski po wędzeniu, to po trzech godz. podnoszę temp. do max. 80 stopni na ok. 30 min. W te 30 minut wliczam czas podnoszenia temp. który to u mnie jest stosunkowo krótki.

Kiełbaska wychodzi rewelacyjna, tłuszcz się nie zdązy wytopić i nie marszczy się jak kiełbasa pieczona. Polecam taką metodę wszystkim. Te 30 min. wyliczyłem doświadczalnie. W innych wędzarniach może ten czas ulec wydłużeniu lub skróceniu.

Ale uwaga, żeby pilnować temp. aby kiełbaskę sparzyć a nie upiec. Ja osobiście wolę parzoną od pieczonej w wędzarni.