Jump to content

Pytanko ???


karpik

Recommended Posts

Możesz skrócić. Moim zdaniem jednak im dłużej tym smaczniejszy wyrób. Jeśli chcesz wędzić krócej to musisz w wyższej temp. ale bez przesady 60 stopni to maksimum. Chyba, że chcesz mieć kiełbaskę pieczoną to w wyższej ale tylko kilka minut bo Ci tłuszcz wypłynie.

Pzdr.

Link to comment
Share on other sites

W wędzarni piwnicznej miałem problem ze zbyt wysoką temperaturą [ 40 do 90 stopni przy chwili nieuwagi - wys. komina - 7 metrów].

Teraz w wędzarni na poziomie "zero" w pomieszczeniu przetwórczym ciężko osiągnąć 40 stopni.

Żebym jeszcze się stosował do współczynników przy budowie byłoby zapewne lepiej.

 

A ostatnio go znalazłem:

 

x/y<7

 

czyli: stosunek pola przekroju wlotu powietrza paleniska do pola przekroju kanału

[ przewodu doprowadzającego dym z paleniska do wędzarni ]

:grin:

Link to comment
Share on other sites

Witam

karpik . Nie pamiętam jaką masz wędzarnię ale jedną z metod utrzymania w miarę niskiej temperatury w wędzarni w upalne dni to: wyrzucenie żaru z paleniska po osuszeniu wędlinek i pozostawić tylko taką ilość aby utrzymać proces wędzenia .

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

włśnie ostatnia moja kielbaska została przewędzona wręcz upieczona

powód-zbyt wczesne umieszczenie kielbasy w wędzarce(drewniana bardzo szczelna i gorąca) za długo trzymalem ja w wędzarce -totalna porazka chociaz mojej żonie bardzo smakuje.dla mnie to suszona mysliwska mogla by od niej brac lekcję

pozdrawiam lenio

Link to comment
Share on other sites

Mam taką radę, praktyczną.

W swojej wędzarni kiełbaskę wędzę 3 godz. w temp. do 45 stopni, ale nie mniej jak 40.

Poniewaz nie parzę kiełbaski po wędzeniu, to po trzech godz. podnoszę temp. do max. 80 stopni na ok. 30 min. W te 30 minut wliczam czas podnoszenia temp. który to u mnie jest stosunkowo krótki.

Kiełbaska wychodzi rewelacyjna, tłuszcz się nie zdązy wytopić i nie marszczy się jak kiełbasa pieczona. Polecam taką metodę wszystkim. Te 30 min. wyliczyłem doświadczalnie. W innych wędzarniach może ten czas ulec wydłużeniu lub skróceniu.

Ale uwaga, żeby pilnować temp. aby kiełbaskę sparzyć a nie upiec. Ja osobiście wolę parzoną od pieczonej w wędzarni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...