karpik Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Jestem prawie przy wedzeniu kielbaski i wedze wlasnie 2 godzinki i kielbaska ma ladny kolorek czy moge skrocic czas wedzenia albo 4 godzinki to jest minimum ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Możesz skrócić. Moim zdaniem jednak im dłużej tym smaczniejszy wyrób. Jeśli chcesz wędzić krócej to musisz w wyższej temp. ale bez przesady 60 stopni to maksimum. Chyba, że chcesz mieć kiełbaskę pieczoną to w wyższej ale tylko kilka minut bo Ci tłuszcz wypłynie. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpik Posted June 21, 2008 Author Report Share Posted June 21, 2008 dziekuje serdecznie bo nie wiedzialem jak to leci ale ona ta kielbaska jest tak pieknie juz uwedzona ze boje sie ja spalic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Moim zdaniem jednak im dłużej tym smaczniejszy wyróbz takim stwierdzeniem należy uważać, gdyż kolega może przewędzić i może mu smak takiej kiełbasy nie odpowiadać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpik Posted June 21, 2008 Author Report Share Posted June 21, 2008 no wlasnie zbyt cieplo na dworze i to chyba dlatego nie moge zejsc z tenperatura ponirzej 50 `Ci tak wyszla pyszna kielbaska pieczona jak bede z wszystkim gotowy to pokarze zdiecia co wyszlo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin12439 Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 W wędzarni piwnicznej miałem problem ze zbyt wysoką temperaturą [ 40 do 90 stopni przy chwili nieuwagi - wys. komina - 7 metrów].Teraz w wędzarni na poziomie "zero" w pomieszczeniu przetwórczym ciężko osiągnąć 40 stopni.Żebym jeszcze się stosował do współczynników przy budowie byłoby zapewne lepiej. A ostatnio go znalazłem: x/y<7 czyli: stosunek pola przekroju wlotu powietrza paleniska do pola przekroju kanału [ przewodu doprowadzającego dym z paleniska do wędzarni ] :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 Witam karpik . Nie pamiętam jaką masz wędzarnię ale jedną z metod utrzymania w miarę niskiej temperatury w wędzarni w upalne dni to: wyrzucenie żaru z paleniska po osuszeniu wędlinek i pozostawić tylko taką ilość aby utrzymać proces wędzenia . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lenio Posted July 30, 2008 Report Share Posted July 30, 2008 włśnie ostatnia moja kielbaska została przewędzona wręcz upieczonapowód-zbyt wczesne umieszczenie kielbasy w wędzarce(drewniana bardzo szczelna i gorąca) za długo trzymalem ja w wędzarce -totalna porazka chociaz mojej żonie bardzo smakuje.dla mnie to suszona mysliwska mogla by od niej brac lekcjępozdrawiam lenio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted July 31, 2008 Report Share Posted July 31, 2008 Mam taką radę, praktyczną.W swojej wędzarni kiełbaskę wędzę 3 godz. w temp. do 45 stopni, ale nie mniej jak 40.Poniewaz nie parzę kiełbaski po wędzeniu, to po trzech godz. podnoszę temp. do max. 80 stopni na ok. 30 min. W te 30 minut wliczam czas podnoszenia temp. który to u mnie jest stosunkowo krótki.Kiełbaska wychodzi rewelacyjna, tłuszcz się nie zdązy wytopić i nie marszczy się jak kiełbasa pieczona. Polecam taką metodę wszystkim. Te 30 min. wyliczyłem doświadczalnie. W innych wędzarniach może ten czas ulec wydłużeniu lub skróceniu.Ale uwaga, żeby pilnować temp. aby kiełbaskę sparzyć a nie upiec. Ja osobiście wolę parzoną od pieczonej w wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.