Jump to content

Jeszcze odnośnie wędzarni Wojtka Minora

Recommended Posts

Po kilku latach wreszcie zabrałem się za wędzarnię i podoba mi się bardzo Wojtka Minora a to między innym dlatego, że bardzo dokładnie opisał poszczególne etapy i dla mnie laika jest to czytelne. Poza tym jest bardzo ładnym obiektem architektury ogrodowej. Myślę, że wiele osób posiłkowało się tym projektem.

Mam kilka pytań, które mnie nurtują. Czy mogę zamiast rury ceramicznej użyć o tej samej średnicy stalowej? Pytam, bo taką mam. Po drugie dlaczego w przedniej części użyto cegły połówkowej? Czym to jest uwarunkowane? Pytam, bo trudno dostać połówkową a cięcie przy małej szlifierce kątowej jest bardzo uciążliwe.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi osób,które posiłkując się tym projektem porobiło jakieś usprawnienia i modyfikacje, bo przecież kilka lat minęło

Pozdrawiam serdecznie

Andrzej 

Edited by kaandrzej

Palenisko główne zrób pod komorą, tam gdzie teraz są drzwiczki do schowka, wstaw trójnik, a będziesz miał bardzo dobry, a zarazem ładny obiekt dekoracyjno wędzarniczy, do ciepłego jak i do zimnego wędzenia :D .

• 2 weeks later...

To znaczy masz dwa paleniska? Dobrze rozumiem? Oba wykładałeś cegłą szamotową? A jakiej zaprawy używałeś do murowania cegieł wokół paleniska? Tradycyjna może chyba popękać czy się mylę?

Edited by kaandrzej

Zostawiłeś samą cegłę? Opieram się tylko na projekcie tego Wojtka Minora. On w projekcie wykładał palenisko płytkami szamotowymi. Sam nie mam żadnego doświadczenia, A do murowania co? Zaprawę murarską czy szamotową. Już druga osoba mówi by nie wykładać paleniska szamotem. Zgłupiałem już teraz zupełnie. A w tym tygodniu miałem zamiar zacząć

Zostawiłeś samą cegłę? Opieram się tylko na projekcie tego Wojtka Minora. On w projekcie wykładał palenisko płytkami szamotowymi. Sam nie mam żadnego doświadczenia, A do murowania co? Zaprawę murarską czy szamotową. Już druga osoba mówi by nie wykładać paleniska szamotem. Zgłupiałem już teraz zupełnie. A w tym tygodniu miałem zamiar zacząć

Szamot kumuluje ciepło i dlatego nie jest polecany na palenisko w wędzarni.

Kumulacja ogranicza sterowanie temperaturą.

Co innego np. piec do chleba, tam kumulacja jest wskazana.

Zapewniam wszystkich wątpiących, że z mojej strony nie ma żadnej prowokacji. Zrobiłem fundament wg tego projektu i chcę zrobić to jak najlepiej. Od paru dni mam zgromadzone materiały i....... tu narodziły się wątpliwości czy podołam. Nie chcę wchodzić w żadne układy i układziki, o których nie mam bladego pojęcia i nie to jest moim celem. Może ktoś mi łaskawie podpowie co dalej zrobić. Wybrałem tą, bo była dość ładna i co najważniejsze szczegółowo opisana a ponadto na miarę moich możliwości finansowych. Na dowód załączam foto moich fundamentów wg wymiarów minora (prawie, bo mam większe cegły) kupiłem ten nieszczęsny szamot i zadałem pytania. Ot tyle. Co jeszcze mogę z tym zrobić?

Ad. gosman, sverige2 - nikogo nie promuję, bo w życiu z minorem nie rozmawiałem i go nie znam

Szukam po prostu pomocy u bardziej doświadczonych Kolegów a okazuje się, że w coś bezwiednie wdepnąłem.

Może ktoś mi to wyjaśni. Mój mail andrzej@gonczaradosc.pl

post-52909-0-32346600-1560865453_thumb.jpg

Edited by kaandrzej

No i po co pytałem? Dwa tygodnie od posta i właściwie dopiero teraz mam mętlik w głowie. Jak w każdej grupie na Fb. tylko jakieś układy układziki. Ech.......

A pytanie było proste. O doświadczenia i ewentualne ulepszenia, które powprowadzali ci, którzy na tej bazie budowali coś podobnego

Edited by kaandrzej

Budujesz wedzarnie co sie tej "elicie" nie podoba.Od nich nie dostaniesz pomocy,a jedynie krytyke. :(

Bedziesz budowal jak ONI chca to bedzie pomoc i wszystko w najleprzym porzadku.

Przyklad pomocy " doswiadczonego"

Wnimanjem wnimanje, tut gawarit Maskwa. Prigłaszajem czto wsie Amierikańce tolko samyje prastyje, nastajaszczije wory, u nas w Sajuzie worow niet !!!

Miro Ci napisał dlaczego nie należy dawać szamotu. Można jeszcze oddać że "ciągnie" wilgoć czyli jest hydroskopijny co w piecach gdzie palisz na "okrągło" nie jest problemem a w wedzarni raczej nie palisz tak. Tak że szamotu u nie dajemy do wedzarni.

Wedzarni kol. Miniora to kanałowa która ma swoich zwolenników i przeciwników i o wadach zaletach takowych dużo jest na stronie jak również o szamocie i dlaczego nie Również o zasadach ich budowy. Ponieważ ten temat był jest poruszany co tydzień? przedyskutowany na wszystkie sposoby łącznie z kilkoma banami to obecnie nie wzbudza emocji. No ile o nim można pisać? Mi osobiście juz minimalnie się chce. Tak że nie bierz do Siebie osobiście że może nie otrzymujesz odpowiedzi, a raczej szukaj na stronie.

Edited by Maciekzbrzegu

Pierwszy był kombi potem ewidencja a teraz kaandrzej wszyscy promują Wojtka minora

:D:thumbsup::clap: !!!

Czy zadanie pytania dotyczacego detalu w budowie projektu przedstawinego w detalach na stronie glownej Wedlin Dmowych nazwac mozna prowokacja?? - Koledzy opamietajcie sie troche.... kazdy moze z tego skorzystac jesli ma ochote... Jesli ta wedzarnia jest taka zla to nalezy tez "zrownac z ziemia" kol. Ziezielony za "lusie", czy wedzenie w kartonie powieszonym na drzewie.... 

Powyzej kol. Miro i Maciek odpowiedzieli na Twe watpliwosci. Chcesz zrobic wg Minora - masz prawo... zanim jednak bedziesz budowal - poswiec kilka nocy na tematy opisane przez SP Andyadny. Jesli bedziesz nadal mial pytrania - zadawaj je - nie wszyscy tutaj preferuja tylko i wylacznie jeden kierunek i sposob wedzenia..... i jestem tego samego zdania co Miro i Maciek 

Edited by EAnna

Pierwszy był kombi potem ewidencja a teraz kaandrzej wszyscy promują Wojtka minora

:D:thumbsup::clap: !!!

Chcesz zrobić wg Minora - masz prawo... zanim jednak będziesz budował - poświęć kilka nocy na tematy opisane przez SP Andyadny. Jeśli będziesz nadal miał pytania - zadawaj je .

I właśnie dokładnie, a nawet mówiąc wprost, czy raczej pisząc, baarrrrdzo dokładnie o to chodzi Stefanie :thumbsup::clap: .

Przyznam, że po wielogodzinnym studiowaniu forum, zaczynam się skłaniać do postawienia wędzarni z paleniskiem bezpośrednim. nie mogę w tym momencie pojąc różnic pomiędzy paleniskiem pośrednim, bezpośrednim i kanałowym.Jak napisałem mam już fundament 300x100 cm i chciałbym połączyć tradycyjny kibelek z grillem. Jak na razie jestem na etapie podglądania pomysłów. 

Przy okazji, może głupie pytanie ale nie bardzo bym chciał potem żałować. Czy komora wędzarnicza musi mieć podstawę kwadratową? Czy może być po zewnętrznym obrysie 4(szerokość)x3 cegły(głębokość)? Cegły mam z odzysku a więc większe 28 x14 cm. Wolę zapytać aby potem nie główkować, że mogłem zrobić większą

Edited by kaandrzej