Jump to content

Pamiętacie kawę wojskową w kostkach z cukrem? Możecie sobie przypomnieć jej smak...

Maxell

Recommended Posts

Nie pamiętam Maxell. Instrukcja z 1937 r. Ja trochę później w wojsku byłem. ???? A materiał trochę łezka się kręci jak się czyta. A to "spluwaczka" a teraz gdzie pluja czy nie plują w robocie???? pracownik ma co miesieczne “ogledziny" a nie badania. Można obserwować jak zmieniało się życie. Edited by Maciekzbrzegu

Ja miałem przyjemność być w naszej armii w latach 1970-72. Pod koniec służby mieliśmy tzw. wymiana magazynów i takie eski dostawaliśmy sporo. Jechałem na przepustkę i dostałem cały plecak "dla rodziny"  Dostałem też chleb w puszce, o ile pamiętam to puszka miała średnicę ze 30cm.

Ja miałem przyjemność być w naszej armii w latach 1970-72. Pod koniec służby mieliśmy tzw. wymiana magazynów i takie eski dostawaliśmy sporo. Jechałem na przepustkę i dostałem cały plecak "dla rodziny"  Dostałem też chleb w puszce, o ile pamiętam to puszka miała średnicę ze 30cm.

Puszkę gotowało się w garnku z wodą zalaną do 3/4 wysokości do czau aż góra wybrzuszyła sie i odpadła cyna znajdująca sie na środku.Po ostudzeniu i otwarciu chleb miał kształt puszki i wzory z puszki ( takie ringi). Wyglądał jak chleb z którego ktos obrał skórkę. Strasznie gliniasty. Smak w zasadzie bliżej nie określony. W magazynach zalegał przez 10 lat i wtedy wymiana. Pozdrawiam