GanDi Posted June 15, 2019 Report Share Posted June 15, 2019 Witam, Postanowiłem popełnić pierwszy post, bo nie znalazłem podobnego na forum. Posiadam 3 letniego małego Borniaka. Dopóki wędziłem z finiszem w postaci parzenia, było ok, gdyż temperatura nie była tutaj kluczowa.Kiedy wykonałem 3 próby z finiszem w wędzarni skończyło się na przymusowym parzeniu, oraz 2 razy na wysuszonych wędlinach, kiedy wędziłem na temperaturę wewnątrz wędlin.Histereza rzędu 20C jest nieakceptowalna. Dlatego wyszukałem to zacne forum i znalazłem tego posta:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13773-sterowanie-w%C4%99dzarni-elektrycznych-r%C3%B3%C5%BCne-warianty/?do=findComment&comment=534690 Czegoś takiego było mi potrzeba, bo skoki temperatury +-10C są dla mnie nie do zaakceptowania, szczególnie że wywodzę się ze społeczności piwowarskiej, gdzie 1C ma znaczenie poidczas fermentacji. Borniak proponuje zakup i wymianę panela za "jedyne" 600 PLN, bo jest dla mnie ok 300 za dużo. Dlatego szukałem posta o zastosowaniu Pamela PRD2 w Borniaku. Nie znalazłem.Domyślam się, że tutaj jest masa fachowców, którzy sobie sami wykonują wędzarniki. Ja chcę zaadaptować to co mogę. Mogę wykonać zmiany samemu, ale nikt tutaj takim rozwiązaniem w szczegółach się nie pochwalił. Wymyśliłem sobie coś takiego:Pamel PRD2U+ i 1/2 sondy. Jedną wprowadzam przez komin i umieszczam w sąsiedztwie wędlin, ewentualną 2gą wewnątrz wędliny.Wyprowadzam wyjście grzałkowe z Pamela jako gniazdo i podłączam do niego Borniaka, a w Borniaku ustawiam termostat na maxa.Osobno podłączam generator dymu - niech cały czas dymi. Wędzę. Mam 1 pytanie - czy to zadziała? Czy na przykład wewnątrz Borniaka nie będzie jakiegoś dodatkowego zabezpieczania, które nie będzie pozwalało regulować mocy grzania? Etc...2gie pytanie - co ewentualnie zamiast tego rozwiązania, ale błagam, poproszę o szczegóły, jak to ewentualnie wykonać Wierzę, że pośród takich fascynatów jak tutaj, znajdę pomoc za którą z góry dziekuję, bo nie chcę wydać kasy na Pamela, a potem, bujać się, bo to "nie działa". pozdrawiam,GanDi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 15, 2019 Report Share Posted June 15, 2019 (edited) Witaj.Myślę ,że ten pomysł zadziała.Mam wędzarnię kibelek sterowaną pamelem i się sprawdza.Pamel reguluje mocą grzałek.Temperatura waha się w granicach 1- 2º C.Grzałki są podłączone do pamela poprzez zwykłe elektryczne gniazdo.Mam tylko jedną uwagę.W pamelu są kiepskie wyjścia do zasilania grzałek.Ponieważ mam dwie grzałki 1700 i 2000 W to musiałem wymienić kable wyjściowe do grzałek na dużo grubsze. Edited June 15, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted June 15, 2019 Report Share Posted June 15, 2019 Daj sobie spokój z pamelem ten sterownik to jakieś nieporozumienie.Kup sobie jakiś inny sterownik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldek55 Posted June 15, 2019 Report Share Posted June 15, 2019 Wykorzystaj regulator z charakterystyką PID . Popularny Rex to koszt około 100÷120 pln i masz temperaturę taką jaką ustawisz . Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrasta Posted June 16, 2019 Report Share Posted June 16, 2019 pomijając że jest to a spam to popieram @waldek55 lepiej kupić rex. Popularna, sprawdzona mniejsza konstrukcja i za ok 100zł można mieć całość- sterownik, przekaźnik ssr, sondę i wysyłkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.