Jump to content

Borniak + PID (Pamel PRD2U+)

Recommended Posts

Witam,

Postanowiłem popełnić pierwszy post, bo nie znalazłem podobnego na forum.

Posiadam 3 letniego małego Borniaka. Dopóki wędziłem z finiszem w postaci parzenia, było ok, gdyż temperatura nie była tutaj kluczowa.

Kiedy wykonałem 3 próby z finiszem w wędzarni skończyło się na przymusowym parzeniu, oraz 2 razy na wysuszonych wędlinach, kiedy wędziłem na temperaturę wewnątrz wędlin.

Histereza rzędu 20C jest nieakceptowalna.

Dlatego wyszukałem to zacne forum i znalazłem tego posta:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13773-sterowanie-w%C4%99dzarni-elektrycznych-r%C3%B3%C5%BCne-warianty/?do=findComment&comment=534690

Czegoś takiego było mi potrzeba, bo skoki temperatury +-10C są dla mnie nie do zaakceptowania, szczególnie że wywodzę się ze społeczności piwowarskiej, gdzie 1C ma znaczenie poidczas fermentacji.

Borniak proponuje zakup i wymianę panela za "jedyne" 600 PLN, bo jest dla mnie ok 300 za dużo. Dlatego szukałem posta o zastosowaniu Pamela PRD2 w Borniaku. Nie znalazłem.

Domyślam się, że tutaj jest masa fachowców, którzy sobie sami wykonują wędzarniki. Ja chcę zaadaptować to co mogę. Mogę wykonać zmiany samemu, ale nikt tutaj takim rozwiązaniem w szczegółach się nie pochwalił.

Wymyśliłem sobie coś takiego:

Pamel PRD2U+ i 1/2 sondy. Jedną wprowadzam przez komin i umieszczam w sąsiedztwie wędlin, ewentualną 2gą wewnątrz wędliny.

Wyprowadzam wyjście grzałkowe z Pamela jako gniazdo i podłączam do niego Borniaka, a w Borniaku ustawiam termostat na maxa.

Osobno podłączam generator dymu - niech cały czas dymi.

Wędzę.

Mam 1 pytanie - czy to zadziała? Czy na przykład wewnątrz Borniaka nie będzie jakiegoś dodatkowego zabezpieczania, które nie będzie pozwalało regulować mocy grzania? Etc...

2gie pytanie - co ewentualnie zamiast tego rozwiązania, ale błagam, poproszę o szczegóły, jak to ewentualnie wykonać :)

Wierzę, że pośród takich fascynatów jak tutaj, znajdę pomoc za którą z góry dziekuję, bo nie chcę wydać kasy na Pamela, a potem, bujać się, bo to "nie działa".

pozdrawiam,

GanDi

Witaj.

Myślę ,że ten pomysł zadziała.Mam wędzarnię kibelek sterowaną pamelem i się sprawdza.Pamel reguluje mocą grzałek.Temperatura waha się w granicach 1- 2º C.Grzałki są podłączone do pamela poprzez zwykłe elektryczne gniazdo.Mam tylko jedną uwagę.W pamelu są kiepskie wyjścia do zasilania grzałek.Ponieważ mam dwie grzałki 1700 i 2000 W to musiałem wymienić kable wyjściowe do grzałek na dużo grubsze.

Edited by arkadiusz