quadro555 Posted June 22, 2019 Report Share Posted June 22, 2019 Czy można kiełbasę typu krakowska piec czy trzeba parzyć? Czy osłonka białkowa wytrzyma 90 stopni w piekarniku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 22, 2019 Report Share Posted June 22, 2019 (edited) W wędzarni wytrzyma to i w piekarniku chyba też da radę. Edited June 22, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted June 22, 2019 Author Report Share Posted June 22, 2019 Dziękuję za odpowiedź. Czas mam a łatwiej mi pilnować temperatury w piekarniku niż wody w garnku. Termostat i sonda w kiełbasie powinny dać radę. Jeszcze raz dziękuję. Przy okazji jedno pytanie. Kiełbasę wiązać czy używać zaciskarki? Popełniłem taki zakup i nie wiem co jest pewniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 22, 2019 Report Share Posted June 22, 2019 Ja wiążę,ale jak nie masz za dużego doświadczenia to lepiej zaciska bo batony muszą być mocno nabite. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted June 23, 2019 Author Report Share Posted June 23, 2019 Kiełbasa upieczona. Nie pękła ???? Rzeczywiście długo trwało pieczenie ale wolę pieczone niż parzone. Dłużej zapewne poleży w lodówce. Dla pewności jeszcze potraktuję kiełbasę zimnym dymem tak z godzinkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 23, 2019 Report Share Posted June 23, 2019 (edited) Kiełbasa upieczona. Nie pękła Rzeczywiście długo trwało pieczenie ale wolę pieczone niż parzone. Dłużej zapewne poleży w lodówce. Dla pewności jeszcze potraktuję kiełbasę zimnym dymem tak z godzinkę.Dla pewności możesz ja potraktować ciepłym 25-30C dymem ,ale z 8-12 h bo 1 h nic nie da. Edited June 23, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted June 23, 2019 Author Report Share Posted June 23, 2019 10 godzin to sobie odpuszczę. Myślę że tydzień wytrzyma bez dodatkowego wędzenia. Dzięki za porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.