Jump to content

Wędzarnia w skarpie


Recommended Posts

Witam Wszystkich serdecznie

 

Szukałem, szukałem i nie znalazłem :(

Więc przechodząc do konkretów - mam niecny plan, żeby zrobić sobie wędzarnię z grillem, lub z funkcją grilla, jeżeli tak się da...

Na początek dane wejściowe -

1) wędzarnia ma być mała - na potrzeby własne - po prostu kawał szynki, czy innego zboczku, albo kilka ryb

2) Muszę się wpasować w skarpę ( w zasadzie w szczelinę pomiędzy murem z palisady granitowej) - wysokość skarpy - ok. 1m, szerokość dostępna dla części paleniskowej - około 70-80cm

3) Komora wędzarnicza ma stać na skarpie - u góry tutaj wymiary komory, czy jej odległość od paleniska nie robią większej różnicy.

 

Materiały:

1) Palenisko: - planuję zrobić ze zbrojonego betonu - wymiar wewnętrzny paleniska - ok. od 40x40x40 do 60x60x60 - sugestie mile widziane, drzwiczki z blachy + regulacja dostępu powietrza ( jaka powierzchnia otworów doprowadzających powietrze byłaby by dobra?)

2) Przewód dymowy- kamionka, lub stal AISI 304 ?? Czymś to jeszcze izolować?

3) Komora - postawiona z płyt granitowych, od środka deski + odstęp izolacyjny ( została mi jeszcze jakaś płyta kominkowa to może ją wykorzystam) - same szczegóły komory ( wylot dymu, rodzaj dachu itp) będę rozwiązywał w miarę budowania starając się wykorzystać to co mi po budowie zostało- po przymiarkach . Myślę, że wewnętrzny wymiar komory to okolice 50x50x70 do 70x70x90 - sugestie mile widziane.

 

 W tej chwili myślę o palenisku i zgraniu go z grillem który ma być nad nim - ewentualnie może ktoś ćwiczył wspólne palenisko do grillowania i wędzenia? - Zamykane pokrywą na czas wędzenia?

No i druga rzecz na teraz to kanał dymowy - rozmiar i ew, długość...  Może warto zrobić go jako" przekoszony" prostokątny kanał w betonie??

 

Dołączam prosty schemat ( bez zachowania proporcji i skali) - pokazujący co mi po głowie chodzi.

 

 

post-98137-0-50768000-1562328734_thumb.jpg

 

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie - autorzy najlepszych pomysłów zostaną nagrodzeni - wypiję za ich zdrowie przy pierwszym paleniu :P

Link to comment
Share on other sites

Przeczytaj opracowanie Andy na temat budowy wędzarni to Ci się wiele wyjaśni (dostępne na forum)

Minimalne wymiary komory wędzarniczej to 70x70x110

Palenisko też jest za małe -w opracowaniu jest wyjaśnione dlaczego

Link to comment
Share on other sites

Przeglądałem ten temat, ale widocznie skupiłem się nie na tym co trzeba :(

Rzeczywiście założyłem nieco za małe wymiary- zarówno paleniska, jak i komory- dziękuję za zwrócenie uwagi.

Ale wracając do nurtującego mnie pytania - czy wykonanie krótkiego kanału dymnego - w zasadzie hybrydy wędzarni z kanałem dymnym i wędzarni "bezpośredniej" - będzie dużym błędem, czy lepiej wydłużyć kanał, ewentualnie jaką jego średnicę przyjąć, żeby to miało szansę działać ?

Zgodnie z jednym z życzeń załączam zdjęcie skarpy.

post-98137-0-69934600-1562533003_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...