sweeper Posted July 5, 2019 Report Share Posted July 5, 2019 Witam Wszystkich serdecznie Szukałem, szukałem i nie znalazłem Więc przechodząc do konkretów - mam niecny plan, żeby zrobić sobie wędzarnię z grillem, lub z funkcją grilla, jeżeli tak się da...Na początek dane wejściowe -1) wędzarnia ma być mała - na potrzeby własne - po prostu kawał szynki, czy innego zboczku, albo kilka ryb2) Muszę się wpasować w skarpę ( w zasadzie w szczelinę pomiędzy murem z palisady granitowej) - wysokość skarpy - ok. 1m, szerokość dostępna dla części paleniskowej - około 70-80cm3) Komora wędzarnicza ma stać na skarpie - u góry tutaj wymiary komory, czy jej odległość od paleniska nie robią większej różnicy. Materiały:1) Palenisko: - planuję zrobić ze zbrojonego betonu - wymiar wewnętrzny paleniska - ok. od 40x40x40 do 60x60x60 - sugestie mile widziane, drzwiczki z blachy + regulacja dostępu powietrza ( jaka powierzchnia otworów doprowadzających powietrze byłaby by dobra?)2) Przewód dymowy- kamionka, lub stal AISI 304 ?? Czymś to jeszcze izolować?3) Komora - postawiona z płyt granitowych, od środka deski + odstęp izolacyjny ( została mi jeszcze jakaś płyta kominkowa to może ją wykorzystam) - same szczegóły komory ( wylot dymu, rodzaj dachu itp) będę rozwiązywał w miarę budowania starając się wykorzystać to co mi po budowie zostało- po przymiarkach . Myślę, że wewnętrzny wymiar komory to okolice 50x50x70 do 70x70x90 - sugestie mile widziane. W tej chwili myślę o palenisku i zgraniu go z grillem który ma być nad nim - ewentualnie może ktoś ćwiczył wspólne palenisko do grillowania i wędzenia? - Zamykane pokrywą na czas wędzenia?No i druga rzecz na teraz to kanał dymowy - rozmiar i ew, długość... Może warto zrobić go jako" przekoszony" prostokątny kanał w betonie?? Dołączam prosty schemat ( bez zachowania proporcji i skali) - pokazujący co mi po głowie chodzi. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie - autorzy najlepszych pomysłów zostaną nagrodzeni - wypiję za ich zdrowie przy pierwszym paleniu :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted July 5, 2019 Report Share Posted July 5, 2019 Wrzuć może fotkę tej skarpy to zawsze lepsze od szkicu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BenekL Posted July 5, 2019 Report Share Posted July 5, 2019 Przeczytaj opracowanie Andy na temat budowy wędzarni to Ci się wiele wyjaśni (dostępne na forum)Minimalne wymiary komory wędzarniczej to 70x70x110Palenisko też jest za małe -w opracowaniu jest wyjaśnione dlaczego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 5, 2019 Report Share Posted July 5, 2019 (edited) Przeczytaj opracowanie Andy na temat budowy wędzarni opracowanie_andyandy Edited July 5, 2019 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sweeper Posted July 7, 2019 Author Report Share Posted July 7, 2019 Przeglądałem ten temat, ale widocznie skupiłem się nie na tym co trzeba Rzeczywiście założyłem nieco za małe wymiary- zarówno paleniska, jak i komory- dziękuję za zwrócenie uwagi.Ale wracając do nurtującego mnie pytania - czy wykonanie krótkiego kanału dymnego - w zasadzie hybrydy wędzarni z kanałem dymnym i wędzarni "bezpośredniej" - będzie dużym błędem, czy lepiej wydłużyć kanał, ewentualnie jaką jego średnicę przyjąć, żeby to miało szansę działać ?Zgodnie z jednym z życzeń załączam zdjęcie skarpy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.