Jump to content

Wędzarnia w skarpie

Recommended Posts

Witam Wszystkich serdecznie

Szukałem, szukałem i nie znalazłem :(

Więc przechodząc do konkretów - mam niecny plan, żeby zrobić sobie wędzarnię z grillem, lub z funkcją grilla, jeżeli tak się da...

Na początek dane wejściowe -

1) wędzarnia ma być mała - na potrzeby własne - po prostu kawał szynki, czy innego zboczku, albo kilka ryb

2) Muszę się wpasować w skarpę ( w zasadzie w szczelinę pomiędzy murem z palisady granitowej) - wysokość skarpy - ok. 1m, szerokość dostępna dla części paleniskowej - około 70-80cm

3) Komora wędzarnicza ma stać na skarpie - u góry tutaj wymiary komory, czy jej odległość od paleniska nie robią większej różnicy.

Materiały:

1) Palenisko: - planuję zrobić ze zbrojonego betonu - wymiar wewnętrzny paleniska - ok. od 40x40x40 do 60x60x60 - sugestie mile widziane, drzwiczki z blachy + regulacja dostępu powietrza ( jaka powierzchnia otworów doprowadzających powietrze byłaby by dobra?)

2) Przewód dymowy- kamionka, lub stal AISI 304 ?? Czymś to jeszcze izolować?

3) Komora - postawiona z płyt granitowych, od środka deski + odstęp izolacyjny ( została mi jeszcze jakaś płyta kominkowa to może ją wykorzystam) - same szczegóły komory ( wylot dymu, rodzaj dachu itp) będę rozwiązywał w miarę budowania starając się wykorzystać to co mi po budowie zostało- po przymiarkach . Myślę, że wewnętrzny wymiar komory to okolice 50x50x70 do 70x70x90 - sugestie mile widziane.

W tej chwili myślę o palenisku i zgraniu go z grillem który ma być nad nim - ewentualnie może ktoś ćwiczył wspólne palenisko do grillowania i wędzenia? - Zamykane pokrywą na czas wędzenia?

No i druga rzecz na teraz to kanał dymowy - rozmiar i ew, długość...  Może warto zrobić go jako" przekoszony" prostokątny kanał w betonie??

Dołączam prosty schemat ( bez zachowania proporcji i skali) - pokazujący co mi po głowie chodzi.

post-98137-0-50768000-1562328734_thumb.jpg

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie - autorzy najlepszych pomysłów zostaną nagrodzeni - wypiję za ich zdrowie przy pierwszym paleniu :P

Przeczytaj opracowanie Andy na temat budowy wędzarni to Ci się wiele wyjaśni (dostępne na forum)

Minimalne wymiary komory wędzarniczej to 70x70x110

Palenisko też jest za małe -w opracowaniu jest wyjaśnione dlaczego

Przeglądałem ten temat, ale widocznie skupiłem się nie na tym co trzeba :(

Rzeczywiście założyłem nieco za małe wymiary- zarówno paleniska, jak i komory- dziękuję za zwrócenie uwagi.

Ale wracając do nurtującego mnie pytania - czy wykonanie krótkiego kanału dymnego - w zasadzie hybrydy wędzarni z kanałem dymnym i wędzarni "bezpośredniej" - będzie dużym błędem, czy lepiej wydłużyć kanał, ewentualnie jaką jego średnicę przyjąć, żeby to miało szansę działać ?

Zgodnie z jednym z życzeń załączam zdjęcie skarpy.

post-98137-0-69934600-1562533003_thumb.jpg