Jump to content

Orzechówka


nestor

Recommended Posts

W starej ksiazce kucharskiej znalazłłem przepis na nalewkę z orzechów włoskich:

2-3 zielone niedojrzałe orzechy włoskie, 1 litr wódki czystej 45 %, 1-2 łyżki cukru.

Zielone, niedojrzałe całe orzechy włoskie pokroić drobno nożem wraz z łupiną.

Następnie zalać orzechy alkoholem i zamknąć naczynie na 3-4 tygodnie, aż płyn stanie się ciemnobrunatny. Po tym czasie oddzielić orzechy od alkoholu. Pokrojone orzechy zasypać cukrem na okres dwóch tygodni. Poźniej syrop cukrowy połączyć z alkoholem. Nalewkę należy sklarować i pić po pół kieliszka.

 

Z pozdrowieniami

 

Nestor

Link to comment
Share on other sites

Taka nalewka jest doskonałym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe.Polecam!

Potwierdzam skuteczność. To lekarstwo stosował mój dziadek i ojciec.

Zawsze mo sie o nim przypominajak jest już za późno, ale może w tym roku się uda. Tak popatrzyłem na orzecha i widzę, że wkrótce można będzie kilka orzeszków uszczknąć :)

Link to comment
Share on other sites

Orzechówkę należy pić dlatego po pół kieliszkach, bo w większych ilośćiach nie wyczuwa się smaku orzechówki z powodu zbyt mocnego alkoholu.

Pozdrowienia:Nestor.

Miarka jak na "Ożehufkę" może i dobry, tylko częstotliwość kuracji trzeba zwiększyć. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Witam!

Proszę o poradę.Zalałem posiekanie orzechy włoskie-zielone alkoholem w proporcji wódka i spirytus 1:1 i jak narazie nalew jest zgniło zielony,a powinien być brązowy.Czy coś skopałem czy tak ma być?

Link to comment
Share on other sites

Może zbyt młode orzechy?Poczekam jeszcze trochę i zrobię drugi nastaw.Doskonałe są też z zielonych orzechów konfitury.Roboty sporo,ale efekt super.Nikt z gości nie domyśli się co je.Świetny dodatek do lodów.Pozdrawiam.
Link to comment
Share on other sites

...a ja zacząłem troszkę odwrotnie......

wczoraj zasypałem cukrem 10 szt. pokrojonych orzeszków . zaleję toto destylatem dopiero za tydzień......jak się doproszę u producenta......czyli " Polmos" wiejski...

....allle będzie "ożehufka" :cool:

Link to comment
Share on other sites

Kochani

 

Proszę czytać dokładniej przepis. Ja alkohol trzymam w zamkniętej szafce i nie interesuję się jego kolorem przez miesiąc czasu. Po kilku dniach kolor nie będzie jeszcze brunatny, więc nie ma czym się martwić. Ja będę robił orzechówkę za kilka dni(dwie porcje), czekam aż orzechy trochę podrosną, a pić będzie można po dwóch, trzech miesiącach.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Moja szafka nie jest zamykana na klucz, więc nie trzeba nic dorabiać.

Chcę zrobić dla żony nalewkę z brzoskwini ,ale zrobię to trochę inaczej,niż orzechówkę.Najpierw owoce zasypię na kilka dni cukrem ,a potem dodam alkohol.

Pozdrowienia.Nestor.

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Dzisiaj zarobiłem moją orzechówkę . Na 1,5 litra 45 % alkoholu dałem cztery orzechy obrane ze skórki i jeden ze skórką , dołożyłem kawałek kory cynamonowej ,do słoja i do jesieni na słoneczny parapet .

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 months later...
U mnie jak włoóżyłem na 0,5L spirytusu dwa duże zielone orzechy to atrament wyszedł. Alkohol naciągnął sokiem z orzecha tak,że trudno wyczuć jakąkolwiek inną barwę jak czarną (pod światło widać odrobinę zielonego). Orzech był niedojrzały. Nawet po rozcieńczeniu do czterdziestu kilku procent dalej był kolorek czarny. Jednak w smaku dość oryginalny trunek i przyjemny.
Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Jednak w smaku dość oryginalny trunek i przyjemny.

Dzisiaj czyli wczoraj była degustacja miedzy innymi orzechówki . Nie chwaląc się znajomym smakowała a co ciekawsze nie rozpoznali że to orzechówka mówili że jakaś ziołowa . Na przyszły rok zrobię więcej mnie też smakuje :!:

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...