Jump to content

Wędzonki na dwie imprezy w odstępie tygodnia.

Dorotka

Recommended Posts

Urządzamy urodziny córki, a z przyczyn lokalowych odbędzie się ono "dwuetapowo".

W pierwszą sobotę będzie impreza dla rodziny, a w następną impreza dla znajomych.

Wędzenie ma się odbyć na 1 dzień przed pierwszym przyjęciem i będzie tylko jedno.

Jak radzicie postąpic z wędzonkami, aby po tygodniu były jak najlepsze?

1. Po wędzeniu nie parzyć części i odstawić.

2. Po wędzeniu nie parzyć części i zamrozić.

3. Po wędzeniu sparzyć całość i się nie martwić.

Który wariant proponujecie?

Pozdrawiam

D.

Dorotko!

Jestam wlaśnie w tej sytuacji w której Ty niebawem się znajdziesz. Tydzień czasu to okres w którym Twoje wędzonki nabiorą wlaściwego smaku jeżeli będą dobrze zrobione. Ja radzę Ci zdecydowanie wariant "3" tylko po sparzeniu dobrze je odparuj i wystudź, następnie wlóż do lodówki i jak lakomczuszki nie zjedzą ich przez ten tydień to będą super.

Nie napisałaś, co konkretnie będzie wędzone, jednak prawie wszystko wytrzyma tydzień w lodówce bez problemów. Ja jestem przeciwnikiem mrożenia ( czy to wędzone, czy wędzone i parzone ), dlatego jeśli możesz to nie mroź. Zabezpiecz papierem/pergaminem/folią i zachowaj ten smak w lodówce.

To głos amatora, który wędliny własnej roboty tak przechował i miały sie dobrze :grin:

Witam

Moje wędliny też mogą być dwa tygodnie w lodówce i nic im się nie stanie . Może aż tak nie wysychają ponieważ posiadam taką lodówkę co mrozi cała tylna ścianka i jak się automatycznie rozmraża to na tej ściance są kropelki wody które spływają do zbiorniczka no i część wilgoci jest oddawana do produktów które są w lodówce . Lodówkę mam ustawioną na pozycji 1,5 w skali do 5

Pragnę jednak zaznaczyć że najlepiej mi smakuje szyneczka wędzona zaraz po sparzeniu i wystudzeniu .

Serdecznie pozdrawiam

• 5 months later...

Witam wszystkich zadymiaczy!

Ja jestem nowy na tym forum, i nowy w zadymach, choć czytam pilnie wszystkie wasze rady od jakiegoś czasu.

Tydzień temu mój Tata wymyślił że będziemy peklować i wędzić szyneczki, boczki i schab na święta. Pomysł bardzo mi się spodobał więc przeszliśmy szybko od słów do czynów. Peklowanie trwało tydzień i wczoraj odbyło się wędzenie. Postanowiliśmy wędzić na ciepło czyli w temp. 50-60 stopni C. Wędzonki palce lizać, wszystko mięciutkie i w środku też żadnych oznak surowizny. I tu moje pytanie???

Chciałbym pozostawić wędzonki w takim stanie i ich nie parzyć. Powiesiłem je na kiju do wystygnięcia po wędzeniu w chłodnej piwnicy i wiszą tam już 24 godz.

I CO DALEJ???

Dzięki za szybką pomoc!

A jest jakiś sposób żeby tego nie parzyć? Boje sie że jak sparze szyneczki to już nie będą takie smaczne, a wędzone były specjalnie dłużej żeby można je konsumować bez parzenia.

Jeśli jednak miały by się zniszczyć do świąt to je zamroże i potem sparze, miałem jednak nadzieje że tego unikne.

A ja bym zrobił jeszcze inaczej. Jeśli zależy Ci na wędzonce surowej (nieparzonej), to po uwędzeniu powiesić w chłodnym miejscu. Do świąt zostało tylko 10 dni i wędzonce nic nie powinno do tego czasu się stać. Można jeszcze przeprowadzić drugie wędzenie np. po kilku dniach. Znacznie podniesie to trwałośc wędzonki. Drugie wędzenie w zimnym dymie ok. 30°C. Takie wędzonki długo wytrzymują. Tylko czy dotrwają, jak sobie będą tak wisieć ? :rolleyes: Może być tak, że będziesz musiał zrobić drugie, bo te zostaną szybko skonsumowane. :grin:

Ja także podtrzymuje swój pierwszy post i opcję bastisza. Niestety, w świeżo rozmrożonym mięsie surowym (a do takiego zaliczyć należy Twoją szynkę, gdyż jedynie znikoma część szkodliwych bakterii została unieszkodliwiona), proporcjonalnie do wzrotu temperatury mięsa, wzrasta ilośc gwałtownie namnażających sie bakterii. W związku z tym, istnieje duże ryzyko zakażenia, przed czym Cię ostrzegam. Zaznaczam ryzyko - może sie udać i nic nikomu sie nie stanie. Ja na Twoim miejscu, następnym razem zaplanowałbym terminy wędzeń, a obecnie, celem przetrzymania tego tygodnia, poddawałbym codziennemu wędzeniu, po kilka godzin (no może co dwa dni) na zimno te smakowite szyneczki. To im na pewno nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Będziesz miał towarek wspaniale uwędzony na zimno, o pieknym kolorku i smaku, a przede wszystkim trwały. Zastosujesz starą metodę kilkudniowego wędzenia na zimno.

Oczywiście tylko jeśli upierasz się by wędzonki były podawane jako wędzone surowe.

Gonzo, napisałem w czym rzecz. Wyroby rozmrożone musza być poddane obróbce wysoko temeraturowej, by zniszczyć groźne drobnoustroje. Jesli zastosujesz ponad godzinne pieczenie w wedzarni i osiągniesz wewnątrz produktu temp. 72 st.C to może Ci sie udać. :grin:

Jesli zastosujesz ponad godzinne pieczenie w wedzarni i osiągniesz wewnątrz produktu temp. 72 st.C

No to już mi się wszystko miesza.Przy wędzeniu po rozmrożeniu temp. wewnątrz ma mieć 72*C a przy parzeniu 68*C :question:

Chyba, że przy parzeniu wstępne gotowanie załatwia sprawę bakterii a potem do 68*C.

Pozdrawiam :wink:

Co innego wędzenie i parzenie lub wędzenie i pieczenie, a co innego wedzenie, zamrażanie i obróbka termiczna. Poczytaj o zagrożeniach bakteriologicznych.

Mięso rozmrożone zawiera kilkakrotnie więcej bakterii niż mięso świeże, a ilość ich gwałtownie rośnie, wraz z ilością wilgoci pokrywającej je podczas rozmrażania i wzrostem temp.

A ja bym zrobił jeszcze inaczej. Jeśli zależy Ci na wędzonce surowej (nieparzonej), to po uwędzeniu powiesić w chłodnym miejscu. Do świąt zostało tylko 10 dni i wędzonce nic nie powinno do tego czasu się stać. Można jeszcze przeprowadzić drugie wędzenie np. po kilku dniach. Znacznie podniesie to trwałośc wędzonki. Drugie wędzenie w zimnym dymie ok. 30°C. Takie wędzonki długo wytrzymują. Tylko czy dotrwają, jak sobie będą tak wisieć ? :rolleyes: Może być tak, że będziesz musiał zrobić drugie, bo te zostaną szybko skonsumowane. :grin:

Autor wątku nie pisze, że chce serwować wędzonki surowe,

Maxell dobrze zauważa, iż

Mięso rozmrożone zawiera kilkakrotnie więcej bakterii niż mięso świeże, a ilość ich gwałtownie rośnie, wraz z ilością wilgoci pokrywającej je podczas rozmrażania i wzrostem temp.

i według mnie (w innym wątku już wypowiadałem sie na temat rozmrażania), proces rozmrażania należy skrócić do minimum - bakterie namnażają się przy rozmrażaniu. W praktyce, ja osobiście zamrożoną wędzonkę umieszczam od razu w garze z gorącą wodą i parzę, jest bezpiecznie, i nie piszcie, że wędzonka jest gorsza, bo nie wyczujecie różnicy. Ja tak robię, ale jestem trochę "przewrażliwiony mikrobiologicznie :lol: "