jacekw21 Posted July 27, 2019 Report Share Posted July 27, 2019 Karkówka z praski Surowiec-karkówka (w jednym kawałku u mnie 2 kg) Przyprawy i materiały pomocnicze-peklowanie według kalkulatora https://www.wyroby-d...mokro-i-10.html-pół główki czosnku dobrej jakości wyciśnięty przez praskę Wywar do zalewy robimy z :-3 papryczki ostre suszone-trzy liście laurowe-15 kulek ziela angielskiego-mała łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą WykonaniePrzygotowujemy solankę i wywar. Wywar robimy z szklanki wody w małym rondelku .Gotujemy go przez 10 min z przyprawami i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia Do odmierzonej ilości wody dodajemy peklo sól ,czosnek oraz wywar dokładnie mieszamy.Teraz tak zrobioną solanką nastrzykujemy mięso i topimy w solance na 5-7 dni i przechowujemy w lodówce temp. 4-6 stopni. Po tym czasie wkładamy karkówkę do praski na wierzch dałem łyżeczkę pieprzu czerwonego zakładamy docisk zamykamy i parzymy. ParzenieWoda 75-80 stopni i parzymy do momentu osiągnięcia w wyrobie 68-70 stopni.Następnie studzimy puchę w zimnej wodzie przez 10 min zmieniamy wodę i ponownie 10 min teraz szynkowar wkładamy do lodówki na 8-12 godz. SMACZNEGO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted July 27, 2019 Report Share Posted July 27, 2019 Wyglada smaczniutko :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted July 27, 2019 Author Report Share Posted July 27, 2019 Wyglada smaczniutko Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakoo Posted March 24, 2020 Report Share Posted March 24, 2020 Co to są za praski? jak to wygląda i gdzie to można kupić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted March 24, 2020 Report Share Posted March 24, 2020 Co to są za praski? jak to wygląda i gdzie to można kupić?napisz do @jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted March 25, 2020 Author Report Share Posted March 25, 2020 napisz do @jumbo Osobiście mam od kogoś innego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts