Jump to content

Karkówka z praski


jacekw21

Recommended Posts

Karkówka z praski

post-72431-0-35947700-1564227710_thumb.jpg

 

Surowiec

-karkówka (w jednym kawałku u mnie 2 kg)
 
Przyprawy i materiały pomocnicze
-peklowanie według kalkulatora https://www.wyroby-d...mokro-i-10.html
-pół główki czosnku dobrej jakości wyciśnięty przez praskę
 
Wywar do zalewy robimy z :
-3 papryczki ostre suszone
-trzy liście laurowe
-15 kulek ziela angielskiego
-mała łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
 
Wykonanie
Przygotowujemy solankę i wywar. Wywar robimy z szklanki wody w małym rondelku .Gotujemy go przez 10 min z przyprawami i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia Do odmierzonej ilości wody dodajemy peklo sól ,czosnek oraz wywar dokładnie mieszamy.Teraz tak zrobioną solanką  nastrzykujemy mięso i topimy w solance na 5-7 dni i przechowujemy w lodówce temp. 4-6 stopni. Po tym czasie wkładamy karkówkę do praski  na wierzch dałem łyżeczkę pieprzu czerwonego zakładamy docisk zamykamy i parzymy.
 
Parzenie
Woda 75-80 stopni i parzymy do momentu osiągnięcia w wyrobie 68-70 stopni.Następnie studzimy puchę w zimnej wodzie przez 10 min zmieniamy wodę i ponownie 10 min teraz szynkowar wkładamy do lodówki na 8-12 godz.
 
SMACZNEGO
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...