Jump to content

Golonka


jacekw21

Recommended Posts

Golonka

post-72431-0-23217400-1564304868_thumb.jpgpost-72431-0-23217400-1564304868_thumb.jpg

Składniki :
- trzy tylne golonki
 
Przyprawy
-peklo sól 18 g/kg
-jałowiec mielony 1 g/kg
-ziele angielskie 1 g/kg
-pieprz czarny mielony 1 g/kg
-pieprz biały mielony 1 g/kg
-czosnek zgniecionych przez praskę według uznania
-woda 150 g
 
Wykonanie
Golonki myjemy wycinamy kość i oddzielamy mięso od skóry.Następnie staramy się wyciąć z golonek jak najwięcej mięska chudego.U mnie wyszło mięsko chude 1.200 kg,a tłuściejsze 700 g.
Teraz mięso chude traktujemy tłuczkiem ale bez przesady a tłuściejsze zostawiamy jak jest. Peklujemy w osobnych pojemnikach. Kawałek skóry który pójdzie na dno też peklujemy. Czas peklowania mięsa 24 godz w lodówce. Po tym czasie mięso tłuściejsze mielimy na sitku fi 2,5-3 mm. Chude mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami dodajemy wodę i dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy dokładnie się rozprowadziły. Następnie łączymy oba mięsa  i dokładnie wyrabiamy do kleistości. Późnej mięso pakujemy do puchy i skórę która idzie na dno.Zamykamy praskę i do lodówki 24 godz.
 
Parzenie
-woda 75 st.C
-czas 4,5 godz.
Po 4,5 godz.wyjmujemy puchę z wody i zostawiamy aż wystygnie.Zwalniamy docisk (sprężyny) i chowamy do lodówki 8-10 godzin
Smacznego
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 10 months later...

Zrobione. 100% zadowolenia. Przepis fajny, wyrób bardzo smaczny. Dla odmiany owinąłem golonkę wokół skórą z każdej strony. Ponieważ wsadziłem do gara koło północy, to ustawiłem na 75st i wyciągnąłem dopiero rano o 7. Skórka mięciutka, troszkę gumowato-galarktowa konsystencja, ale jest właśnie taka jaką chciałem uzyskać. Kolor wypełniacza odbiega od reszty i jedynie to mnie zastanawia. Dzięki Jacku za przepis.

 

post-88733-0-77189400-1636052837_thumb.jpg

post-88733-0-92684100-1636052878_thumb.jpg

post-88733-0-93554100-1636052912_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...