jacekw21 Posted July 28, 2019 Report Share Posted July 28, 2019 GolonkaSkładniki :- trzy tylne golonki Przyprawy-peklo sól 18 g/kg-jałowiec mielony 1 g/kg-ziele angielskie 1 g/kg-pieprz czarny mielony 1 g/kg-pieprz biały mielony 1 g/kg-czosnek zgniecionych przez praskę według uznania-woda 150 g WykonanieGolonki myjemy wycinamy kość i oddzielamy mięso od skóry.Następnie staramy się wyciąć z golonek jak najwięcej mięska chudego.U mnie wyszło mięsko chude 1.200 kg,a tłuściejsze 700 g.Teraz mięso chude traktujemy tłuczkiem ale bez przesady a tłuściejsze zostawiamy jak jest. Peklujemy w osobnych pojemnikach. Kawałek skóry który pójdzie na dno też peklujemy. Czas peklowania mięsa 24 godz w lodówce. Po tym czasie mięso tłuściejsze mielimy na sitku fi 2,5-3 mm. Chude mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami dodajemy wodę i dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy dokładnie się rozprowadziły. Następnie łączymy oba mięsa i dokładnie wyrabiamy do kleistości. Późnej mięso pakujemy do puchy i skórę która idzie na dno.Zamykamy praskę i do lodówki 24 godz. Parzenie-woda 75 st.C-czas 4,5 godz.Po 4,5 godz.wyjmujemy puchę z wody i zostawiamy aż wystygnie.Zwalniamy docisk (sprężyny) i chowamy do lodówki 8-10 godzinSmacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 28, 2019 Report Share Posted July 28, 2019 trzy tylne golonki Czy do tego wyrobu używasz również (a może wyłącznie) mięśnia brzuchatego?Bardzo ładny wyrób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 28, 2019 Report Share Posted July 28, 2019 (edited) Po 4,5 godz.wyjmujemy puchę z wody i zostawiamy aż wystygnie Dla szybszego schłodzenia latem zanurzył bym puchę po rant w zimnej wodzie.W zimie można wystawić na dwór . Edited July 28, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted July 28, 2019 Author Report Share Posted July 28, 2019 (a może wyłącznie) mięśnia brzuchatego? Bardzo ładny wyrób. Aniu to wyrób z archiwum jak się nie mylę z 2016 roku za bardzo nie pamiętam ale wydaje mi się że użyte były mięśnie brzuchaty, prostowniki i zginacze palców Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi101 Posted December 5, 2020 Report Share Posted December 5, 2020 Witam mam pytanie co dajemy do peklowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 5, 2020 Report Share Posted December 5, 2020 Witam mam pytanie co dajemy do peklowania Jest w przepisie Przyprawy-peklo sól 18 g/kgPeklo i sól przecież. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi101 Posted December 5, 2020 Report Share Posted December 5, 2020 Dziękuję za szybką odpowiedż , właśnie zapeklowałem . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abadeon Posted November 4, 2021 Report Share Posted November 4, 2021 Zrobione. 100% zadowolenia. Przepis fajny, wyrób bardzo smaczny. Dla odmiany owinąłem golonkę wokół skórą z każdej strony. Ponieważ wsadziłem do gara koło północy, to ustawiłem na 75st i wyciągnąłem dopiero rano o 7. Skórka mięciutka, troszkę gumowato-galarktowa konsystencja, ale jest właśnie taka jaką chciałem uzyskać. Kolor wypełniacza odbiega od reszty i jedynie to mnie zastanawia. Dzięki Jacku za przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts