quadro555 Posted July 29, 2019 Report Share Posted July 29, 2019 Polędwice i karczki przed parzeniem.Przekroje po parzeniu gotowe do pakowania.Peklowanie wg kalkulatora kolegi Miro( http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html)jak dla mnie niski poziom peklosoli ciut za słony. Myślę że następnym razem dam trochę mniej peklosoli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 29, 2019 Report Share Posted July 29, 2019 Jak na pierwszy raz to mistrzowskie wyroby.Tak trzymać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 29, 2019 Author Report Share Posted July 29, 2019 Dziękuję za słowa uznania ze strony takiego autorytetu.???? Kielbasy jednak łatwiej robić, a napewno szybciej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted July 29, 2019 Report Share Posted July 29, 2019 Przekroje po parzeniu gotowe do pakowania. Ja osobiście wolę całe kawałki pakować jeżeli już pakuje . [Dodano: 29 lip 2019 - 22:14]Ładnie uwędzone [Dodano: 29 lip 2019 - 22:20] Kielbasy jednak łatwiej robić, a napewno szybciej Szybciej na pewno , ale czy łatwiej tego bym nie powiedział.Kiełbaskę można szybciej schrzanić lub sprawić że będzie miała jakieś niedociągnięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 29, 2019 Author Report Share Posted July 29, 2019 To dla kolegi. Tak chciał. Dla mnie leżą w chłodziarce. Długo nie poleżą.???? [Dodano: 29 lip 2019 - 22:32] Dzięki forum popełniłem już kilka rodzajów kiełbasy i jak trzymałem się przepisów to było ok. Jedynie nadziewanie kabanosów okazało się dla mnie za trudne. Po porwaniu pierwszego jelita porzuciłem ten trud i zrobiłem kiełbasę w wieprzowym jelicie. Pomyślę nad osłonkami białkowymi i może wtedy będzie łatwiej. ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted July 29, 2019 Report Share Posted July 29, 2019 Bardzo ladne :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 30, 2019 Report Share Posted July 30, 2019 . Pomyślę nad osłonkami białkowymi i może wtedy będzie łatwiej. Będzie dużo łatwiej tylko jak będziesz nabijał kabanosy w osłonki białkowe to muszą być suche, lejek suchy i stół też bo jak namokną to zaczną się rwać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 30, 2019 Report Share Posted July 30, 2019 (edited) Do kabanosów kup jelita tubowane i życie jest prostsze. Edited July 30, 2019 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 30, 2019 Report Share Posted July 30, 2019 jelita tubowane i życie jest prostsze. 22-24 minimum - bo z mniejszymi to juz niekoniecznie prostsze . Jeszcze jedno lejek na zewnątrz 12 mm ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 5, 2019 Author Report Share Posted August 5, 2019 Popełnione w niedzielę po "ciężkiej" sobocie. Trochę kiełbasy i udek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted August 5, 2019 Report Share Posted August 5, 2019 Witam, Ładnie wyglądają Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted August 5, 2019 Report Share Posted August 5, 2019 No no... Pełen podziwu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 5, 2019 Author Report Share Posted August 5, 2019 Dziękuję za dobre słowa.???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 5, 2019 Report Share Posted August 5, 2019 Popełnione w niedzielę po "ciężkiej" sobocie Nie popełniaj tylko rób te swoje ładne wyroby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 5, 2019 Author Report Share Posted August 5, 2019 Popełnione w niedzielę po "ciężkiej" sobocie Nie popełniaj tylko rób te swoje ładne wyroby. Staram się. Teściowa powiedziała, że wyglądają jak ze sklepu. To chyba komplement. Dzięki że jest to forum, wszystko można wyczytać i dużo się nauczyć. Atmosfera przyjemna i nie ma odsyłania do wujka samo zło GOOGLE i wyszukiwarki forumowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 11, 2019 Author Report Share Posted August 11, 2019 Pierwszy boczek wędzony i trochę udek (lud lubi ).Boczek sparzyłem w 85*C do temperatury w środku 80* i na ciepło trochę ciągnący. Sprawdzę jutro po wychłodzeniu. Trochę upierdliwe to parzenie na kuchence gazowej. Ciekawe czy taki najtańszy cyrkulator nie byłby lepszym rozwiązaniem? Używa ktoś tego ustrojstwa do parzenia wędzonek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 11, 2019 Report Share Posted August 11, 2019 Wielu używa.Ja używam garnka elektrycznego do pasteryzacji z elektroniczną a nie mechaniczną regulacją temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 11, 2019 Author Report Share Posted August 11, 2019 Wielu używa.Ja używam garnka elektrycznego do pasteryzacji z elektroniczną a nie mechaniczną regulacją temperatury.Kolejny garnek? Kuchnia mała więc pomyślałem o cyrkulatorze. Ciekawe czy bezwładność cieplna jest większa w warniku czy przy użyciu cyrkulatora. Do wędzenia używam grzałki z termostatem on/off i potrafi toto przeciągnąć w górę nawet do 7*C. Przy wędzeniu raczej to nie jest problemem ale przy parzeniu raczej potrzebna chyba jest większa dokładność. Arkadiuszu twój garnek to jaki model jeśli to nie jest tajemnica? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 11, 2019 Report Share Posted August 11, 2019 (edited) Ciekawe czy bezwładność cieplna jest większa w warniku czy przy użyciu cyrkulatora.Cyrkulator jest bardzo dokładnym urządzeniem. Mieszanie wody sprzyja wyrównaniu temperatur wody w zasadzie w całej objętości garnka.Napisałam "w zasadzie", ponieważ skuteczność mieszania zależy od wielkości garnka jak i sposobu jego załadowania.Sam cyrkulator reaguje na jednostopniowe wahania temperatury ale w pobliżu jego czujnika. Edited August 11, 2019 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 11, 2019 Author Report Share Posted August 11, 2019 Cyrkulator jest bardzo dokładnym urządzeniem. O to mi chodzi. Ilości jakie parzę to około 5 kg jednorazowo. Takie urządzenie jako zajmujące mniej miejsca chyba będzie lepsze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 11, 2019 Report Share Posted August 11, 2019 (edited) https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Automat-do-pasteryzacji/p100255026Są jeszcze z nierdzewki ale nieco droższe Edited August 11, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 12, 2019 Report Share Posted August 12, 2019 Ilości jakie parzę to około 5 kg jednorazowo. Takie urządzenie jako zajmujące mniej miejsca chyba będzie lepsze? Sam cyrkulator ma wymiary w cm: 11,5x16,5x43 (w opakowaniu)Do 5kg wędzonek potrzebujesz garnek co najmniej 15l. Woda między kawałkami mięsa musi się przemieszczać swobodnie.Poza tym mięso powinno być popakowane w workach bo śmigiełko cyrkulatora jest bardzo delikatne i drobiny tłuszczu oraz białka skutecznie je blokuje. Ja swój cyrkulator wymieniałam 3 razy, bo śmigiełko przestawało pracować. Podobno te, z amerykańskiego rynku są bardziej odporne i nasz kol. @StefanS parzył bez worków.Przy ew. zakupie garnka proponowanego przez @Arkadiusza należy zwrócić uwagę na to, aby element grzejny znajdował się pod emaliowanym dnem. Są dwie wersje, w jednej dysk grzejnika wystaje ponad dno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 12, 2019 Author Report Share Posted August 12, 2019 Dziękuję za podpowiedzi. Chyba jednak będę musiał przekonać małżonkę do zakupu kolejnego garnka ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 18, 2019 Author Report Share Posted August 18, 2019 Miala być krakowska a wyszła szynkowa w małym flaku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 (edited) Bardzo ładne wyroby ???????? Dziękuję za podpowiedzi. Chyba jednak będę musiał przekonać małżonkę do zakupu kolejnego garnka ????Ja używałem cyrkulatora z Lidla i podobnie jak EAnna i swój zajechałem (przegrzewał się - wymienili na gwarancji). W miedzyczasie kupiłem powystawowy Klarstein Quickstick i jeśli nie będę musiał to nie wrócę do poprzedniego. Tusiaczek pisał o nim tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8751-tusiaczkowy-sprzęcior/?p=614692 Zwykle cena to około 200-300 zł, ale jak jesteś cierpliwy to da się kupić poniżej 100 zł. Ja za swój dałem coś koło 70 zł (powystawowy). Stałem przed podobna decyzją i zdecydowałem się kupić cyrkulator i lodówkę turystyczną, która teraz leży w piwnicy przykryta jak nie jest potrzebna - wyciąłem otwór w pokrywie ???? Głównymi argumentami były:- zajmuje mniej miejsca w kuchni- dla mnie jest bardziej uniwersalny - filety z kaczki sous vide na obiad rozpływają się w ustach ???? Edited August 19, 2019 by grim_reefer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.