Jump to content

Mozaika z karkówki i boczku


jacekw21

Recommended Posts

Mozaika z karkówki i boczku

 

post-72431-0-01846100-1564658395_thumb.jpg

 

Mięso:
 
- karkówka 1 kg
- boczek 1 kg
 
Przyprawy:
 
- pieprz czarny 3 g / kg
- gałka muszkatołowa 1 g /kg
- papryka słodka 1 g/kg
- czosnek świeży wyciśnięty przez praskę ilość według  uznania
- żelatyna 1 łyżeczka
- peklosól  18 g/kg
- woda 50 ml
 
Wykonanie:
 
 Kroimy mięso w kawałki w zależności jaki mniej więcej chcemy uzyskać wzór gotowego wyrobu. Ja pokroiłem w dość spore kawałki widać na przekroju. Z boczku oczywiście skórę odcinamy. Pokrojone mięso zasypujemy peklosolą w odpowiedniej proporcji i mieszamy. Czas peklowania 48 godzin. Po tym czasie dokładnie wyrabiamy mięso można użyć tłuczka aby uplastycznić mięso ale bez przesady nie za mocno. Dodajemy przyprawy,wodę i mieszamy aż mięso będzie się nam dobrze kleić.Ładujemy mięso do praski i odstawiamy do lodówki na noc.
 
Parzenie
 
- Woda 75-80 stopni. Używamy termometru z sondą i parzymy do 70 stopni w wewnątrz. Następnie studzimy w zimnej wodzie 15 min zmieniając wodę ze dwa razy. Wstawiamy do lodówki na min 10-12 godz.
 
SMACZNEGO
Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...