jacekw21 Posted August 1, 2019 Report Share Posted August 1, 2019 (edited) Mozaika z karkówki i boczku Mięso: - karkówka 1 kg- boczek 1 kg Przyprawy: - pieprz czarny 3 g / kg- gałka muszkatołowa 1 g /kg- papryka słodka 1 g/kg- czosnek świeży wyciśnięty przez praskę ilość według uznania- żelatyna 1 łyżeczka- peklosól 18 g/kg- woda 50 ml Wykonanie: Kroimy mięso w kawałki w zależności jaki mniej więcej chcemy uzyskać wzór gotowego wyrobu. Ja pokroiłem w dość spore kawałki widać na przekroju. Z boczku oczywiście skórę odcinamy. Pokrojone mięso zasypujemy peklosolą w odpowiedniej proporcji i mieszamy. Czas peklowania 48 godzin. Po tym czasie dokładnie wyrabiamy mięso można użyć tłuczka aby uplastycznić mięso ale bez przesady nie za mocno. Dodajemy przyprawy,wodę i mieszamy aż mięso będzie się nam dobrze kleić.Ładujemy mięso do praski i odstawiamy do lodówki na noc. Parzenie - Woda 75-80 stopni. Używamy termometru z sondą i parzymy do 70 stopni w wewnątrz. Następnie studzimy w zimnej wodzie 15 min zmieniając wodę ze dwa razy. Wstawiamy do lodówki na min 10-12 godz. SMACZNEGO Edited August 1, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.