Jump to content

Szynka z praski

jacekw21

Recommended Posts

Szynka z praski

post-72431-0-29533000-1564863240_thumb.jpg

Surowiec

- szynka (waga zależy od wielkości praski)

Przyprawy i materiały pomocnicze

-.peklosól ilość według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
-.czosnek zgnieciony przez praskę(ilość według uznania) opcjonalnie
-.coś dla oka kilka listków laurowych i papryczek chili na wierzch szynki
- praska

Wykonanie

Robimy zalewę i nastrzykujemy szynkę tą zalewą. Szynkę topimy z (dodatkiem czosnku opcjonalnie )według kalkulatora peklowania 5-6 dni  https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.htmlTeraz osuszamy mięso i za pomocą tłuczka do schabowych staramy się ją obić aby na powierzchni mięsa powstała masa wiążąca ,miejsca od środka gdzie będzie składana. .Jeśli mamy jeden kawałek (jak ja) który nie wymaga składania i nie chcemy jej ciąć w celu wycinania błonek nie musimy używać tłuczka. Szynkę wkładamy do puchy, na wierzch kładziemy listki laurowe i papryczki i zamykamy praskę .

Parzenie

Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu gdy w środku wyrób będzie miał 68 stopni.
Zdejmujemy docisk i studzimy w zimnej wodzie 2 razy po 10 min zmieniając wodę .
Wkładamy do lodówki na 8-12 godz.

SMACZNEGO
Edited by Maxell

• 4 months later...

Jacku mogę zrobić peklowanie na sucho w próżni ? mój wsad w praskę to 1,5 kg mięsa, a szynkowaru 1 kg. ile wtedy peklosoli ? 20 g na kg mięsa ?

Możesz na sucho ale to już będzie w konsystencji trochę inaczej  .Lepiej w prasce rób .A odnośnie peklo to daj tyle jaką dawkę jaka Ci odpowiada ,każdy ma inny próg słoności bądź podobny .Ja raczej standardowo 18-19 g/kg 

Witaj ,ostatnio jak kupiłem taką szynkę prosiaka  z praski ,wyglądała jakby był to cały kawał mięsa ,bez żadnych przejśc , bez tluszczyku w srodku , całkiem inaczej jak twoja ,mam zamiar taką zrobic z żurawina w środku ,tylko jak ...? mieso kroic w plasterki ? ,zemleć ? potem zamierzam ja podawać na ciepło z sosem z borowików na smietanie .Poradz coś ::)

Pokaż przekrój tej Twojej szynki z praski. 

Jeśli to był wyrób "sklepowy" to obstawiam, że zawartość szynki w szynce była niewielka.

Bez żadnych przejść, tłuszczyku, żyłek to musiałoby być zmielone jak na parówki. 

Bardzo ciekawy jestem wyglądu.

--

Romii