jacekw21 Posted August 3, 2019 Report Share Posted August 3, 2019 (edited) Szynka z praski Surowiec - szynka (waga zależy od wielkości praski) Przyprawy i materiały pomocnicze -.peklosól ilość według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html-.czosnek zgnieciony przez praskę(ilość według uznania) opcjonalnie-.coś dla oka kilka listków laurowych i papryczek chili na wierzch szynki- praska Wykonanie Robimy zalewę i nastrzykujemy szynkę tą zalewą. Szynkę topimy z (dodatkiem czosnku opcjonalnie )według kalkulatora peklowania 5-6 dni https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.htmlTeraz osuszamy mięso i za pomocą tłuczka do schabowych staramy się ją obić aby na powierzchni mięsa powstała masa wiążąca ,miejsca od środka gdzie będzie składana. .Jeśli mamy jeden kawałek (jak ja) który nie wymaga składania i nie chcemy jej ciąć w celu wycinania błonek nie musimy używać tłuczka. Szynkę wkładamy do puchy, na wierzch kładziemy listki laurowe i papryczki i zamykamy praskę . Parzenie Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu gdy w środku wyrób będzie miał 68 stopni.Zdejmujemy docisk i studzimy w zimnej wodzie 2 razy po 10 min zmieniając wodę .Wkładamy do lodówki na 8-12 godz. SMACZNEGO Edited August 4, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted August 4, 2019 Report Share Posted August 4, 2019 :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 8, 2019 Report Share Posted December 8, 2019 Jacku mogę zrobić peklowanie na sucho w próżni ? mój wsad w praskę to 1,5 kg mięsa, a szynkowaru 1 kg. ile wtedy peklosoli ? 20 g na kg mięsa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 9, 2019 Author Report Share Posted December 9, 2019 Jacku mogę zrobić peklowanie na sucho w próżni ? mój wsad w praskę to 1,5 kg mięsa, a szynkowaru 1 kg. ile wtedy peklosoli ? 20 g na kg mięsa ? Możesz na sucho ale to już będzie w konsystencji trochę inaczej .Lepiej w prasce rób .A odnośnie peklo to daj tyle jaką dawkę jaka Ci odpowiada ,każdy ma inny próg słoności bądź podobny .Ja raczej standardowo 18-19 g/kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkdugi Posted December 15, 2019 Report Share Posted December 15, 2019 Witaj ,ostatnio jak kupiłem taką szynkę prosiaka z praski ,wyglądała jakby był to cały kawał mięsa ,bez żadnych przejśc , bez tluszczyku w srodku , całkiem inaczej jak twoja ,mam zamiar taką zrobic z żurawina w środku ,tylko jak ...? mieso kroic w plasterki ? ,zemleć ? potem zamierzam ja podawać na ciepło z sosem z borowików na smietanie .Poradz coś : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted December 15, 2019 Report Share Posted December 15, 2019 Pokaż przekrój tej Twojej szynki z praski. Jeśli to był wyrób "sklepowy" to obstawiam, że zawartość szynki w szynce była niewielka.Bez żadnych przejść, tłuszczyku, żyłek to musiałoby być zmielone jak na parówki. Bardzo ciekawy jestem wyglądu.--Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkdugi Posted December 15, 2019 Report Share Posted December 15, 2019 Nie mam żadnych fotek a szkoda , wyrób był od lokalnego masarza co prowadzi mały sklepik .[Dodano: 15 gru 2019 - 20:01]Może siła docisku w prasce jest większa niż w małym szynkowarze i dlatego tak wyglądało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 15, 2019 Report Share Posted December 15, 2019 Może siła docisku w prasce jest większa niż w małym szynkowarze i dlatego tak wyglądało Obstawiam na "siłę technologii" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkdugi Posted December 15, 2019 Report Share Posted December 15, 2019 Oki za niedługo przyślę foty jak to wyszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 15, 2019 Author Report Share Posted December 15, 2019 mam zamiar taką zrobic z żurawina w środku ,tylko jak ...? mieso kroic w plasterki ? ,zemleć ? Lepiej nie kombinuj prostota jest najlepsza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkdugi Posted December 16, 2019 Report Share Posted December 16, 2019 JacekW21 powiedz czy lepiej szukać szynki kulki i w całości do praski czy szynkę w płacie trochę rozbic .I co byś powiedział żeby po parzeniu wjechać z tym wędzarni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts