Jump to content

Szynka z praski


jacekw21

Recommended Posts

Szynka z praski

 

post-72431-0-29533000-1564863240_thumb.jpg

 

Surowiec
 
- szynka (waga zależy od wielkości praski)
 
Przyprawy i materiały pomocnicze
 
-.peklosól ilość według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
-.czosnek zgnieciony przez praskę(ilość według uznania) opcjonalnie
-.coś dla oka kilka listków laurowych i papryczek chili na wierzch szynki
- praska
 
Wykonanie
 
Robimy zalewę i nastrzykujemy szynkę tą zalewą. Szynkę topimy z (dodatkiem czosnku opcjonalnie )według kalkulatora peklowania 5-6 dni  https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.htmlTeraz osuszamy mięso i za pomocą tłuczka do schabowych staramy się ją obić aby na powierzchni mięsa powstała masa wiążąca ,miejsca od środka gdzie będzie składana. .Jeśli mamy jeden kawałek (jak ja) który nie wymaga składania i nie chcemy jej ciąć w celu wycinania błonek nie musimy używać tłuczka. Szynkę wkładamy do puchy, na wierzch kładziemy listki laurowe i papryczki i zamykamy praskę .
 
Parzenie
 
Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu gdy w środku wyrób będzie miał 68 stopni.
Zdejmujemy docisk i studzimy w zimnej wodzie 2 razy po 10 min zmieniając wodę .
Wkładamy do lodówki na 8-12 godz.
 
SMACZNEGO
Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

 

 

Jacku mogę zrobić peklowanie na sucho w próżni ? mój wsad w praskę to 1,5 kg mięsa, a szynkowaru 1 kg. ile wtedy peklosoli ? 20 g na kg mięsa ?

Możesz na sucho ale to już będzie w konsystencji trochę inaczej  .Lepiej w prasce rób .A odnośnie peklo to daj tyle jaką dawkę jaka Ci odpowiada ,każdy ma inny próg słoności bądź podobny .Ja raczej standardowo 18-19 g/kg 

Link to comment
Share on other sites

Witaj ,ostatnio jak kupiłem taką szynkę prosiaka  z praski ,wyglądała jakby był to cały kawał mięsa ,bez żadnych przejśc , bez tluszczyku w srodku , całkiem inaczej jak twoja ,mam zamiar taką zrobic z żurawina w środku ,tylko jak ...? mieso kroic w plasterki ? ,zemleć ? potem zamierzam ja podawać na ciepło z sosem z borowików na smietanie .Poradz coś ::)

Link to comment
Share on other sites

Pokaż przekrój tej Twojej szynki z praski. 

Jeśli to był wyrób "sklepowy" to obstawiam, że zawartość szynki w szynce była niewielka.

Bez żadnych przejść, tłuszczyku, żyłek to musiałoby być zmielone jak na parówki. 

Bardzo ciekawy jestem wyglądu.

--

Romii

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...