Jump to content

Konserwa drobiowa.

jacekw21

Recommended Posts

Konserwa drobiowa.

post-72431-0-15354800-1564985940_thumb.jpg

Będziemy potrzebować

Mięso bez kości
- udziec indyka 800 g.
- udko kurczaka 400 g.

Przyprawy

- peklosól 16-18 g/kg
- pieprz młotkowany z kolendrą 3 g do całości
- papryka czerwona słodka 0,5-1 g do całości
- oregano 0,5 g do całości
- czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 3-4 ząbki

Wykonanie

Mięso z indyka tniemy w paski około 2 cm. Mięso z udka zostawiamy tak jak jest po oddzieleniu od kości i peklujemy. Czas 24 godz w temp 4-6 st. Po tym czasie bierzemy 200 g indyka i całość mięsa kurczaka mielimy na drobnym sitku 2,5 mm u mnie maszynka 8 resztę mięska indyka traktujemy tłuczkiem do mięsa dość mocno ale bez nadmiernej przesady. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa jednego i drugiego po połowie i dobrze mieszamy.Teraz wkładamy mięso do praski na przemian raz mielone raz w kawałkach układamy warstwami.Zamykamy i do lodówki na 24 godziny.

Parzenie

Woda 75-80 stopni do momentu gdy wkład osiągnie 72 stopni wyjmujemy z praski, studzimy w zimnej wodzie 15 min .Teraz praska do lodówki na 8-10 godz bez docisku i gotowe.

Smacznego.
Edited by Maxell

• 6 months later...

Witam. Czy ktoś z Was robił kiedyś mielonkę/konserwę/mięso z gęsi w słoiku, pytam bo nie wiem jak takie mięso się "zachowa"

Gęsi zazwyczaj kończę bić początkiem listopada i od tego czasu to mięso mi się mrozi - tak, że jak bym mielonkę z gęsi robił to mięso będzie mrożone.

Z gęsi nie mam chyba tylko wątróbek w zamrażalce, resztę mięs i podrobów mam tak, że raczej mogę dowolnie łączyć.

Na początek chętnie bym zrobił 1-2 słoiki wielkości 0,5kg na próbę.

Napiszcie proszę co sądzicie o gęsi w słoiku.
Thx.

Pozdr.