jacekw21 Posted August 5, 2019 Report Share Posted August 5, 2019 (edited) Konserwa drobiowa. Będziemy potrzebować Mięso bez kości- udziec indyka 800 g.- udko kurczaka 400 g. Przyprawy - peklosól 16-18 g/kg- pieprz młotkowany z kolendrą 3 g do całości- papryka czerwona słodka 0,5-1 g do całości- oregano 0,5 g do całości- czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 3-4 ząbki Wykonanie Mięso z indyka tniemy w paski około 2 cm. Mięso z udka zostawiamy tak jak jest po oddzieleniu od kości i peklujemy. Czas 24 godz w temp 4-6 st. Po tym czasie bierzemy 200 g indyka i całość mięsa kurczaka mielimy na drobnym sitku 2,5 mm u mnie maszynka 8 resztę mięska indyka traktujemy tłuczkiem do mięsa dość mocno ale bez nadmiernej przesady. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa jednego i drugiego po połowie i dobrze mieszamy.Teraz wkładamy mięso do praski na przemian raz mielone raz w kawałkach układamy warstwami.Zamykamy i do lodówki na 24 godziny. Parzenie Woda 75-80 stopni do momentu gdy wkład osiągnie 72 stopni wyjmujemy z praski, studzimy w zimnej wodzie 15 min .Teraz praska do lodówki na 8-10 godz bez docisku i gotowe. Smacznego. Edited August 5, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted August 5, 2019 Report Share Posted August 5, 2019 Moja ulubiona mielonka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muflon129 Posted August 5, 2019 Report Share Posted August 5, 2019 ładnie wygląda i pewnie super smakuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted August 6, 2019 Report Share Posted August 6, 2019 Konserwa drobiowa. Wspaniale wygląda Jacku. ...o smaku nie wspomnę. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted March 3, 2020 Report Share Posted March 3, 2020 Witam. Czy ktoś z Was robił kiedyś mielonkę/konserwę/mięso z gęsi w słoiku, pytam bo nie wiem jak takie mięso się "zachowa"Gęsi zazwyczaj kończę bić początkiem listopada i od tego czasu to mięso mi się mrozi - tak, że jak bym mielonkę z gęsi robił to mięso będzie mrożone.Z gęsi nie mam chyba tylko wątróbek w zamrażalce, resztę mięs i podrobów mam tak, że raczej mogę dowolnie łączyć.Na początek chętnie bym zrobił 1-2 słoiki wielkości 0,5kg na próbę.Napiszcie proszę co sądzicie o gęsi w słoiku.Thx.Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted March 3, 2020 Author Report Share Posted March 3, 2020 sądzicie o gęsi w słoiku Osobiście z gęsią nie miałem styczności za sprawą słoików czy puszek jedyne co robiłem z ptaka to kurczak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts