jacekw21 Posted August 6, 2019 Report Share Posted August 6, 2019 (edited) Konserwa a'la Wojskowa z szynki i boczku Przepis Coś takiego bardzo podobnego kiedyś serwowali w wojsku. Było w dużych, długich puszkach takich jak słonina, było bardzo dobre więc postanowiłem coś podobnego ulepić, przynajmniej żeby wyglądem przypominało wyrób z przed lat . Przedtem szukałem oryginalnej receptury w internecie lecz jedno co udało mi się znaleźć to info, że do takich konserw była dawana tylko sól i mięso wysokiej jakości które nie było mielone. Przekrój pamiętam jak dziś był podobny do mojego. Lecz ja postanowiłem dodać oprócz soli peklowanej sól ziołową, pieprz biały, czosnek. Składniki - szynka 1 kl.1,5 kg- boczek 1 kg- sól peklowa 18 g/kg- sól ziołowa 2 g/kg- pieprz biały 7 g do całości- woda 100 ml- 5 większych ząbków czosnku Wykonanie Szynkę i boczek kroimy w większe kawałki i zasypujemy peklosolą na 48 godz. Po 48 godz mięso traktujemy tłuczkiem aby je trochę uplastycznić. Dodajemy przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dokładnie wyrabiamy dodając wodę. Ładujemy mięso do praski z założonym dociskiem i odstawiamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków. Parzenie - Woda 75 stopni parzymy do osiągnięcia 68 st. w wyrobie .Następnie studzimy w zimnej wodzie około 15 min .I wstawiamy do lodówki bez docisku na min 12 godz. Smacznego. Edited August 6, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
1Slawek1 Posted August 6, 2019 Report Share Posted August 6, 2019 wyrob jak zwykle w twoim wukonaniu super ale towar z drugiego planu tylko pozazdroscic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiejas Posted August 7, 2019 Report Share Posted August 7, 2019 Cholera proste. Nawet ja bym to zrobił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 7, 2019 Report Share Posted August 7, 2019 - szynka 1 kl.1,5 kg - boczek 1 kg Nareszcie coś nie z łopatki. , ale plasterki na grubość owszem, owszem. .I wstawiamy do lodówki bez docisku Ja bym raczej docisnął dla lepszego sklejenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted August 7, 2019 Author Report Share Posted August 7, 2019 ale plasterki na grubość owszem, owszem. Kurczę wydało się [Dodano: 07 sie 2019 - 10:11] Ja bym raczej docisnął dla lepszego sklejenia. Na pewno by nie zaszkodziło można i tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 7, 2019 Report Share Posted August 7, 2019 ale plasterki na grubość owszem, owszem. No, przecież to plasterki wojskowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted August 7, 2019 Author Report Share Posted August 7, 2019 No, przecież to plasterki wojskowe O tym nie pomyślałem a kilka lat biegałem z karabinem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted August 7, 2019 Report Share Posted August 7, 2019 (edited) Wygląda i pewnie smakuje zacnie. Bym powiedział dla kadry i rezerwy, bo dla kota to musztra w błocie. Pewnie teraz to nie polityczne stwierdzenie.???? . Czasy się zmieniają Edited August 7, 2019 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysek Posted November 14, 2019 Report Share Posted November 14, 2019 Witam wszystkich. Mam pytanie jak duze te kawalki szynki i boczku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted November 14, 2019 Author Report Share Posted November 14, 2019 To zależy jaką masz praskę dostosuj się do niej a gruboßć około 3 cm później tłuczek w dłoń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysek Posted November 14, 2019 Report Share Posted November 14, 2019 Mam szynkowar jak garnek ze sprezyna od gory.Strasznie smacznie to wyglada, musze sprobowac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trucker Posted March 16, 2020 Report Share Posted March 16, 2020 Witam! Czy tą szyneczkę uda się zrobić w zwykłym szynkowarze? Lecz potrzebny jest większy docisk, niż daje sprężyna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted March 16, 2020 Author Report Share Posted March 16, 2020 Czy tą szyneczkę uda się zrobić w zwykłym szynkowarze? Możesz robić śmiało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vivaldi_V1 Posted April 13, 2023 Report Share Posted April 13, 2023 Z reguły boczek parze trochę dłużej po osiągnięciu temperatury aby stał się miękki.Od razu po osiągnięciu temperatury 68 stopni wyciągasz czy zostawiasz (np. W tej wodzie do ostygnięcia)Układasz to jakoś warstwami czy tak jak leci? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted April 14, 2023 Author Report Share Posted April 14, 2023 Z reguły boczek parze trochę dłużej po osiągnięciu temperatury aby stał się miękki. Ja robię od 72 do 74 tu była też szynka w większej ilości więc postanowiłem zrobić to do 68.[Dodano: 14 kwi 2023 - 15:57] Od razu po osiągnięciu temperatury 68 stopni wyciągasz czy zostawiasz (np. W tej wodzie do ostygnięcia) Wyjmuję odrazu i hartuję w zimnej wodzie [Dodano: 14 kwi 2023 - 15:58] Układasz to jakoś warstwami czy tak jak leci? Układam staram się coś tam ułożyć żeby to jakoś wyglądało w przekroju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts