Jump to content

Konserwa a'la Wojskowa z szynki i boczku


jacekw21

Recommended Posts

Konserwa a'la Wojskowa z szynki i boczku

 

post-72431-0-32480600-1565113901_thumb.jpg

post-72431-0-53440300-1565113909_thumb.jpg

 

 

Przepis
 
Coś takiego bardzo podobnego kiedyś serwowali w wojsku. Było w dużych, długich puszkach takich jak słonina, było bardzo dobre więc postanowiłem coś podobnego ulepić, przynajmniej żeby wyglądem przypominało wyrób z przed lat :). Przedtem szukałem oryginalnej receptury w internecie lecz jedno co udało mi się znaleźć to info, że do takich konserw była dawana tylko sól i mięso wysokiej jakości które nie było mielone. Przekrój pamiętam jak dziś był podobny do mojego. Lecz ja postanowiłem dodać oprócz soli peklowanej sól ziołową, pieprz biały, czosnek. 
 
Składniki
 
- szynka 1 kl.1,5 kg
- boczek 1 kg
- sól peklowa 18 g/kg
- sól ziołowa 2 g/kg
- pieprz biały 7 g do całości
- woda 100 ml
- 5 większych ząbków czosnku
 
Wykonanie
 
Szynkę i boczek kroimy w większe kawałki i zasypujemy peklosolą na 48 godz. Po 48 godz mięso traktujemy tłuczkiem aby je trochę uplastycznić. Dodajemy przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dokładnie wyrabiamy dodając wodę. Ładujemy mięso do praski z założonym dociskiem i odstawiamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków.
 
Parzenie
 
- Woda 75 stopni parzymy do osiągnięcia 68 st. w wyrobie .Następnie studzimy w zimnej wodzie około 15 min .I wstawiamy do lodówki bez docisku na min 12 godz.
 
Smacznego.
Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 months later...
  • 3 years later...

 

 

Z reguły boczek parze trochę dłużej po osiągnięciu temperatury aby stał się miękki.

Ja robię od 72 do 74 tu była też szynka w większej ilości więc postanowiłem zrobić to do 68.


[Dodano: 14 kwi 2023 - 15:57]

 

 

Od razu po osiągnięciu temperatury 68 stopni wyciągasz czy zostawiasz (np. W tej wodzie do ostygnięcia)
 

Wyjmuję odrazu i hartuję w zimnej wodzie  


[Dodano: 14 kwi 2023 - 15:58]

 

 

Układasz to jakoś warstwami czy tak jak leci?
 

Układam staram się coś tam ułożyć żeby to jakoś wyglądało w przekroju 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...