Jump to content

Konserwa a'la Wojskowa z szynki i boczku

jacekw21

Recommended Posts

Konserwa a'la Wojskowa z szynki i boczku

post-72431-0-32480600-1565113901_thumb.jpg

post-72431-0-53440300-1565113909_thumb.jpg

Przepis

Coś takiego bardzo podobnego kiedyś serwowali w wojsku. Było w dużych, długich puszkach takich jak słonina, było bardzo dobre więc postanowiłem coś podobnego ulepić, przynajmniej żeby wyglądem przypominało wyrób z przed lat :). Przedtem szukałem oryginalnej receptury w internecie lecz jedno co udało mi się znaleźć to info, że do takich konserw była dawana tylko sól i mięso wysokiej jakości które nie było mielone. Przekrój pamiętam jak dziś był podobny do mojego. Lecz ja postanowiłem dodać oprócz soli peklowanej sól ziołową, pieprz biały, czosnek. 

Składniki

- szynka 1 kl.1,5 kg
- boczek 1 kg
- sól peklowa 18 g/kg
- sól ziołowa 2 g/kg
- pieprz biały 7 g do całości
- woda 100 ml
- 5 większych ząbków czosnku

Wykonanie

Szynkę i boczek kroimy w większe kawałki i zasypujemy peklosolą na 48 godz. Po 48 godz mięso traktujemy tłuczkiem aby je trochę uplastycznić. Dodajemy przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dokładnie wyrabiamy dodając wodę. Ładujemy mięso do praski z założonym dociskiem i odstawiamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków.

Parzenie

- Woda 75 stopni parzymy do osiągnięcia 68 st. w wyrobie .Następnie studzimy w zimnej wodzie około 15 min .I wstawiamy do lodówki bez docisku na min 12 godz.

Smacznego.
Edited by Maxell

• 3 months later...
  • 4 months later...
  • 3 years later...

Z reguły boczek parze trochę dłużej po osiągnięciu temperatury aby stał się miękki.

Ja robię od 72 do 74 tu była też szynka w większej ilości więc postanowiłem zrobić to do 68.

[Dodano: 14 kwi 2023 - 15:57]

Od razu po osiągnięciu temperatury 68 stopni wyciągasz czy zostawiasz (np. W tej wodzie do ostygnięcia)

Wyjmuję odrazu i hartuję w zimnej wodzie  

[Dodano: 14 kwi 2023 - 15:58]

Układasz to jakoś warstwami czy tak jak leci?

Układam staram się coś tam ułożyć żeby to jakoś wyglądało w przekroju