jacekw21 Posted August 6, 2019 Report Share Posted August 6, 2019 (edited) Przysmak śniadaniowy (mielonka) Przepis Tą porcję zrobiłem w prasce o wkładzie maksymalnym 2,5 kg więc będzie sporo mięska. Następny przysmak planuje zrobić w szynkowarze okrągłym wkład około 1,3 kg.A więc będziemy potrzebować:Mięso i rozdrabnianie maszynka 8- łopatka 1 kl. 600 g/w kostkę 1,5-2 cm- łopata 2 kl 800 g/szarpak- chudy boczek 1 kg/8 mm Przyprawy - peklosól 18-20 g/ kg- pieprz biały 3 g/kg- cukier 1 g/kg- pieprz ziołowy 2 g/kg- suszony koperek 1 g/kg- oregano 1 g/kg- woda 150 ml Wykonanie - mięso 1 kl tniemy docelowo w kostkę jak podałem wyżej resztę mięsa w większą kostkę i peklujemy w osobnych pojemnikach każdy rodzaj. Czas peklowania 48 godz.- po tym czasie rozdrabniamy łączymy mięsko i przyprawiamy dodajemy wodę.- wyrabiamy do kleistości- wkładamy do praski - praskę z mięsem zostawiamy w lodówce na noc dla wyrównania smaków i zaczynamy parzenie woda 75-80 stopni mięso w środku 68 stopni .Studzimy w zimnej wodzie 15 min wodę zmieniamy dwa razy później odstawiamy do lodówki na noc bez docisku. SMACZNEGO Edited August 6, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Włodzimierz S Posted September 11, 2019 Report Share Posted September 11, 2019 Jak długo parzymy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 11, 2019 Report Share Posted September 11, 2019 Jacku, czy mógłbyś nam zdradzić tę słodką tajemnicę gdzie nabyłeś tą ośmio centymetrowej grubości ( 8 cm.) słoninkę, którą dumnie prezentujesz na Facebooku ?Pozdrawiam Jarek[Dodano: 11 wrz 2019 - 09:07]Jak długo parzymy? Parzymy tak długo aż mięso osiągnie w środku 68 stopni C. Temperatura wody do parzenia 75 80 stopni C. To wszystko przecież dokładnie i wyraźnie podaje Jacek w swym opisie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted September 12, 2019 Author Report Share Posted September 12, 2019 (edited) Słoninka kupiona w sklepie u mnie w mieście Edited September 12, 2019 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 12, 2019 Report Share Posted September 12, 2019 Ojjj, nie każdy ma takie szczęście niestety, ale tak czy inaczej "cóś wspaniałego" takie "prawdziwne sało na cztery palce", to jest to co tygryski lubią najbardziej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted September 12, 2019 Author Report Share Posted September 12, 2019 to jest to co tygryski lubią najbardziej Zgadzam się w 100% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondzik Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 Witam, mam małe pytanie. Dlaczego mięso różnych klas pekluje się oddzielnie? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 Dlaczego mięso różnych klas pekluje się oddzielnie Każda klasa jest inaczej rozdrobniona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 Dlaczego mięso różnych klas pekluje się oddzielnie Każda klasa jest inaczej rozdrobniona. Każda klasa BĘDZIE inaczej rozdrabniana. Po Twojej wypowiedzi można zrozumieć że peklujemy rozdrobnione mięso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 W przepisie jest wyraźnie napisane: Wykonanie - mięso 1 kl tniemy docelowo w kostkę jak podałem wyżej resztę mięsa w większą kostkę i peklujemy w osobnych pojemnikach każdy rodzaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted January 8, 2020 Author Report Share Posted January 8, 2020 Dlaczego mięso różnych klas pekluje się oddzielnie? Ponieważ jest rozdrabniane na innych sitkach żeby nam się nie pomieszały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondzik Posted January 9, 2020 Report Share Posted January 9, 2020 Dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli bez problemu mogę razem peklować np. boczek i łopatkę na mielonkę, jak również pierś z kurczaka z udkami. Myślałem, że są jakieś inne powody peklowania osobno. Pozdrawiam ))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted January 9, 2020 Author Report Share Posted January 9, 2020 Czyli bez problemu mogę razem peklować np. boczek i łopatkę na mielonkę, Możesz jeżeli wszystko będzie rozdrabniane ja jednym rozmiarze sitka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts