Jump to content

Przysmak śniadaniowy (mielonka)


jacekw21

Recommended Posts

Przysmak śniadaniowy (mielonka)

 

post-72431-0-03094400-1565114964_thumb.jpg

post-72431-0-50440500-1565115063_thumb.jpg

 
Przepis
 
Tą porcję zrobiłem w prasce o wkładzie maksymalnym 2,5 kg więc będzie sporo mięska. Następny przysmak planuje zrobić w szynkowarze okrągłym wkład około 1,3 kg.
A więc będziemy potrzebować:
Mięso i rozdrabnianie maszynka 8
- łopatka 1 kl. 600 g/w kostkę 1,5-2 cm
- łopata  2 kl 800 g/szarpak
- chudy boczek 1 kg/8 mm
 
Przyprawy
 
- peklosól 18-20 g/ kg
- pieprz biały 3 g/kg
- cukier 1  g/kg
- pieprz ziołowy 2 g/kg
- suszony koperek 1 g/kg
- oregano 1 g/kg
- woda 150 ml
 
Wykonanie
 
- mięso 1 kl tniemy docelowo w kostkę jak podałem wyżej resztę mięsa w większą kostkę i peklujemy w osobnych pojemnikach każdy rodzaj. Czas peklowania 48 godz.
- po tym czasie rozdrabniamy łączymy mięsko i przyprawiamy dodajemy wodę.
- wyrabiamy do kleistości
- wkładamy do praski 
- praskę z mięsem zostawiamy w lodówce na noc dla wyrównania smaków i zaczynamy parzenie woda 75-80 stopni mięso w środku 68 stopni .Studzimy w zimnej wodzie 15 min wodę zmieniamy dwa razy później odstawiamy do lodówki na noc bez docisku.
 
SMACZNEGO
Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jacku, czy mógłbyś nam zdradzić tę słodką tajemnicę gdzie nabyłeś tą ośmio centymetrowej grubości ( 8 cm.) słoninkę, którą dumnie prezentujesz na Facebooku :D ?

Pozdrawiam Jarek


[Dodano: 11 wrz 2019 - 09:07]

Jak długo parzymy?

 

Parzymy tak długo aż mięso osiągnie w środku 68 stopni C. Temperatura wody do parzenia 75 80 stopni C. To wszystko przecież dokładnie i wyraźnie podaje Jacek w swym opisie :D .

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...