jacekw21 Posted August 10, 2019 Report Share Posted August 10, 2019 (edited) Mielonka z kolorowymi płatkami papryki słodkiej Surowiec i rozdrabnianie: Maszynka 8 mm- 250 g boczku/8 mm- 250 g łopatki 2 kl/ 8 mm- 250 g karkówki/szarpak Przyprawy: - czosnek zgnieciony przez praskę 10 g do całości (jak ktoś woli może dać mniej)- peklosól 19 g/kg- woda 50 ml- pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg- ziele angielskie mielone 1 g/kg- gałka muszkatołowa 1 g/kg- 6 łyżeczek słodkiej papryki płatek suszonej kolorowej Materiały pomocnicze - szynkowar - praska- osłonka barierowa- sznurek wędliniarski Wykonanie: Kupione mięso tniemy w kostkę i peklujemy w osobnych pojemnikach boczek z łopatką a w drugim karkówka. Czas peklowania 48 godz, Po tym czasie rozdrabniamy mięso, przyprawiamy i dodajemy wodę. Wyrabiamy do kleistości. Teraz napełniamy osłonki barierowe fi 73. Batony napełniamy dość ciasno i staramy się żeby nie było powietrza. Batony wieszamy w lodówce na 12 godzin w celu wyrównania smaków. Parzenie W wodzie o temperaturze 75-80 stopni przez 75 min. Parzenie bez termometru. Ps. Należy podgrzać wodę do temperatury 75-80 stopni i licząc od tego momentu parzyć wyrób około 10 minut na 1 cm przekroju wyrobu. Czyli mając wyrób o średnicy 12 cm, parzyć go 120 minut.Należy utrzymać stałą temperaturę wody w garnku na poziomie 75 max 80 stopni i jej nie przekraczać.Temperatura parzenia jest niezwykle istotnym czynnikiem, który wpłynie na jakość przyszłego wyrobu. Studzenie W zimnej wodzie przez 10-15 min. Następnie dalsze chłodzenie przeprowadzamy w lodówce przez 8-10 godzin. SMACZNEGO Edited August 11, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 10, 2019 Report Share Posted August 10, 2019 Robilam kurczaka z platkami suszonej papryki czerwonbej. Smak wspanialy, jakby swieza papryka byla na kanapce razem z miesem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.