Guest Efffa Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 Pierogi twarogowe z malinami Składniki:Ciasto:300 g twarogu mielonego1 jajko1 szklanka mąki pszennej1 łyżka miękkiego masłaszczypta soli,Nadzienie:150 g malincukierDodatkowo:śmietanka słodkacukierświeże malinyPrzygotowanie:W misce umieścić twaróg, jajko, masło, sól, mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką cienko rozwałkować. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać koła, na każde koło nałożyć po 3-4 maliny, posypać odrobiną cukru i skleić pierogi. Pierogi odkładać na tackę wysypaną mąką lub ściereczkę. W garnku zagotować wodę, wkładać delikatnie pierogi na wrzątek i gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie ze słodką śmietanką, posypane cukrem i świeżymi malinami. Można podać z jogurtem naturalnym, miodem lub z przyrumienioną na maśle bułką tartą. Smacznego! [Dodano: 19 sie 2019 - 23:00]Kurczak pieczony na piwie, z boczkiem i rodzynkami Składniki:3 nogi z kurczakawędzony boczek - kilka plastrów200 ml jasnego piwa50 g rodzynekłyżka masła2 liście laurowe2 cebule2 łyżki oliwysól i pieprzpapryka słodka mielonałyżka cukruPrzygotowanie:Wieczorem, dzień przed pieczeniem kurczaka - nogi z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i przeciąć na dwie części (udko i podudzie). Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną. Schować do lodówki w pojemniku z przykrywą na całą noc. Rodzynki przełożyć do miseczki, wsypać 1 łyżkę cukru i zalać piwem. Zostawić na godzinę do namoczenia. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać namoczone rodzynki wraz z piwem, w którym się moczyły, skórkę posmarować oliwą i delikatnie posypać odrobiną cukru. Pomiędzy kurczaka włożyć listki laurowe, cebulę pokrojoną na ćwiartki lub ósemki oraz plastry boczku. Na kurczaka rozłożyć odrobinę masła. Naczynie nakryć pokrywą. Kurczaka wstawić po piekarnika nagrzanego do temperatury 200stC i piec pod przykryciem 1 godzinę. Po godzinie zdjąć pokrywę, kurczaka polać sosem z pieczenia i dopiec około 15-20 min z opcją grzałki górnej, aż do zrumienienia skórki. Można podnieść temperaturę w piekarniku. Ziemniaki: ugotowane ziemniaki (ja gotuję na parze 30 min) przełożyć do miski, skropić olejem lub oliwą, posypać papryką mieloną, tymiankiem, szczyptą cukru i wymieszać. Ziemniaki wsypuję na pokrywę, którą ściągam z naczynia z kurczakiem i piekę obok do zarumienienia. Smacznego![Dodano: 19 sie 2019 - 23:02]Placuszki bananowe wykonania mojej córki Składniki:1 dojrzały banan1 jajko1 łyżka mąkiolej do smażeniaSos z masła orzechowego:1 łyżka masła orzechowego2 łyżki płynnego miodu1 łyżka soku z cytrynySkładniki sosu dobrze wymieszać ze sobą na gładki sos.Przygotowanie:Banana obrać ze skórki, dodać jajko i mąkę, zblendować. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać jeszcze mąki i ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką nakładać niewielkie okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać wg uznania: z jogurtem naturalnym, syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami, orzeszkami lub sosem z masła orzechowego. Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Same pysznosci :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Ale to pięknie wygląda, ugotuj mi Ewa :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Tak smacznie wyglądają i takie na pewno są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 To jednak prawda, potrawa oprócz że musi smakować to musi i wyglądać. Wygląd zacny. Smak pewnie też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Smakowitości.. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Same pysznosci :clap:Było Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 20 sie 2019 - 09:15]Ale to pięknie wygląda, ugotuj mi Ewa :D Zdąży ostygnąć zanim dotrzesz Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 20 sie 2019 - 09:15]Tak smacznie wyglądają i takie na pewno są.Oj tak, były Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 20 sie 2019 - 09:16]To jednak prawda, potrawa oprócz że musi smakować to musi i wyglądać. Wygląd zacny. Smak pewnie też.Smak przede wszystkim. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 20 sie 2019 - 09:16]Smakowitości.. [emoji106] [emoji106] PozdrowieniaDzięki Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 A ja nie skorzystałam z zaproszenia, ech... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 A ja nie skorzystałam z zaproszenia, ech... Hehe bywa Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Effo, pisz każdy przepis w nowym temacie, to latwiej będzie je odszukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Effo, pisz każdy przepis w nowym temacie, to latwiej będzie je odszukać.Pisałam każdy osobno, ale mi z automatu połączyło. Już tak kilka razy mi się zdarzyło. Za krótki odstęp czasu w dodawanych postach chyba. Na drugi raz pomiędzy przepisami spróbuję wyłączyć przeglądarkę i włączyć na nowo. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Za krótki odstęp czasu w dodawanych postach chyba. Na drugi raz pomiędzy przepisami spróbuję wyłączyć przeglądarkę i włączyć na nowo. Odczekaj 30 min między jednym , a drugim postem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted August 23, 2019 Report Share Posted August 23, 2019 (edited) Knedle ze śliwkami a do tego przepyszna bułka z orzechami i cynamonem, choć można podać w inny, ulubiony sposób Składniki: Knedle: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) mąka pszenna 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soli 2 jaja cukier śliwki (najlepiej bardzo duże, zużyłam niecały 1 kg) Orzechowo-cynamonowa bułka z masełkiem: 100 g masła 3 łyżki bułki tartej duża garść orzechów np. włoskich (zmielonych ok 3 łyżki) 2 łyżki cukru cynamonowego (lub zwykły z 0,5 łyżeczki cynamonu) Orzechy zmielić w malakserze lub młynku do kawy. W garnuszki rozpuścić masło, dodać do niego orzechy, bułkę tartą i cukier. Podsmażyć chwilkę aż bułka się ładnie zarumieni. Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i póki są jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pozostawić do ostygnięcia, mogą być letnie ale nie gorące. W międzyczasie umyć śliwki, wydrylować z pestek. Śliwki przecinać tak, aby były nie do końca rozcięte. W szerokim garnku zagotować wodę z solą. Metodą mamy mojego męża: przeciśnięte ziemniaki ugnieść delikatnie na dnie misy (u mnie misa miksera) lub na stolnicy. Masę podzielić na 4 części, jedną część przełożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę pszenną - tyle ile miejsca zajmowały ziemniaki. Dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby ciasto nadal było klejące. Brać kawałek ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, na to kłaść śliwkę (można w środek nasypać cukru lub włożyć kostkę cukru), ciasto zlepić w kulę, odkładać na oprószoną mąką tacę. Postąpić tak samo z resztą ciasta i śliwek. Knedle wrzucać partiami na wrzątek, delikatnie przemieszać aby nie przykleiły się do dna, gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać wg uznania, polane jogurtem naturalnym, kwaśną lub słodką śmietaną, obsypane cukrem zwykłym lub cynamonowym, bułką z masełkiem lub proponowaną przeze mnie orzechowo-cynamonową bułką z masłem. Smacznego! Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Edited August 23, 2019 by Efffa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 23, 2019 Report Share Posted August 23, 2019 Knedelki wyglądają mniamniusio że ślinka sama po brodzie cieknie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted August 23, 2019 Report Share Posted August 23, 2019 Masz talent kulinarny i to nie podlega dyskusji. Masz też niebywałą zdolność prezentacji tych dzieł, zdjęcia są piękne i smakowite. Pokłony się należą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted August 23, 2019 Report Share Posted August 23, 2019 Knedelki wyglądają mniamniusio że ślinka sama po brodzie cieknie [emoji106] .Dziękuję bardzo Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 23 sie 2019 - 20:41]Masz talent kulinarny i to nie podlega dyskusji. Masz też niebywałą zdolność prezentacji tych dzieł, zdjęcia są piękne i smakowite. Pokłony się należą. Dziękuję bardzo Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 23, 2019 Report Share Posted August 23, 2019 Przedwczoraj też miałem knedle na obiad ze śmietaną i cukrem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted August 24, 2019 Report Share Posted August 24, 2019 Knedle ze śliwkami a do tego przepyszna bułka z orzechami i cynamonem Eifffa, to wszystko aż krzyczy - zjedz mnie, zjedz mnie :tongue: . Pięknie sobie "obiadkujesz" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted September 10, 2019 Report Share Posted September 10, 2019 Makaron z brokułem i boczkiem, w serowym sosie Składniki:300 g makaronu1 brokuł, podzielony na małe różyczkiolej lub oliwa do smażenia1 cebula1 ząbek czosnku250 g wędzonego boczku30 ml śmietanki 30% lub 36%1 łyżka musztardy140 g sera twardegosól i pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku zagotować wodę z solą, i zacząć przygotowywać w międzyczasie sos. Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Na ostatnie 5 minut gotowania, przed odcedzeniem, dodać różyczki brokuła. Makaron z brokułem przecedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w paseczki, ser pokroić w kostkę. Rozgrzać szeroką patelnię, wrzucić boczek i zrumienić. Gdyby wytopiło się za mało tłuszczu to dodać odrobinę oleju/oliwy. Do przesmażonego boczku dodać cebulę i przysmażyć aż będzie złota, na końcu dodać czosnek i krótko przysmażyć. Całość zalać śmietaną kremówką, dodać ser i zagotować aż ser się rozpuści i całość lekko zagęści. Dodać musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać ugotowany i odcedzony makaron z brokułem, wymieszać i podawać. Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted September 10, 2019 Report Share Posted September 10, 2019 Roladki z udek kurczaka, z pieczarkami Składniki:6 udek z kurczaka250 g pieczarek1 cebula2-3 łyżki masła klarowanegosól, pieprzmąka do obtoczeniawoda do podlania sosunatka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać cebulkę i przesmażyć na złoto. Do cebulki dodać pieczarki i przesmażyć, odparować nadmiar wody puszczonej przez pieczarki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Udka kurczaka wytrybować z kości. Płat mięsa bez kości rozłożyć na desce, delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa, oprószyć z każdej strony pieprzem i solą. Na każdy płat udka bez kości nałożyć porcję farszu pieczarkowego i zwinąć ciasno roladkę. Każdą roladkę obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło klarowane i obsmażyć roladki na złoto z każdej strony. Podlać wodą tyle, aby zakrywała mięso. Nakryć pokrywę, zmniejszyć moc palnika i poddusić aż mięso będzie miękkie, zajęło mi to 60 minut. Po tym czasie roladki wyjąć z powstałego sosu, a sos zagotować i odparować do odpowiedniej gęstości lub zaprawić łyżką maki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Po zaprawieniu mąką zagotować aby sos stracił surowy posmak mąki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do niego roladki i poddusić jeszcze w sosie około 5 minut. Przed podaniem warto posypać świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted September 15, 2019 Report Share Posted September 15, 2019 Pyszne roladki. Polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted September 15, 2019 Report Share Posted September 15, 2019 Pyszne roladki. Polecam 2019-09-15 14.06.52.jpgSuper Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted October 27, 2019 Report Share Posted October 27, 2019 Grzybki w roli głównej, sosik i pyzy na parze Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 27, 2019 Report Share Posted October 27, 2019 Pychota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted November 19, 2019 Report Share Posted November 19, 2019 (edited) Cukinia faszerowana Kolejny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu - nada się każdy rodzaj mięsa: drób, wieprzowina, wołowina lub mięsa mieszane. Również można przygotować farsz z surowego mięsa mielonego, należy tylko dłużej podsmażyć po dodaniu na patelnię z podsmażoną na złoto cebulą. Polecam bardzo serdecznie! SKŁADNIKI:3 cukiniesól i pieprzser żółtyFarsz:450 g gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu1/2 szklanki ryżu + 1 szklanka wody do gotowania ryżu2 cebule2 pomidorywydrążony miąższ cukiniisól, pieprz2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 jajkoolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Ugotować ryż: w garnuszku rozgrzać odrobinę oleju, włożyć ryż i przesmażyć ciągle mieszając aż ziarna ryżu staną się szkliste. Szybko wlać wodę, dodać szczyptę soli, przemieszać aby ryż nie przykleił się do dna i zagotować całość. Po zagotowaniu skręcić moc palnika, nakryć garnek pokrywką i gotować ryż 12 -15 minut aż wchłonie wodę. Na dnie po odgarnięciu może zostać minimalnie wody. Następnie wyłączyć palnik, ale ryż zostawić w garnuszku pod przykryciem na kolejne 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż przemieszać i zostawić na 5 minut aby odparował. Ryż jest gotowy.Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i z każdej cukinii za pomocą łyżki wybrać miąższ ze środka (miąższu nie wyrzucać, przyda się do farszu). Połówki cukinii ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 min.Przygotować farsz: gotowane mięso zmielić lub drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę a miąższ posiekać. Wydrążony wcześniej miąższ z cukinii posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać mięso gotowane i całość chwilę razem podsmażyć. Dodać pomidory, cukinię i całość poddusić aż cukinia i pomidory się rozpadną, następnie odparować nadmiar płynów. Do farszu dodać ugotowany wcześniej ryż, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gdy farsz troszkę ostygnie dodać surowe jajko i dobrze wymieszać.Podpieczone połówki cukinii napełnić przygotowanym farszem, wierzch posypać tartym serem i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC, piec 20-25 min.Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego! Edited November 20, 2019 by Małgoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.