Jump to content

Dania obiadowe


Guest Efffa

Recommended Posts

Pierogi twarogowe z malinami 

 

Składniki:
Ciasto:
300 g twarogu mielonego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
szczypta soli,
Nadzienie:
150 g malin
cukier
Dodatkowo:
śmietanka słodka
cukier
świeże maliny
Przygotowanie:
W misce umieścić twaróg, jajko, masło, sól, mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką cienko rozwałkować. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać koła, na każde koło nałożyć po 3-4 maliny, posypać odrobiną cukru i skleić pierogi. Pierogi odkładać na tackę wysypaną mąką lub ściereczkę.
 
W garnku zagotować wodę, wkładać delikatnie pierogi na wrzątek i gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie ze słodką śmietanką, posypane cukrem i świeżymi malinami. Można podać z jogurtem naturalnym, miodem lub z przyrumienioną na maśle bułką tartą.
 
Smacznego!
 

[Dodano: 19 sie 2019 - 23:00]

Kurczak pieczony na piwie, z boczkiem i rodzynkami

 

Składniki:
3 nogi z kurczaka
wędzony boczek - kilka plastrów
200 ml jasnego piwa
50 g rodzynek
łyżka masła
2 liście laurowe
2 cebule
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
papryka słodka mielona
łyżka cukru
Przygotowanie:
Wieczorem, dzień przed pieczeniem kurczaka - nogi z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i przeciąć na dwie części (udko i podudzie). Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną. Schować do lodówki w pojemniku z przykrywą na całą noc.
 
Rodzynki przełożyć do miseczki, wsypać 1 łyżkę cukru i zalać piwem. Zostawić na godzinę do namoczenia.
 
Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać namoczone rodzynki wraz z piwem, w którym się moczyły, skórkę posmarować oliwą i delikatnie posypać odrobiną cukru. Pomiędzy kurczaka włożyć listki laurowe, cebulę pokrojoną na ćwiartki lub ósemki oraz plastry boczku. Na kurczaka rozłożyć odrobinę masła. Naczynie nakryć pokrywą.
 
Kurczaka wstawić po piekarnika nagrzanego do temperatury 200stC i piec pod przykryciem 1 godzinę. Po godzinie zdjąć pokrywę, kurczaka polać sosem z pieczenia  i dopiec około 15-20 min z opcją grzałki górnej, aż do zrumienienia skórki. Można podnieść temperaturę w piekarniku.
 
Ziemniaki: ugotowane ziemniaki (ja gotuję na parze 30 min) przełożyć do miski, skropić olejem lub oliwą, posypać papryką mieloną, tymiankiem, szczyptą cukru i wymieszać. Ziemniaki wsypuję na pokrywę, którą ściągam z naczynia z kurczakiem i piekę obok do zarumienienia.
 
Smacznego!

[Dodano: 19 sie 2019 - 23:02]

Placuszki bananowe wykonania mojej córki

 

Składniki:
1 dojrzały banan
1 jajko
1 łyżka mąki
olej do smażenia
Sos z masła orzechowego:
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
Składniki sosu dobrze wymieszać ze sobą na gładki sos.
Przygotowanie:
Banana obrać ze skórki, dodać jajko i mąkę, zblendować. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać jeszcze mąki i ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką nakładać niewielkie okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
 
Podawać wg uznania: z jogurtem naturalnym, syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami, orzeszkami lub sosem z masła orzechowego.
 
Smacznego!

post-93537-0-55649700-1566248224_thumb.jpeg

post-93537-0-05018700-1566248234_thumb.jpeg

post-93537-0-36364600-1566248242_thumb.jpeg

post-93537-0-68913400-1566248254_thumb.jpg

post-93537-0-51454000-1566248389_thumb.jpeg

post-93537-0-85865900-1566248398_thumb.jpeg

post-93537-0-07411900-1566248409_thumb.jpeg

post-93537-0-94426300-1566248516_thumb.jpeg

post-93537-0-05042600-1566248527_thumb.jpeg

post-93537-0-77620000-1566248537_thumb.jpeg

post-93537-0-10210700-1566248550_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Same pysznosci :tongue::clap: :clap:

Było :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 20 sie 2019 - 09:15]

Ale to pięknie wygląda, ugotuj mi Ewa :D :D :D

Zdąży ostygnąć zanim dotrzesz :D

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 20 sie 2019 - 09:15]

Tak smacznie wyglądają i takie na pewno są.

Oj tak, były :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 20 sie 2019 - 09:16]

To jednak prawda, potrawa oprócz że musi smakować to musi i wyglądać. Wygląd zacny. :clap: Smak pewnie też.

Smak przede wszystkim.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 20 sie 2019 - 09:16]

Smakowitości.. [emoji106] [emoji106]

Pozdrowienia

Dzięki

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Effo, pisz każdy przepis w nowym temacie, to latwiej będzie je odszukać.

Pisałam każdy osobno, ale mi z automatu połączyło. Już tak kilka razy mi się zdarzyło. Za krótki odstęp czasu w dodawanych postach chyba. Na drugi raz pomiędzy przepisami spróbuję wyłączyć przeglądarkę i włączyć na nowo.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Knedle ze śliwkami a do tego przepyszna bułka z orzechami i cynamonem, choć można podać w inny, ulubiony sposób :)

 

Składniki:

 

Knedle:

 

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)

 

mąka pszenna

 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

0,5 łyżeczki soli

 

2 jaja

 

cukier

 

śliwki (najlepiej bardzo duże, zużyłam niecały 1 kg)

 

Orzechowo-cynamonowa bułka z masełkiem:

 

100 g masła

 

3 łyżki bułki tartej

 

duża garść orzechów np. włoskich (zmielonych ok 3 łyżki)

 

2 łyżki cukru cynamonowego (lub zwykły z 0,5 łyżeczki cynamonu)

 

 

Orzechy zmielić w malakserze lub młynku do kawy. W garnuszki rozpuścić masło, dodać do niego orzechy, bułkę tartą i cukier. Podsmażyć chwilkę aż bułka się ładnie zarumieni.

 

 

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i póki są jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pozostawić do ostygnięcia, mogą być letnie ale nie gorące.

 

W międzyczasie umyć śliwki, wydrylować z pestek. Śliwki przecinać tak, aby były nie do końca rozcięte. W szerokim garnku zagotować wodę z solą.

 

Metodą mamy mojego męża: przeciśnięte ziemniaki ugnieść delikatnie na dnie misy (u mnie misa miksera) lub na stolnicy. Masę podzielić na 4 części, jedną część przełożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę pszenną - tyle ile miejsca zajmowały ziemniaki. Dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby ciasto nadal było klejące.

 

Brać kawałek ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, na to kłaść śliwkę (można w środek nasypać cukru lub włożyć kostkę cukru), ciasto zlepić w kulę, odkładać na oprószoną mąką tacę. Postąpić tak samo z resztą ciasta i śliwek.

 

Knedle wrzucać partiami na wrzątek, delikatnie przemieszać aby nie przykleiły się do dna, gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

 

Podawać wg uznania, polane jogurtem naturalnym, kwaśną lub słodką śmietaną, obsypane cukrem zwykłym lub cynamonowym, bułką z masełkiem lub proponowaną przeze mnie orzechowo-cynamonową bułką z masłem.

 

 

 

Smacznego!

 

ad25149d9a80f9e214ff35ded46b76b8.jpgb52c1c2db12bb4ee3677f60fcd3046e6.jpg1d9575ddaf135d3c0fbd48bb37ecc40f.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edited by Efffa
Link to comment
Share on other sites

Knedelki wyglądają mniamniusio że ślinka sama po brodzie cieknie [emoji106] :clap: .

Dziękuję bardzo :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 23 sie 2019 - 20:41]

Masz talent kulinarny i to nie podlega dyskusji. Masz też niebywałą zdolność prezentacji tych dzieł, zdjęcia są piękne i smakowite.

Pokłony się należą. :clap::clap::clap:

Dziękuję bardzo :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Makaron z brokułem i boczkiem, w serowym sosie

 

Składniki:
300 g makaronu
1 brokuł, podzielony na małe różyczki
olej lub oliwa do smażenia
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 g wędzonego boczku
30 ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżka musztardy
140 g sera twardego
sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę z solą, i zacząć przygotowywać w międzyczasie sos. Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Na ostatnie 5 minut gotowania, przed odcedzeniem, dodać różyczki brokuła. Makaron z brokułem przecedzić.
 
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w paseczki, ser pokroić w kostkę.
 
Rozgrzać szeroką patelnię, wrzucić boczek i zrumienić. Gdyby wytopiło się za mało tłuszczu to dodać odrobinę oleju/oliwy. Do przesmażonego boczku dodać cebulę i przysmażyć aż będzie złota, na końcu dodać czosnek i krótko przysmażyć. Całość zalać śmietaną kremówką, dodać ser i zagotować aż ser się rozpuści i całość lekko zagęści. Dodać musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać ugotowany i odcedzony makaron z brokułem, wymieszać i podawać.
 
 
Smacznego!

post-93537-0-20791400-1568130639_thumb.jpeg

post-93537-0-46580000-1568130649_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Roladki z udek kurczaka, z pieczarkami

 

Składniki:
6 udek z kurczaka
250 g pieczarek
1 cebula
2-3 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
woda do podlania sosu
natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać cebulkę i przesmażyć na złoto. Do cebulki dodać pieczarki i przesmażyć, odparować nadmiar wody puszczonej przez pieczarki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
 
Udka kurczaka wytrybować z kości. Płat mięsa bez kości rozłożyć na desce, delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa, oprószyć z każdej strony pieprzem i solą. Na każdy płat udka bez kości nałożyć porcję farszu pieczarkowego i zwinąć ciasno roladkę. Każdą roladkę obtoczyć w mące.
 
W rondlu rozgrzać masło klarowane i obsmażyć roladki na złoto z każdej strony. Podlać wodą tyle, aby zakrywała mięso. Nakryć pokrywę, zmniejszyć moc palnika i poddusić aż mięso będzie miękkie, zajęło mi to 60 minut.
 
Po tym czasie roladki wyjąć z powstałego sosu, a sos zagotować i odparować do odpowiedniej gęstości lub zaprawić łyżką maki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Po zaprawieniu mąką zagotować aby sos stracił surowy posmak mąki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do niego roladki i poddusić jeszcze w sosie około 5 minut. Przed podaniem warto posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.
 
Smacznego!

post-93537-0-40617100-1568132487_thumb.jpeg

post-93537-0-76065800-1568132495_thumb.jpeg

post-93537-0-67454300-1568132506_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...


 










Cukinia faszerowana

 

Kolejny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu - nada się każdy rodzaj mięsa: drób, wieprzowina, wołowina lub mięsa mieszane. Również można przygotować farsz z surowego mięsa mielonego, należy tylko dłużej podsmażyć po dodaniu na patelnię z podsmażoną na złoto cebulą. Polecam bardzo serdecznie!

SKŁADNIKI:

  • 3 cukinie
  • sól i pieprz
  • ser żółty

Farsz:


  • 450 g gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu
  • 1/2 szklanki ryżu + 1 szklanka wody do gotowania ryżu
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • wydrążony miąższ cukinii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Ugotować ryż: w garnuszku rozgrzać odrobinę oleju, włożyć ryż i przesmażyć ciągle mieszając aż ziarna ryżu staną się szkliste. Szybko wlać wodę, dodać szczyptę soli, przemieszać aby ryż nie przykleił się do dna i zagotować całość. Po zagotowaniu skręcić moc palnika, nakryć garnek pokrywką i gotować ryż 12 -15 minut aż wchłonie wodę. Na dnie po odgarnięciu może zostać minimalnie wody. Następnie wyłączyć palnik, ale ryż zostawić w garnuszku pod przykryciem na kolejne 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż przemieszać i zostawić na 5 minut aby odparował. Ryż jest gotowy.

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i z każdej cukinii za pomocą łyżki wybrać miąższ ze środka (miąższu nie wyrzucać, przyda się do farszu). Połówki cukinii ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 min.

Przygotować farsz: gotowane mięso zmielić lub drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę a miąższ posiekać. Wydrążony wcześniej miąższ z cukinii posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać mięso gotowane i całość chwilę razem podsmażyć. Dodać pomidory, cukinię i całość poddusić aż cukinia i pomidory się rozpadną, następnie odparować nadmiar płynów. Do farszu dodać ugotowany wcześniej ryż, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gdy farsz troszkę ostygnie dodać surowe jajko i dobrze wymieszać.

Podpieczone połówki cukinii napełnić przygotowanym farszem, wierzch posypać tartym serem i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC, piec 20-25 min.

Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!







 







post-93537-0-37507900-1574191052_thumb.jpeg

post-93537-0-95360800-1574191061_thumb.jpeg

post-93537-0-90035900-1574191073_thumb.jpeg

post-93537-0-19941100-1574191084_thumb.jpeg

post-93537-0-75188200-1574191094_thumb.jpeg

Edited by Małgoś
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...