Jump to content

Udoskonalamy wędzarnie. Bezpieczeństwo najważniejsze


Maxell

Recommended Posts

Warto by się zastanowić, czy dla znaczącej poprawy bezpieczeństwa, nie zainstalować w deflektorze (na deflektorze) jakiegoś filtra dymu. Może da się zaadaptować jakiś okrągły filtr powietrza z niepalnym wkładem, przeznaczony dla silników, lub coś podobnego.

Kanałówki w przeciwieństwie do wędzarń komorowych, mają o tyle dobrze, że znacząca część zanieczyszczeń osiada na przewodzie dymowym. W pośrednich jest już kłopot.

Musimy nad tym popracować.

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Maxel moim zdaniem z filtrem się nie uda. Raz że zaraz go pewnie zawali i zaklei... Uważam że kluczem w wędzarni pośredniej są deflektory odpowiedniej wielkości. Nie te maluchy montowane 20 czy 25 cm. Ja daję 45 do 47 cm w komorze wędzarniczej   jak również podobny w palenisku tylko że już okrągły. Uważam że to jest pierwszy bastion na temperaturę w komorze. Druga sprawa to blacha. Wcześniej dawałem tylko na wysokość 50 cm. teraz daje na całości. Zauważyłem że deski powyżej tych 50 cm też się zwęglają. Więc odpowiedniej wielkości deflektory i blacha na ściankach. 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli iść tą drogą... To wystarczyło by samemu zrobić taki filtr nakładany na otwór w stropie. Np. wykorzystać perforowaną siatkę taką którą wykorzystuje się np w filtrach do kominka i w odstępach np 5mm dać ich np 3 szt. Tylko czy to da nam bezpieczeństwo czy tylko ma wyłapać jak piszesz ..drobnych frakcji. Czy z tymi frakcjami kurzy czy jak to zwać to taki problem?  Bardziej bym się skupiał nad bezpieczeństwem.  

 

Myślałem o filtrze z metalowej siatki, który przechwyci większośc drobnych frakcji.

Link to comment
Share on other sites

Próbowałem rozeznać sytuację minimalizowania ilości WWA w dymie. Ponieważ mamy do czynienia cząsteczkami związków chemicznych nie jest możliwe (moim zdaniem) ich odseparowanie na filtrach, siatkach i tym podobnych. Piszę o WWA bo to chyba największe zagrożenie dla konsumenta. Pozostałe niepożądane składniki dymu (dioksynyalkoholmetylowy,aceton,kwasmrówkowy) również są nieusuwalne na filtrach. Możemy zmniejszyć ilość cząstek stałych / popiołów ale nie sądzę, by gra była warta świeczki - opory przepływu przez filtr.

Podsumowując powinniśmy raczej zachęcać do poprawnego prowadzenia procesu wędzenia, z użyciem odpowiedniego gatunkowo i jakościowo drewna przy odpowiednio niskiej temperaturze spalania.

Link to comment
Share on other sites

:) dla Jedzących Dym SiBasków takie zabezpieczenia to nie wiem czy mentalnej balustrady nie uczynią...

Przychylam się, zdecydowanie, ku tezie dr Hałsa ;) ...alias JanuszPe...również popierając radośnie stanowisko Sverige...

Finalnie okazać się może, że zdrowy jest dym w płynie, do czego się przychylam również...gdyż stosując się precyzyjnie do instrukcji uzyskamy "spodziewany" efekt... pokrętnym jestem, wiem, wolę se "podymać"...

Takie szkiełko i oko...

No chyba, że Maxell wie już coś co my nie wiemy...kuluarowo... :)

Xxxxxx

Janusz...zdjęcie "profilowe"... miażdży... dziękuję ;)

Da wstreczku.... :D

Edited by ziezielony
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...