Maxell Posted August 28, 2019 Report Share Posted August 28, 2019 (edited) Warto by się zastanowić, czy dla znaczącej poprawy bezpieczeństwa, nie zainstalować w deflektorze (na deflektorze) jakiegoś filtra dymu. Może da się zaadaptować jakiś okrągły filtr powietrza z niepalnym wkładem, przeznaczony dla silników, lub coś podobnego.Kanałówki w przeciwieństwie do wędzarń komorowych, mają o tyle dobrze, że znacząca część zanieczyszczeń osiada na przewodzie dymowym. W pośrednich jest już kłopot.Musimy nad tym popracować. Edited August 28, 2019 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted August 28, 2019 Report Share Posted August 28, 2019 Maxel moim zdaniem z filtrem się nie uda. Raz że zaraz go pewnie zawali i zaklei... Uważam że kluczem w wędzarni pośredniej są deflektory odpowiedniej wielkości. Nie te maluchy montowane 20 czy 25 cm. Ja daję 45 do 47 cm w komorze wędzarniczej jak również podobny w palenisku tylko że już okrągły. Uważam że to jest pierwszy bastion na temperaturę w komorze. Druga sprawa to blacha. Wcześniej dawałem tylko na wysokość 50 cm. teraz daje na całości. Zauważyłem że deski powyżej tych 50 cm też się zwęglają. Więc odpowiedniej wielkości deflektory i blacha na ściankach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 28, 2019 Author Report Share Posted August 28, 2019 Myślałem o filtrze z metalowej siatki, który przechwyci większośc drobnych frakcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted August 28, 2019 Report Share Posted August 28, 2019 Jeśli iść tą drogą... To wystarczyło by samemu zrobić taki filtr nakładany na otwór w stropie. Np. wykorzystać perforowaną siatkę taką którą wykorzystuje się np w filtrach do kominka i w odstępach np 5mm dać ich np 3 szt. Tylko czy to da nam bezpieczeństwo czy tylko ma wyłapać jak piszesz ..drobnych frakcji. Czy z tymi frakcjami kurzy czy jak to zwać to taki problem? Bardziej bym się skupiał nad bezpieczeństwem. Myślałem o filtrze z metalowej siatki, który przechwyci większośc drobnych frakcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 28, 2019 Author Report Share Posted August 28, 2019 Starać się o wykonanie takie filtra, ktory najlepiej oczyszczałby dym. Głównie z grupy WWA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 28, 2019 Author Report Share Posted August 28, 2019 Trzeba by gdzieś poszperać i dociec, z jakich elementów budowane sa filtry dymu w wędzarniach przemysłowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted August 28, 2019 Report Share Posted August 28, 2019 A chętnie też poszukam... Zawsze to krok w stronę ewolucji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted August 29, 2019 Report Share Posted August 29, 2019 http://filtertech.com.pl/produkty/filtry-siatkowe/ Takie rozwiązania. Ale to pewnie musiało by działać pod ciśnieniem. Nie mam za wiele teraz czasu by szukać. Mają tego sporo. Więc tak dla przykładu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 29, 2019 Report Share Posted August 29, 2019 Można by wykorzystać filtry siatkowe stosowane w kuchennych pochłaniaczach.Są tam stosowane siatki o różnej wielkości oczek.Wszystkiego na pewno nie wychwycą, ale sporo sadzy zawartej w dymie osiądzie na siatkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted August 29, 2019 Report Share Posted August 29, 2019 Próbowałem rozeznać sytuację minimalizowania ilości WWA w dymie. Ponieważ mamy do czynienia cząsteczkami związków chemicznych nie jest możliwe (moim zdaniem) ich odseparowanie na filtrach, siatkach i tym podobnych. Piszę o WWA bo to chyba największe zagrożenie dla konsumenta. Pozostałe niepożądane składniki dymu (dioksynyalkoholmetylowy,aceton,kwasmrówkowy) również są nieusuwalne na filtrach. Możemy zmniejszyć ilość cząstek stałych / popiołów ale nie sądzę, by gra była warta świeczki - opory przepływu przez filtr.Podsumowując powinniśmy raczej zachęcać do poprawnego prowadzenia procesu wędzenia, z użyciem odpowiedniego gatunkowo i jakościowo drewna przy odpowiednio niskiej temperaturze spalania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 29, 2019 Report Share Posted August 29, 2019 Podsumowując powinniśmy raczej zachęcać do poprawnego prowadzenia procesu wędzenia, z użyciem odpowiedniego gatunkowo i jakościowo drewna przy odpowiednio niskiej temperaturze spalania. !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted August 30, 2019 Report Share Posted August 30, 2019 (edited) dla Jedzących Dym SiBasków takie zabezpieczenia to nie wiem czy mentalnej balustrady nie uczynią...Przychylam się, zdecydowanie, ku tezie dr Hałsa ...alias JanuszPe...również popierając radośnie stanowisko Sverige...Finalnie okazać się może, że zdrowy jest dym w płynie, do czego się przychylam również...gdyż stosując się precyzyjnie do instrukcji uzyskamy "spodziewany" efekt... pokrętnym jestem, wiem, wolę se "podymać"...Takie szkiełko i oko...No chyba, że Maxell wie już coś co my nie wiemy...kuluarowo... Xxxxxx Janusz...zdjęcie "profilowe"... miażdży... dziękuję Da wstreczku.... Edited August 30, 2019 by ziezielony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts